Frykt og fellesskap – menigheters møte med flyktninger
Frykt og fellesskap – menigheters møte med flyktninger
Det har vært et stort kirkelig engasjement i møte med flyktninger og asylsøkere, og i hele Norge har folk bidratt i ulike tiltak. Den norske kirke inviterer frivillige og ansatte i menigheter, deres samarbeidspartnere og organisasjoner til en nasjonal konferanse for å dele erfaringer fra dette arbeidet.
Det har vært et stort kirkelig engasjement i møte med flyktninger og asylsøkere, og i hele Norge har folk bidratt i ulike tiltak. Den norske kirke inviterer frivillige og ansatte i menigheter, deres samarbeidspartnere og organisasjoner til en nasjonal konferanse for å dele erfaringer fra dette arbeidet.
- D18-112 Auditorium, Diakonveien 18, 0370 Oslo
- Atriet, Diakonveien 14, 0370 Oslo
- 6. april 2018, 10.00–16.30 (Legg til i kalender)

Innhold
- Disse møter du i sofasamtale om frykt og fellesskap
- Program
- Andre medvirkende
- Parallellsesjon 1: Frykt ikke?
- Parallellsesjon 2: Tro som ressurs i integreringsarbeidet
- Parallellsesjon 3: Fra flukt til fellesskap - i forskning og praksis
- Disse tiltakene kan du høre mer om på erfaringstorget
- Praktisk informasjon
- Kontaktinformasjon
Frykt og fellesskap er tema for konferansen. Hva er det vi frykter i møte med det nye og fremmede? Hva frykter de som har bodd i Norge hele livet, og hvilken frykt opplever nylig bosatte? Og hvilke fellesskap kan vi skape sammen? Har du erfaringer du vil dele, på godt og vondt? Eller vil du lære av andre? På konferansen presenteres kunnskap og erfaringer fra forskning og praksis. Målet er å sende alle hjem med mer erfaring og inspirasjon til videre arbeid for og med flyktninger.
Arrangørerer
Kirkerådet og VID vitenskapelige høgskole
Disse møter du i sofasamtale om frykt og fellesskap






Program
6. april
Tid | Innhold |
---|---|
09.30 | Registrering |
10.00 | Åpning Kunstnerisk innslag Hvorfor bryr vi oss som kirke? Menighetenes flyktningarbeid |
10.45 | Sofasamtale om frykt og fellesskap Kjetil Drangsholt, Tor B. Jørgensen, Ubah Abdullah Aden, Amir Ftaitah og Hilde Kirkebøen. |
12.00 | Lunsj Vi forflytter oss til atriet i Diakonveien 14 for lunsj. |
12.45 | Erfaringstorg Ved hvert bord blir det en 12 minutters presentasjon inkludert spørsmål. Så ringer vi med klokken og du har et par minutter til å gå til neste bord. Du rekker seks presentasjoner.
|
14.15 | Pause med kaffe/te og frukt |
14.30 | Parallellsesjoner Velg ett tema
|
15.45 | Vi samles i atriet/kapellet |
16.00 | Avslutning Kunstnerisk innslag Håpstanker Håpstango |
16.30 | Slutt |
Andre medvirkende



Hva skjer når vi leser Bibelen ut i fra våre erfaringer og utfordringer, i fellesskap med andre – på tvers av politisk ståsted og holdninger? Hvordan kan dette være en kilde til å skape fellesskap, håp og handling? I dette interaktive verkstedet får du med deg konkret metodikk og praktiske tips som du kan bruke i dine sammenhenger.
Innledere er Janne Dale Hauger, Steinar Ims, Hanna Barth Hake og Iselin Jørgensen
Janne Dale Hauger er samfunnsviter og rådgiver i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke. Hun har bakgrunn fra blant annet Changemaker og jobber med å gi menigheter verktøy til å engasjere seg i klima, menneskerettigheter, fred og andre global spørsmål.
Steinar Ims er teolog og prest og arbeider som seniorrådgiver i Mellomkirkelig råd. Han har bakgrunn fra arbeid i Kirkelig dialogsenter i Oslo (dialogsenteret Emmaus) og er særlig engasjert i arbeidet med tros- og livssynsdialog og dialogisk metodikk.
