I 2024 fokuserte vi på å forbedre vårt kvalitetssystem. Dette arbeidet har resultert i en revidert systembeskrivelse som ble vedtatt i februar 2025. Nå er roller og ansvar tydeligere definert, noe som styrker vårt kvalitetsarbeid.
Roller og ansvar
Ansvaret for enhetlig og tydelig ledelse på studieprogram- og emnenivå er nå beskrevet slik at det er kun kvalitetsansvar og oppgaver i forbindelse med kvalitetsarbeid som omtales. Det at man nå kun beskriver rollene og ansvaret, betyr at kvalitetssystemet ikke reflekterer bredden av diverse stillings- og funksjonsbeskrivelser som er ved VID. For eksempel har det vært særlig viktig å skrive frem den sentrale rollen studieprogramansvarlig, samtidig som denne rollen vil kunne fylles av flere stillingskategorier – deriblant studieledere eller andre vitenskapelige ansatte – uten at dette er spesifisert. Det reviderte systemet vil slik sett passe til alle utdanningene ved VID, også der hvor studieledere ikke er studieprogramansvarlig.
Det er utarbeidet en tabell som viser de forskjellige rollene i kvalitetsarbeidet, og disse er delt opp i fire nivåer (institusjons-, fakultets-, studieprogram- og emnenivå). Kvalitetssløyfen som går mellom rollene og nivåene er tydeliggjort. De reviderte rollebeskrivelsene forklarer delegasjonsrommet som man har, hvor det er presisert at man kan delegere oppgaver, men ikke ansvar.
Hvilken rolle har du i kvalitetsarbeidet?
I forbindelse med dette arbeidet har fakultetene kartlagt de forskjellige rollene hos seg, noe som også bidrar til en kvalitetsutvikling på VID som helhet. Uavhengig av om du har en direkte eller indirekte rolle i kvalitetsarbeidet, er det viktig for VID at alle ansatte kjenner til kvalitetssystemet. Du kan lese om kvalitetssystemet og kvalitetsarbeidet ved VID på våre reviderte nettsider VIDs arbeid med utdanningskvalitet. Roller og ansvar vil også være et sentralt tema når prorektor for utdanning inviterer til kvalitetsseminar for alle ansatte 12. mai kl. 9.00–11.30.
NOKUT-tilsyn med systematisk kvalitetsarbeid
2025 er et viktig år for VID. VID skal blant annet gjennom et periodisk tilsyn av institusjonens kvalitetssystem og systematiske kvalitetsarbeid. Det periodiske tilsynet organiseres og ledes av NOKUT, og VID inngår i den første gruppen som skal gjennom NOKUTs fjerde runde med periodisk oppfølging av institusjonenes kvalitetssystem og systematiske kvalitetsarbeid. De andre institusjonene som inngår i denne første gruppen er Høgskolen Innlandet, Høgskolen på Vestlandet, Nord universitet og Universitetet i Sørøst-Norge.
Arbeidet med det periodiske tilsynet har allerede startet. Fakultetene, avdelingene, utvalg og komiteer arbeider for tiden med bidrag til egenvurdering om kvalitetsarbeidet. Avdeling for utdanning organiserer dette arbeidet, samler inn dette viktige materialet og skriver vår institusjons egenvurdering. Høgskolen er bedt om å oversende sin ferdige egenvurdering og dokumentasjon med frist 9. mai.
Tilsynsbesøk
I egenvurderingen skal institusjonen belyse hvordan institusjonen oppfyller gjeldende krav til kvalitetssystem og kvalitetsarbeid i den nye universitets- og høyskoleforskriften. Institusjonen er eksempelvis bedt om å beskrive sitt kvalitetssystem og hvordan systemet anvendes, samt vurdere kvalitetsarbeidets styrker og utfordringer. Innspillene fra fakultetene, avdelingene, utvalgene og komiteene er avgjørende for dette arbeidet og institusjonens egenvurdering.
Som en sentral del av det periodiske tilsynet vil NOKUT og deres sakkyndige komité også komme på tilsynsbesøk. Datoen for dette er allerede satt: 10.–11. september kommer NOKUT på institusjonsbesøk til VID. På tilsynsbesøket vil NOKUTs sakkyndig komité intervjue ulike ansattgrupper, både undervisere, emneansvarlige, studieprogramansvarlige og ledere fra ulike enheter. I tillegg til institusjonens egenvurdering, er det som kommer frem i intervjuene grunnlag for å vurdere kvalitetsarbeidet ved VID.
Resultatene fra tilsynet vil foreligge i begynnelsen av 2026, og et bestått tilsyn er viktig for vår institusjons videre vei til å bli et universitet.