Å treffe andre mennesker som har opplevd lignende tapsopplevelser kan være god hjelp. Samtalegrupper er derfor mye anvendt både i frivillig og offentlig sektor. Dette emnet omhandler gruppeteori og trening i hvordan lede grupper som kan være til hjelp i sorgprosesser.
Emnet omhandler nyere kunnskap om gruppeteori og hvordan fasilitere salutogene og helsefremmende grupper. Emnet vil omhandle både grupper som organiseres og ledes av profesjonelle, men også grupper som ledes av frivillige deriblant likepersoner. I emnet vil studentene bli kjent med nyere internasjonal forskning om sorggruppearbeid, inkludert digitale gruppetilbud.
Emnets innhold vil værerelevant for forståelse og gjennomføring av flere typer samtalegrupper, men vil tematisk legge vekt på sorggrupper. Emnet omhandler kunnskap om ulike typer sorggrupper. Undervisningsopplegget vil legge til rette for at studentene trener på ferdigheter som er sentrale i sorggruppeledelse.
I emnet arbeides det med kritisk refleksjon omkring hvordan en kan bidra til å støtte mennesker i sorgprosesser som er i ulik alder og livssituasjon, med ulik kulturell bakgrunn, religion og har ulike relasjoner til familie og nettverk.
Hovedtemaer
• Ulike teorigrunnlag for gruppedrift, med særlig vekt på salutogene og helsefremmende grupper
• Ulike samtalegrupper, med særlig vekt på grupper organisert og ledet av enten profesjonelle eller frivillige likepersoner, eller grupper drevet i samarbeid mellom disse.
• Kreative og tekniske løsninger som kan bidra til å gjøre gruppetilbud relevant for flere
• Gruppeledelse i praksis; forberedelse, oppstart, gjennomføring, avslutning og etterarbeid
• Når og hvordan samtalegrupper kan være helsefremmende i krise og sorgprosesser.
• Hvordan en gruppeleder kan bidra i gruppeprosessen med å anvende egen kunnskap og erfaring
Samlinger vår 2025
Emnet "Sorggruppeledelse" (masos422/vusorgb8060)
Uke 10 - 3. februar
Uke 18 - mandag 28. april og tirsdag 29. april
Sorggruppeledelse har også 6 gruppesamlinger av 2 timer, mellom samlingsukene.
Admission requirements
For opptak til enkeltemne kreves fullført bachelorutdanning med 180 studiepoeng innenfor sosialt arbeid, barnevern, sykepleie, vernepleie og ergoterapi. Søkere med profesjonsstudier i medisin, psykologi, diakoni eller teologi kvalifiserer også for opptak.
Søkere med annen utdanning av minimum tilsvarende omfang som en bachelorgrad og relevant arbeidserfaring, kan tas opp etter individuell vurdering. For disse søkerne må det dokumenteres minimum to års relevant yrkeserfaring etter endt utdannelse.
Søkere med utenlandsk utdanning må dokumentere at de oppfyller krav til norsk- og engelskkunnskaper etter Forskrift om opptak til høgre utdanning, For-2017-01-06-13.
Det tas opp 10 enkeltemnestudenter. Opptak har startet.