Iselin Jørgensen er prest ved Kirkelig dialogsenter i Oslo. Hun har utviklet bibelstudier i forbindelse med nåværende stilling, og har erfaring med gjennomføring fra studieopphold i Libanon og fra Kirkens Bymisjon i Oslo.
Hanna Barth Hake har hovedfag i idéhistorie og har i mange år vært engasjert i tros- og livssynsdialog. Hun har tidligere arbeidet som daglig leder i menighet og som kirkeforvalter i Kirkelig fellesråd i Oslo, og er nå daglig leder i Kirkelig Dialogsenter i Oslo.
På hvilke måter er religion positivt for integrering? Hvordan kan menigheter og trossamfunn bidra til å mobilisere ressurser i minoritetsmiljøer? På hvilke måter kan tro og livssyn være til hinder for arbeid med flyktninger og asylsøkere? På hvilke måter kan tro og livssyn være til hjelp for arbeid med flyktninger og asylsøkere?
Innledere er og Leoul Mekonen og Christina Eikrem
Leoul Mekonen er studieleder ved Regionsenter for Barn og Unges Psykiske helse Øst og Sør. Han har bakgrunn som sosionom, tolk og har en master i helsefremmende arbeid. Mekonen har erfaring fra arbeid med barn, ungdom og familier med minoritetsbakgrunn og er kursholder i helse og sosialt arbeid med etniske minoriteter. På fritiden er han engasjert i forebyggende arbeid i innvandrermiljøer blant annet i samarbeid med trossamfunn og religiøse ledere. Han byr på levende historier om egne erfaringer som asylsøker, fagperson og innvandrer i Norge.
Christina Eikrem er diakon i Klemetsrud og Mortensrud menighet. Hun har jobbet med religionskompetanse og hvordan det norske samfunnets berøringsangst for religion preger vårt møte med invandrere og asylsøkere. I masteroppgaven «Let’s talk about religion!» intervjuer hun ansatte i asylmottak om deres forhold til religion og hvilken plass religion har i hverdagen på mottakene.
Ingrid Løland gir innblikk fra sin forskning knyttet til det heterogene landskapet som omhandler krig, flukt og interkulturelle/interreligøse relasjoner. Ved å bruke narrativer fra syriske flyktninger vil hun peke på hvordan det skapes splid og mistenksomhet, men også hvordan det bygges broer. Odd Bjarne Ellefsen forteller fra sin praksis som internasjonal prest i Kristiansand. Her drives et viktig brobyggingsarbeid for å bli kjent med og akseptere mangfoldet i ulike fellesskap i det interkulturelle/interreligiøse samfunnet vi skal leve sammen i.
Innledere er Ingrid Løland og Odd Bjarne Ellefsen
Løland er religionshistoriker og stipendiat ved VID med flere års erfaring fra flyktningarbeid i inn- og utland. Hun forsker på religion, migrasjon og transnasjonale relasjoner. Doktorgradsprosjektet er et kvalitativ studie av syriske flyktningers narrativer om krig og tvungne migrasjonserfaringer og på hvilken måte disse erfaringene påvirker endringer i religiøse og andre identitetsforståelser.
Ellefsen er internasjonal prest i Kristiansand domprosti. Han har ti års erfaring som misjonær i Japan for Det Norske Misjonsselskap (NMS). Kirkens internasjonale fellesskap i Kristiansand, som Ellefsen leder, har en rekke tiltak for personer med utenlandsk bakgrunn som bor i Kristiansand. Det mest omfattende tiltaket er Velkomstsenteret for flyktninger, som startet opp i 2015. På Velkomstsenteret tilbys språktrening, mellommenneskelige samtaler, kulturundervisning, barnepass og servering av mat og drikke.
Disse tiltakene kan du høre mer om på erfaringstorget
1. Når nøden plutselig er på døra
Under flyktningkrisen åpnet det et akuttmottak på Skoganvarre i Porsanger. Skoganvarre har 54 registrerte innbyggere, og et lite kapell med plass til femti – betjent av kirkestaben i Lakselv med en prest, en kirkeverge og organist i 80 prosent, og trosopplærer i 50 prosent stilling. Trosopplæringsprosjektet og kirker ble åpnet opp. Det ble mange samtaler og mange kopper te. Det ble etablert et vennefamilieprosjekt hvor barnefamilier i flyktningmottak fikk en frivillig lokal vennefamilie.
