16. og 17. januar var VIDs videreutdanningsprogram i oppfølging og behandling av personer med alvorlige psykiske lidelser og ruslidelser, SEPREP Tverrfaglig Utdanningsprogram, i Nordfjordeid i anledning åpningen av et nytt studieprogram. Initiativet til programmet kom fra Stad kommune og lokal koordinator og primus motor for programmet, Anne Terese Eikeland, jobber til daglig i kommunens psykiske helsetjenester. Likevel er programmet et samarbeid mellom kommunen og Nordfjord Psykiatrisenter.
Glade for å være i gang igjen
Nordfjord har vært et viktig program for utviklingen av utdanningsprogrammet før SEPREP TU ble virksomhetsoverdratt til VID i 2019. Ett av de første SEPREP TU-programmene gikk av stabelen i Nordfjord fra 1996-1998, og sist gang det var et program i regionen var i 2013-2015. VID og SEPREP TU er derfor svært glade over å igjen være i gang med et program i Nordfjord.
SEPREP TU er en desentralisert utdanning som åpner for lokal tilpasning av studietilbudet i henhold til behovene i de aktuelle regionene, og det vil i dette programmet bli satt et særlig søkelys på arbeid og meningsfulle aktiviteter i arbeidet med å fremme bedringsprosesser hos mennesker med alvorlige psykiske lidelser og ruslidelser.
Leder av den lokale styringsgruppen er overlege og spesialist i rus- og avhengighetsmedisin, Trond F. Aarre, en tydelig og sentral kritisk stemme i psykiatrien i Norge de siste årene. Aarre var sammen med VIDs egen Marit Helene Hem redaktør for antologien ‘Relasjonens betydning: Om fundamentet i psykisk helse- og rusarbeid’, som kom ut i 2023.
– Det er viktig at dere bevarer en undrende og uvitende innstilling og tillater dere å tvile når dere begynner å tro at dere har rett, sa Aare i sin hilsen til studentene.
Ydmykhet og åpenhet
– Ydmykhet og åpenhet for den andres synspunkter og behov, er grunnleggende karakteristikker ved relasjonelt psykisk helse- og rusarbeid og er helt sentrale verdier i SEPREP TU, så her finner vi et betydelig menings- og holdningsfellesskap med styrelederen i Nordfjordprogrammet, sier programansvarlig ved VID, Erlend Rinke Maagerø-Bangstad.
Avslutningsvis takket Aarre, på vegne av det psykiske helsevernet i Nordfjord, for Stad kommunes initiativ om å få i gang et nytt SEPREP TU program i regionen.
Til stede under åpningen var også Eysteinn Udberg, fylkessekretær i Rusettervernet i Sogn og Fjordane og medlem av styringsgruppen i Nordfjordprogrammet. Udberg har nylig bidratt i en antologi som springer ut fra forskningsprosjektet ‘CHAPAR – Challenges of participation’, hvor også flere fra VID har bidratt, ‘Brukermedvirkning for personer i sårbare posisjoner ‘.
I sin hilsen til studentene fremhevet Udberg blant annet betydningen av å involvere brukere i utviklingen av tjenester til personer med psykiske lidelser og ruslidelser.
Viktig med innenfraperspektiv
Innenfraperspektivet er av stor betydning i SEPREP TU, særlig i undervisningen, noe som under åpningssamlingen ble eksemplifisert gjennom innlegget til erfaringsformidler Maria Louise Li og høgskolelektor Olav Løkvik.
I innlegget fortalte Maria studentene om sitt liv med paranoid schizofreni og langvarige innleggelser i det psykiske helsevernet. Maria og Olav viste også frem e-læringsverktøyet ‘Se hele meg’, som bygger på NRK-serien ‘Stemmene i hodet’ fra 2017, der Maria og to andre erfaringsformidlere, Benjamin og Ruth Andrea, forteller om hvordan det er å leve med psykoselidelser, men også hva som virker og ikke virker i behandlings- og oppfølgingsarbeidet for mennesker med disse lidelsene. ‘Se hele meg’ er et viktig verktøy i SEPREP TU for å få frem innsideperspektiver ved psykoselidelser, og er både sterkt og fremmer læring og dypere forståelse.
Ser frem til fruktbart samarbeid
Åpningssamlingen ble startet på en uvanlig og vakker måte av musikkterapeut Liv-Jorun Bergset og erfaringskonsulent Oda Brendehaug med en salme for glass og piano komponert av den lokale komponisten Matias Orheim.
Deretter fulgte en introduksjon om studieprogrammet ved programansvarlig, Erlend R. Maagerø-Bangstad, før studentene fikk informasjon om viktige verktøy og kommunikasjonsplattformer ved rådgiver Wenche Løyning. 17. januar fikk studentene sin første ordinære undervisning om menneskesyn, kunnskapsformer og etikk i praksis ved SEPREP TUs egen, Dag Erik Hagerup.
Dermed er startskuddet for et spennende program gått og VID ved SEPREP TU ser frem til et fruktbart samarbeid med aktørene i programmet der kvalitet og betydning for praksisfeltet vil stå i høysetet.