KOMBA-konferansen 2021
KOMBA-konferansen 2021
Torsdag 25.november arrangerte SIK en dagskonferanse for nærmere 90 ansatte i det kommunale barnevernet, som en del av opplæringsprogrammet om minoriteter i barnevernet (KOMBA).
Torsdag 25.november arrangerte SIK en dagskonferanse for nærmere 90 ansatte i det kommunale barnevernet, som en del av opplæringsprogrammet om minoriteter i barnevernet (KOMBA).

Tema for KOMBA-konferansen var Møter mellom minoriteter og barnevernet, etter boken av Berit Berg (NTNU) ved samme navn. Det var også Berg som hadde åpningsforedraget.
«Vi må lære om vårt gjennom å spørre om deres», sa Berit Berg på spørsmål om hvordan barnevernet kan nå inn til ressursene hos familier med minoritetsbakgrunn og bygge tillit mellom tjenesten og familiene.
KOMBA ledes av Øystein Lund Johannessen på SIK, og er et samarbeidsprosjekt mellom SIK, UiS og fakultet for sosialfag. Opplæringsprogrammet er ikke et studiepoenggivende program, men flere av tidligere deltakere har gått videre på VIDs deltidsutdanninger innen barnevern. På konferansen presenterte Inger Oterholm VIDs nye masterutdanninger med oppstart neste høst, som er utviklet for barnevernsansatte.
Som en del av konferansen var representanter for frivillig privat sektor invitert inn for å presentere ulike tilbud rettet mot barn og familier med minoritetsbakgrunn. Drammen og omegn tros-og livssynsforum, Jasmin kvinnenettverk og Kirkens Bymisjon hadde standplass i foajeen og disse ble godt besøkt i pausene.
På ettermiddagen kunne deltakerne velge blant tre seminarer:
- Somaliske foreldres frykt for barnevernet – et spørsmål om stigmatisering og sosial kapital? v/ Ayan Abdi Mohamoud Handulle, UiS
- Skånsom håndtering av akuttvedtak – et minoritetsperspektiv v/Tor Slettebø, VID
- Tidligere enslige mindreårige flyktningers opplevelser av hjelpen de får av relevante tjenester i det norske samfunnet ved overgangen til v/Jacob Zigo, NTNU.
Konferansen ble avsluttet med en paneldebatt der også representanter fra praksisfeltet deltok. Flere der pekte på viktigheten av å se ressursene, å skape et godt lag rundt barnet for slik å gi styrke til å komme videre. Tillitsarbeid tar tid, ble det påpekt, men det tar også mye tid å reparere det som blir ødelagt om en går for fort frem.
Published by Anne Brit Hatleskog. Date: 15. December 2021.