Sognepresten i Porsanger forteller om utfordringene og fremgangsmåte rundt arbeidet med flyktningene. Krisediakoni i praksis og hvordan gjør kirken seg klar for fremtidig innsats?
Hør mer fra Arne Skare, sogneprest i Porsanger.
2. Jenter som stråler – traumebevisst omsorg gjennom relasjon og aktivitet
I 27 år har Kirkens ungdomsprosjekt (KUP) drevet grupper for sårbare ungdom. Våren 2017 startet Flekkefjord menighet i samarbeid med Frelsesarmeen og helsestasjonen ei jentegruppe for tenåringsjenter med minoritetsbakgrunn etter modell fra KUP. Vi vil særlig trekke frem:
- Viktigheten av godt samarbeid mellom frivillige organisasjoner, det offentlige hjelpeapparatet og fagsenter
- Traumebevisst omsorg, kunnskapsfokus i god samhandling med hjertevarme og relasjonsbygging
- Forebyggende arbeid for sårbare unge
Hør Ingunn Lyngset Holme, daglig leder i KUP og Randi Margrethe Mathiasdatter Larsen, diakonimedarbeider i Flekkefjord dele erfaringer fra arbeidet med jentegrupper.
3. Hvordan engasjere et helt øysamfunn?
I en kommune med bare 1200 innbyggere blir alle nytilflyttede godt lagt merke til. Høsten 2015 tok Vega kommune imot sine første flyktninger – hvordan ta imot dem på en god og gjestfri måte? Hvordan engasjere lokalbefolkningen, motvirke fremmedfrykt og fordommer og integrere og inkludere de nye? Å bygge broer mellom mennesker kan være vanskelig nok selv når vi deler samme språk og kultur, hvordan få til det når både språket, kulturen og gjerne religioner er en helt annen? Vega menighet samarbeidet fra starten av med flyktningkoordinator som har en sentral rolle og ofte er et naturlig bindeledd mellom flyktningene og lokalbefolkningen. Det ble avholdt et folkemøte i kirka i forkant av de første flyktningers ankomst for å løfte temaet opp i fra det partipolitiske og fokusere på det medmenneskelige. Det ble gjort et arbeid for å møte alle som kom og etter at de fleste av flyktningene var bosatt opprettet menigheten, flyktningkoordinator og Vega Media samarbeidstiltaket: M – Mennesker, Mat og Musikk, Mangfold Midt i verdensarven. I dette samarbeidsprosjektet er det flere lokale aktører som bidrar, og det var et poeng at vi ønsket å engasjere de ulike grendelag, lag og foreninger. Vi ønsket å utnytte de ressurser og særegenheter som bor i befolkningen og deres historie og kultur.
Hør mer fra Vega menighet og flykningtjenesten i Vega, ved Caroline Hauglid-Formo (prest) og Elin Anna Hovland (flykningkonsulent).
4. Integreringskoordinator i Alta menighet
Alta menighet ansatte i mai 2016 Marianne Haugvik Hodne i en prosjektstilling som integreringskoordinator. Flere bedrifter i næringslivet og Alta kommune har også bidratt med lønnsmidler slik at stillingen nå er 80 prosent. I dette treårige prosjektet er samarbeid på tvers av organisasjoner, idretten og frivillige høyt vektlagt. Jobben innebærer å koordinere og legge til rette for å øke asylsøkere og flyktningers deltagelse i idrett og andre aktiviteter i Altasamfunnet. Det handler både om å integrere i allerede eksisterende tilbud og aktiviteter, samt skape nye arenaer for integrering og møter mellom nordmenn og våre nye landsmenn. Eksempler på dette er språkkafé i Nordlyskatedralen og på Alta bibliotek, friluftskvelder og andre aktiviteter i samarbeid med Røde Kors, Altavenn (hvor enslige mindreårige bosatte flyktninger kobles med familier i Alta), skolelunsj og flerkulturelle ungdomsmiddager på ungdomskafeen kom.inn i Nordlyskatedralen. Sistnevnte er et samarbeid med diakoniarbeideren i Alta menighet, Thomas Hodne.
Hør mer om hva som foregår i Alta fra integreringskoordinator Marianne Haugvik Hodne, diakonimedarbeider Thomas Hodne og frivillig Tove Øygard Hienerwadel.
