Om prosjektet
Målgruppen for prosjektet er gravide kvinner i Norge 35 år eller eldre som får tilbud om non-invasiv prenatal test (NIPT) som en del av det offentlige tilbudet innenfor svanger skapsomsorgen. Studien skal evaluere det nye NIPT tilbudet ved å undersøke om gravide kvinner tar informerte valg når de tar stilling til om de ønsker analysen.
I 2020 ble det vedtatt i Stortinget at alle gravide over 35 år skulle få tilbud om NIPT fra det offentlige. NIPT er en blodprøve fra mor der fritt foster DNA analyseres og kan påvise økt sannsynlighet for trisomi 13 (Edward syndrom), trisomi 18 (Pataus syndrom) og trisomi 21 (Down syndrom). I følge Bioteknologiloven skal den gravide få informasjon om hva undersøkelsen kan avdekke og hvilke konsekvenser dette kan få for barnet, den gravide, paret og familien. Pasientautonomi er en viktig del av Norsk helsevesen og god tilpasset og verdinøytral informasjon er viktig for at den gravide skal kunne ta informerte valg om egen reproduktiv helse. Resultatet av studien skal brukes til å forbedre tilbudet til de gravide og er et bidrag til å løfte svangerskapsomsorgen.
Prosjektet har en kvantitativ tilnærming med spørreundersøkelse til alle gravide over 35 år som får tilbud om NIPT, og en kvalitativ tilnærming med fokusgruppeintervju av et utvalg av kvinnene som fikk påvist høy risiko for trisomi ved NIPT-undersøkelsen.
Bakgrunn
Master i genetisk veiledning ved UIB, klinisk genetisk veileder ved Haukeland Universitetssykehus.
Forskergruppe
GENDERHEALTH