– Jeg er veldig glad, og også litt rørt. Jeg var selv student ved Bethlehem University før jeg kom til Norge, så det er veldig fint å kunne bidra med noe tilbake, sier førsteamanuensis ved Fakultet for helsevitenskap, Amin Amro.
Nylig ble det klart at prosjektet han leder får fem millioner fra NORPART. Prosjektet har fått tittelen «Enhancing Education and Clinical Practice in Care for patients with chronic diseases through academic network and mobility”, og er et samarbeid mellom VID, Bethlehem University i Bethlehem, Al-Aqsa University på Gaza og Augusta Victoria-sykehuset i Jerusalem.
– Tilbakemeldingen på søknaden var at prosjektet er veldig viktig og relevant, ikke minst med tanke på den nåværende situasjonen i Palestina, forteller han.
Skal utveksle scenarier i VR
Målet med prosjektet er å utvikle utdanning og klinisk praksis innen omsorg for pasienter med kroniske sykdommer, særlig kreft, nyresykdom og KOLS.
Sentralt i prosjektet står å utvikle nye læringsmetoder ved hjelp av VR-teknologi.
– Vi skal lage ulike scenarier i VR fra både Norge og Palestina. Det gir studentene mulighet til å øve på pasientbehandling i ulike kontekster, forteller Amro.
Den første delen av prosjektet vil foregå digitalt.
– Hvis situasjonen tillater det, vil vi i andre del av prosjektet åpne for utveksling av opptil 24 masterstudenter. Samarbeidet med universitetet i Gaza skal uansett foregå digitalt, og vi har planlagt for at det også kan bli tilfelle for hele prosjektet, forteller han.
I tillegg til studentutveksling skal prosjektet rekruttere en eller to stipendiater fra Palestina. Stipendiatene skal forske på omsorg for pasienter med kronisk sykdom.
Gir nyttig kompetanse for både Norge og Palestina
I tillegg til Amro er Sidsel Ellingsen og Trine Oksholm sentrale i prosjektet. Ellingsen leder et pågående Erasmus+ prosjekt som dette prosjektet bygger på. Oksholm leder forskningsgruppen Pasientopplevelser og utvikling av intervensjoner (PIFO), som er tilknyttet prosjektet.
Amro tror samarbeidet med Palestina vil være til nytte for alle parter.
– Augusta Victoria-sykehuset har ansvar for behandlingen av kreft- og nyrepasienter i hele Palestina. Sykehuset er også en stor praksisplass for studenter i Palestina, så det er viktig med den kompetansen de kan tilegne seg gjennom prosjektet, påpeker han.
Universitetet i Betlehem startet nylig en master i kreft og palliativ sykepleie, og trenger å utvikle sin kompetanse for å drive studiet videre.
Også for de norske studentene vil prosjektet ha stor nytteverdi.
– De får utviklet sin flerkulturelle kompetanse ved å øve på pasienter med ulik kulturell bakgrunn. I tillegg får de øve på å gi behandling i en krisesituasjon, å finne kreative løsninger i krevende situasjoner, påpeker han.
Prosjektet har oppstart mot slutten av året, og vil gå fram til 2028.