5. Diakonale utfordringer i møte med «mennesker i limbo»
Erfaringer fra Stavanger med samarbeid mellom menigheter og andre humanitære organisasjoner, og om opprettelsen av Rettferdighet i asylpolitikken (RIA). RIA er en partipolitisk uavhengig og livssynsnøytral organisasjon som arbeider for rettssikkerhet og respekt for asylsøkere i Norge. RIA arbeider for å gi «folkeopplysning» om situasjonen for asylsøkere i Norge, og vekke til engasjement for menneskerettslige og humanitære verdier i praktiseringen av asylpolitikken. Se RIAbloggen, om aktuelle saker og artikler. Særlig aktuelt om dagen er kravet om opphold på humanitært grunnlag for omtrent 60 lengeværende, eldre, enslige kvinner med avslag på asylsøknaden.
Gunhild Andersen og Margreta Vik Stokke forteller mer om erfaringene fra RIA.
6. Skape tillit, handling og åpne opp kirkerommet
Holdninger skaper handling og godt fellesskap gir kjærlighet til alle. Vi forkynner fram holdninger som fører til handling, som at søskenkjærlighet fører til kjærlighet til alle og at frykt ikke er i kjærligheten. Å skape tillit skjer når vi lytter til hverandre. Vi har lyttet oss inn til hva for eksempel somaliske familier har behov for.
Det har blitt Verdensmiddag, kjøretrening, kjøp/leie bolig, samhandling gudstjenester, MerSmak, fester, somalisk vs. norsk oppdragelse, konvertering, språktrening og oppfølging av enkeltpersoner.
Hør mer om erfaringene fra Skien fra Gunnar Thelin, prost og menighetsprest.
7. Velkomstsenteret – et sted å bli sett og møtt
Da det store antallet flyktninger kom til Norge høsten 2015 etablerte Den norske kirke i Kristiansand «Velkomstsenteret for asylsøkere», et drop-in dagtilbud to dager i uka. Vi så at det var mye som skjedde på kveldstid, men på dagtid var det nesten ingenting å gjøre for alle som hadde kommet, og som ikke hadde annet å gjøre enn å vente. Språk- og kulturopplæring, barnepass, vafler og gode samtaler var sentralt på senteret. Velkomstsenteret ble et viktig og stabilt holdepunkt for mange asylsøkere i usikker og ny hverdag. Her ble de sett og møtt og tatt imot som de var. I dag er asylmottakene i Kristiansand lagt ned, men Velkomstsenteret finnes fortsatt; nå med fokus på flyktninger bosatt i Kristiansand.
Hør mer fra Odd Bjarne Ellefsen, internasjonal prest i Kristiansand.
8. Åpen og inkluderende – med få ressurser
Vår grunnholdning og visjon – St. Johannes – en åpen og inkluderende menighet. Menigheten er mer opptatt av å integrere i det allerede eksisterende arbeidet, enn å lage særskilte tilbud. Vi legger vekt på viske ut skillet oss og dem. Storhaug i Stavanger er en voksende bydel i stadig utvikling, som utfordrer måten å være kirke på. Vi forsøker gjennom relasjonsbygging enkeltvis og med gode samarbeidspartnere å finne en måte å være kirke for folk der folk er.
- Johannes læringssenter (strikkekafé i kirken – språktrening i samarbeid med skolen)
- Alt for barna – internasjonalt familietreff i bydelen på Kulturscenen
- Storhaug åpen barnehage – (menighetens egen barnehage med flere samarbeidspartnere)
Diakoni står sentralt hos oss, derfor er våre tilbud ofte gratis eller rimelige slik at flest mulig kan benytte seg av dem, for eksempel månedlig middagstreff til kr 20. Våre tilbud er åpne og vi arbeider for å skape gode møteplasser for alle generasjoner uavhengig av bakgrunn.
Hør om erfaringene fra St. Johannes – en sentrumsnær, sammensatt og mangfoldig menighet i Stavanger, fra diakon Anne Synnøve Vegge og daglig leder Signe Wolden.
9. Samarbeid mellom kommune og kirke
Hva gjør kirken og kommunen sammen, hvordan er det å samarbeide og hva er fordelene/utfordringene og hvilke tips har vi til ansatte i Den norske kirke som ønsker å inngå slike samarbeid?
