REVAMP er et opplæringsprogram for deg som er medisinsk-, helse- og sosialfaglig personell. Målet med kurset er at du i din kliniske praksis kan gjenkjenne tegn på vold og overgrep i nære relasjoner, og kommunisere på en god måte med personer som er utsatt.
Kurset er utviklet av partnere i syv europeiske land. I kurset får du også kunnskap og informasjon om ulike hjelpeinstanser, innføring i lovverket og avverginsplikten. Du lærer også om viktige forebyggende tiltak.
Les gjerne mer: informasjon om kurset i regi av REVAMP
Behov for kunnskaper om vold og overgrep i nære relasjoner
Alle kan utsettes for vold og overgrep i nære relasjoner, og ofte kan dette være vanskelig å oppdage for andre. Personer som utsettes vil ofte skjule dette, både av frykt for overgriperen, og på grunn av skamfølelse, eller fordi de ikke vet hvor de kan henvende seg for å få hjelp.
Helse- og sosialfaglig personell møter mennesker i alle aldre og livsfaser fordi de tilbyr tjenester i kommuner og spesialisthelsetjenester. Det kan være på helsestasjonen og skole, hos fastlegen, psykolog, tannlege, på legevakt, og ved behandling av akutte og kroniske helseplager, samt i ulike institusjoner, sykehjem eller ved mottak av hjemmebaserte tjenester.
Det er viktig at flest mulig har kjennskap til tegn på vold og overgrep slik at utsatte personer kan få hjelp – der de er. Som fagpersoner må vi ha oppmerksomhet og kunnskaper slik at vi oppfyller vår plikt til å hjelpe, støtte og forebygge.
Studiets hovedmål
E-læringen har som mål å gjøre deg som er medisinsk-, helse- og sosialfaglig personell tryggere slik at du våger å spørre brukere eller pasienter om de har opplevd vold eller overgrep på noe tidspunkt i livet. Et annet mål er at du videre kan gi støtte og veiledning etter at slike erfaringer blir avslørt.
Forventningen er at du etter opplæringen vil ha kunnskaper og ferdigheter som gjør deg i stand til å stille spørsmål, samt vite om hjelpetilbudene som finnes.
Målgruppe
REVAMP er utviklet for helsefaglig personell som er i klinisk arbeid, eller som tilbyr nettbaserte tjenester til brukere og pasienter. I Norge er også sosialfaglig personell i målgruppen.
Alle kan få tilgang til opplæringen, men den er mest nyttig for fagpersoner som samhandler med pasienter og brukere. Det kan omfatte:
- Sykepleier, spesialsykepleier
- Jordmor, helsesykepleier
- Leger innen alle spesialistfelt
- Psykolog, psykiater
- Sosialarbeider, ergoterapeut, fysioterapeut, vernepleier
- Tannlege, tannpleier
- Helsefagarbeider
- Assistenter innen helsevesenet
- Alle andre samarbeidende helseprofesjoner
Pedagogikk og læring
Studenter og profesjonelle innen helse- og sosialfag vil sannsynligvis møte personer som tidligere har opplevd, eller opplever, pågående vold og overgrep i hjemmet. Dette blir også referert til som partnervold og overgrep i nære relasjoner. I den norske versjonen av kurset omtaler vi dette som vold og overgrep i nære relasjoner. Å bli utsatt for dette kan påvirke individets mentale og fysiske velvære betydelig, samt medføre traumer, helseplager, sykdom og tidlig død.
Helse- og sosialfaglig personell har en ideell posisjon til å snakke med en tjenestemottaker om deres erfaringer, og hjelpe dem slik at de får oppfølging fra hjelpetilbud i deres lokalsamfunn.
REVAMP e-læringen gir deg som deltaker mulighet for å forstå vold og overgrep i ulike kontekster, øke dine kunnskaper, tilegne deg tilpassede mellommenneskelige ferdigheter, og forbedre din evne til å gjenkjenne tegn på vold og overgrep, og opptre støttende overfor personer du møter i klinisk praksis.
Denne filmen forklarer betydningen av at helsepersonell har kunnskap om vold og overgrep: https://youtu.be/7H-zTI5IXAo
Opplæringen er frivillig og det gis studiebevis
REVAMP-opplæring er gratis og frivillig. Det er opp til deg å avgjøre om du ønsker å delta. Opplæringen trenger ikke å fullføres i én økt. Du vil kunne lagre svarene dine og gå tilbake til opplæringen når du vil.
Ved fullført alle studieaktiviteter og vurderinger kan du laste ned et studiebevis. Dette vil bekrefte at du har studert på videreutdanningsnivå, og gjennomfører tilsvarende 10 timers studier.
Er du bekymret for å delta?
Hvis du føler deg bekymret mens du tar kurset kan du søke hjelp. Du finner en liste over tjenestetilbud på REVAMP-plattformen under fanen Ulike hjelpetiltak. Du finner også hjelp på nettsiden: https://dinutvei.no/alle-hjelpetilbud/
Det kan også være lurt å søke støtte fra bedriftshelsetjenesten på din arbeidsplass, eller på studiestedet om du er student.
Tilgjengelig språk
REVAMP-opplæringen vil bli tilgjengelig på engelsk, fransk, tysk, gresk, islandsk, litauisk og norsk.
Kurset tilbys på engelsk. Modulene er oversatt til norsk, men enkelte del-elementer er på engelsk.
Moduler
I starten av kurset er det en orientering. I slutten av kurset er det en evaluering.
Følgende fagmoduler inngår:
- Barn og unge
- Voksne
- Eldre personer
Du kan studere fagmodulene i den rekkefølgen du selv ønsker.