Nyhet

Når livet går i knas

– Knuste livskrukker kan repareres med gull og glede. Jeg vil påstå at gullskjøtene i en reparert livskrukke er en æresbevisning over levd liv. En overlevelsesmedalje, skriver Hanne Line Wærness i en kronikk i Stavanger Aftenblad, i anledning verdensdagen for psykisk helse 10. oktober 2017.

- Min livskrukke gikk i stykker i voksen alder, skriver Hanne Line Wærness i anledning verdensdagen for psykisk helse.

- Min livskrukke gikk i stykker i voksen alder, skriver Hanne Line Wærness i anledning verdensdagen for psykisk helse.

Utgangspunktet er at en livskrukke kan gå i stykker. Men kan den bli hel igjen? Spør Wærness, som er vernepleier og høgskolelektor ved VID Sandnes.

– Min livskrukke gikk i stykker i voksen alder. Fortrengte minner om overgrep i tidlig barndom sendte den vakre krukken i bakken. I tusen knas. Og jeg trodde lenge at den krukken – den fikk jeg aldri hel igjen. For å reparere en knust krukke eller vase eller skål er utfordrende. En ting er å finne alle delene. En annen ting er hvordan man skal lime sammen disse delene – uten at det vises utenpå at man har vært i stykker. Og hva er en identitet – når man mister seg selv på vegen? Når livskrukken er gått i knas og tilhørigheten til flokken henger i en tynn tråd? Hvordan skal man da finne noe å glede seg over?

Les hele kronikken i Stavanger Aftenblad.