Fellesprosjekter i Lørenskog som kan trekkes frem er Forum for frivillighet og integrering og Tro møter tro, men også Fotball for hele verden, Venner i Lørenskog og det nye skole/kirke/flyktning- og integreringssamarbeidsprosjektet vi har på trappene.
Hilde Lyngroth Selsing har jobbet i Lørenskog kommune siden 2008 og har i denne perioden vært med på å bygge opp flyktning- og innvandrertjenestens helhetlige kvalifiseringsarbeid. Kvalifiseringsarbeidet har fokus på tett samarbeid med næringsliv og frivillighet samt individuelt tilpassede løp mot arbeid og utdanning.
Hør mer fra Hilde Lyngroth Selsing, fagleder i Flyktning- og innvandrertjenesten i Lørenskog kommune og prest i Skårer menighet Petter Dille.
10. Å være kristen i Norge – introkurs og leir for innvandrere
Diakoner i tre menigheter i Trondheim og Kristent Interkulturelt Arbeid lagde et introkurs for innvandrere. Kurset fikk støtte fra Kristelig studieforbund. Kurset inneholdt fellessamlinger og gruppearbeid. Hovedspørsmålene var: Hva er kristen tro? Hva er det å være kristen i Norge? Et halvt år senere arrangerte menighetene og KIA en leir hvor familier og enkeltpersoner fikk være sammen en helg. Tema var det samme.
Hør mer fra Kaarina Kauppila, diakon i Tiller menighet og Ester Elvrum Vinnem, diakon i Klæbu menighet.
11. Hvordan komme i gang med dialogarbeid?
– Erfaringer fra samarbeid mellom muslimer og kristne i Østfold.
Dialogforum Østfold ble stiftet i 2015 av fire kristne og fem muslimske trossamfunn. Dette vokste ut av flere år med religionsdialog mellom religiøse ledere i kirke og moské i Sarpsborg. I dag er det dialogarbeid i lokalsamfunn, kvinnegruppe, religionsmøter, ungdomsgruppe, ungdomsleir og skoleundervisning. Det er samarbeid med kommunens ledelse og skoler, om blant annet integrering og forebygging av ekstremisme og utenforskap. Vi arbeider for å øke kjennskap, kunnskap og forståelse av kristendom og islam. Dialogarbeidet vårt startet i Sarpsborg og er nå etablert i Fredrikstad. Dialogforum Østfold er en paraplyforening for dialogarbeid i Østfold. I dag er det 26 medlemmer/trossamfunn i Dialogforum Østfold. Medlemmene er fra Den norske kirke, Kirkens Bymisjon, Adventskirken, Frikirken, Metodistkirken, moskeer med flere. Det er to lønnede medarbeidere (en kristen og en muslim) i til sammen 80 prosent stillling.
Hør mer om Dialogforum fra Anne Marthe Olaussen, diakoniarbeider i Glemmen og Gamle Glemmen menigheter og Jorunn Askerød, diakon i Kirkens Bymisjon og koordinator i Dialogforum Østfold.
12. Kafé tid – arbeids- og integreringsarena med fokus på involvering og inkludering
Samarbeidsprosjekt mellom Ål kyrkje og Ål kommune, der kafeen ligg under det diakonale KIA-arbeidet (kristent interkulturelt arbeid) i kyrkja. Dette er ein alminneleg kafé som serverer god mat og drikke, samtidig er det det ein kafe med sosial profil som har opent julaften, 17. mai og spesielle dager. Kafeen er ein uformell sosial møteplass som bidrar til å bygge ned kulturelle og sosiale skiljeliner. Blant annet er det ulike arrangement på kafeen: Konsertar, temakveldar, sjakkturnering med mer. Kafeen gir arbeidstrening og språkpraksis til 12 personer.
Høyr meir frå Hilde Kirkebøen, diakon i Ål og prosjektleiar Leila Kakei.
Praktisk informasjon
- Finn frem til VID Oslo og overnatting
Kart, informasjon om hvordan man finner frem og ulike overnattingstilbud i nærheten finnes på VIDs kontaktside. I tillegg hotellene i oversikten kan man forsøke Gjestehuset på Lovisenberg.
- Deltageravgift
Deltageravgift er ordinært kr 500. For studenter og honnør er prisen kr 200.
Kontaktinformasjon
Seniorrådgiver Sigrid Flaata i Kirkerådet, e-post: sf623@kirken.no, telefon: +47 23 08 12 62