Emnet vil ha et tverrfaglig utgangspunkt med målsetting om å styrke kompetansen i kommunale helse- og sosialtjenester og sykehusavdelinger hvor en møter barn, unge og familier i krise og sorg. Studentene vil gjennom emnet kunne videreutvikle sin kompetanse både gjennom innføring i relevant teori og kritisk refleksjon omkring hvordan en selv kan bidra til å støtte mennesker i sorgprosesser med ulik alder, livssituasjon, kulturell bakgrunn, religion og ulike relasjoner til familie og nettverk.
Hovedtemaer
- Nyere teori om kriser og sorgstøtte.
- Den profesjonelles rolle i møte med personer i sorg og krise, med særlig fokus på barn, unge og deres omsorgspersoner.
- Kunnskap om forsoningsprosesser etter kriser og hvordan helse- og sosialarbeidere kan bidra.
- Kunnskap om ritualer og prosedyrer og lovverk rundt kremasjon og gravferd.
- Kunne se og møte betydningsfulle forhold i sorgprosesser som kultur, religion og familiekonstellasjoners betydning.
- Ha kunnskap om og kunne reflektere over hvordan ivareta seg selv som fagperson i sorgstøttearbeid.
Emnet er et samarbeid mellom Akershus Universitetssykehus, enhet for sorgstøtte og VIDs Fakultet for sosialvitenskap.
Emnet retter seg mot en bred gruppe profesjonsutøvere gjennom et fokus på sorg og sorgstøtte for ulike grupper som barn, unge og eldre gjennom en livsfaseorientering. Emnet er derfor aktuelt for blant annet helsepersonell, sosialarbeidere og lærere samt andre grupper som arbeider med mennesker som opplever krise og sorg.
Samlinger i 2024
- Samling 1 uke 35 - 26., 27. og 28. august
- Samling 2 uke 44 - 28. og 29. oktober
Det vil i forkant av første samling bli sendt ut informasjon om hvilket pensum som bør være lest før første samling. I tillegg til samlingene må studenten beregne tid til skriftlig arbeidskrav (mellom samlingene) og individuell hjemmeeksamen (etter andre samling).