Om prosjektet:
Dette er et offentlig Ph.D.-prosjekt, eid av Diakonistiftelsen Røysum, Røysumtunet og delfinansiert av Norges Forskningsråd.
Alvorlig psykisk lidelse og samtidig aggresjons- og voldsproblematikk kan være belastende for enkeltindividet, helsetjenesten og samfunnet ellers. Det har vært store endringer i det psykiske helsetilbudet, og behandlingsplasser i psykisk helsevern er bygget ned og kommunene har fått økt ansvar og endrede oppgaver. Gjennom media framkommer alvorlige hendelser knyttet til psykisk lidelse som både kan bidra til økt stigmatisering av mennesker med psykiske lidelser, men også kritikk til tjenesteutøvelse og -tilbud. Forskning viser et kunnskapshull knyttet til håndtering av aggresjons- og voldsrisiko på kommunalt nivå, da dette tradisjonelt er utforsket innenfor spesialisthelsetjenestens rammer. Utfordringer personell i kommunal psykisk helsetjeneste kan stå ovenfor er å sikre forsvarlig helsehjelp, samtidig som den enkelte brukers rett til autonomi balanseres opp imot ivaretagelse av egen og andres sikkerhet.
Studiens formål er å skaffe kunnskap om hvordan dette arbeidet erfares, samt å utvikle tiltak som kan bidra til økt kompetanse og trygghet for personalet. Videre er det en målsetting at dette kan bidra til å forbedre tjenestetilbudet til brukere. Studien har en kvalitativ tilnærming og det vil gjennomføres tre delstudier bestående av fokusgrupper, individuelle intervjuer og forskningssirkler.
Bakgrunn
Master i psykisk helsearbeid
Forskningsgruppe
Psykisk helse