Ledelse og gode følgere er tema for webinaret 15. februar i regi av Senter for verdibasert ledelse og innovasjon. Hva kjennetegner en god følger og hvordan bidrar dette til gode ledelsesprosesser?
– Det teoretiske perspektivet «følgere» er opptatt av den andre parten i en ledelsesfiksert verden. Ved å se nærmere på følgerne kan vi bli bevisst på hvordan begge parter i ledelsesprosessen er ansvarlig for at relasjonen fungerer. Dette lar oss flytte blikket fra lederne og bedre forstå ledelse som en dynamisk og sosial påvirkningsprosess, sier Chris Rønningstad, førsteamanuensis ved Fakultet for teologi og samfunnsvitenskap ved VID.
Ved å følge dette videre tar følgerskap-litteraturen tak i hva som kjennetegner gode følgere og hvordan alle partene er felles ansvarlig for en ledelsesprosess. Det er dermed ikke lederens oppgave alene å lede, alle medlemmene i organisasjonen kan bidra til å gjøre en forskjell.
Forskningen viser at offentlig reformer med new public management-trekk, for eksempel Nav-reformen, krever at sjefer i større grad driver med rapportering og administrasjon. Dette kan begrense sjefenes handlingsrom og føre til at de i større grad må sitte på kontorene sine og drive med papirarbeid enn å være ute på gulvet med de ansatte. Men avhandlingen viser at administrativt arbeid som rapportering, kontroll og delegering kan gi sjefene muligheter for å drive med ledelse. Dette er det mest sentrale funnet i avhandlingen som består av fire publiserte artikler basert på 41 intervjuer med ansatte og sjefer i førstelinjen.
Chris Rønningstad vil holde hovedinnlegget på webinaret. Rønningstad har en doktorgrad om ledelse av kunnskapsarbeidere. Avhandlingen undersøker hvordan sjefer for kunnskapsarbeidere i offentlig velferdsarbeid utøver styring og ledelse. Han har også redigert antologien «Samhandling og inkludering i arbeidslivet», utgitt av Cappelen Damm Akademisk, sammen Therese Saltkjel ved Oslo Met og Mette Sønderskov ved INN. Antologien omhandler muligheter og utfordringer knyttet til samhandling i det norske arbeidsinkluderingsfeltet.
Leif Stapnes, mangeårig høgskolelektor ved masterprogrammet i verdibasert ledelse, nå emeritus ved Fakultet for teologi og samfunnsvitenskap gir respons på innlegget.
Etter innlegg og respons blir det rom for spørsmål og samtale. Temaet er aktuelt for både ledere og ansatte i alle typer organisasjoner.