Biveileder: Jennifer D. Johansen, Førsteamanuensis, VID
Om prosjektet
PhD prosjektet er en del av det fremragende forskningsmiljøet – The CARPE study, der hensikten er å få økt kunnskap om barn som har vokst opp med foreldre med selvmordsatferd.
Å være vitne til at en forelder forsøker å ta sitt eget liv er et stort traume for et barn. På verdensbasis dør mer enn 700 000 mennesker årlig av selvmord. En antar at for hvert selvmord er det ca 10 ganger så mange som forsøker å ta sitt eget liv. Ved siden av det personlige og menneskelige aspektet bak hver enkeltperson som rammes av selvmord, berører problematikken svært mange mennesker som står personen nær. Også barn.
Forskning viser klar sammenheng mellom å vokse opp med en forelder som har forsøkt å ta sitt eget liv, og risikofaktorer for psykiske lidelser og selvmordsatferd hos barna og i voksen alder. Det er behov for mer kunnskap om hvilke livserfaringer denne gruppen sitter med i etterkant av en slik traumatisk hendelse i barndommen.
Prosjektet har en kvalitativ, utforskende og fortolkende tilnærming. I delstudie 1 vil en intervjue voksne mennesker som har erfart å vokse opp med en forelder med selvmordsatferd. Målet er å få økt kunnskap hvilke erfaringer de har med å vokse opp med suicidal forelder.
I delstudie 2 vil en intervjue foreldre som er innlagt ved sykehus etter et selvmordforsøk og/eller selvmordsatferd og søke kunnskap om hvilke tanker de har om hvilken støtte familien er i behov av. De samme informantene vil bli invitert til nytt intervju etter ca 3 måneder etter utskrivelse.
Forskergruppe
Psykisk helse