Hvordan kan alle borgere delta i utforming av eget hverdagsliv og lokalsamfunn? Det har en gruppe forskere og amatørfotografer utforsket i forskningsprosjektet «Ulike hverdagsliv». Bak står forskningsmiljøet CitPro (Everyday Citizenship for Persons in vulnerable life situations).
«Ulike hverdagsliv» er et inkluderende forskningsprosjekt hvor mennesker med funksjonshinder og utviklingshemming fikk utdelt engangskamera for å ta bilder fra eget hverdagsliv. I samarbeid med forskerne satte de i etterkant opp en fotoutstilling.
Fotoutstillingen settes opp på nytt på VID campus Stavanger under Forskningsdagene 16.-27. september.
26. september arrangeres paneldebatt med temaet: Hvordan kan alle borgere - også personer med utviklingshemming - delta i utforming av eget hverdagsliv og lokalsamfunn?
Arrangementet er gratis og åpent for alle!
Program
16.00-17.00: Mingling og fingermat - vi ser på utstillingen
17.00-17.10: Formell åpning av arrangementet v/prodekan for forskning ved fakultet for helsevitenskap professor Karen Synne Groven.
17.10-17.45: Presentasjon av forskningsprosjektet: Hvordan fotografi kan kaste lys på helse, v/fotografer, professor Kirsten J. Fjetland, professor Anita Gjermestad og førsteamanuensis Anna Chalachanová.
17.45-18.00: Pause
18.00-19.30: Paneldiskusjon med fotografene og inviterte gjester:
Stian Fantoft Alvestad, - Rådgiver universell utforming, planavdeling Stavanger kommune
Anne Marie Auestad – Rådgiver folkehelse og universell utforming, Folkehelse Rogaland
Siri Jordbrekk - Vernepleier med master i Medborgerskap og samhandling, og tidligere kommunepolitiker i Sola kommune
Hege Lalid – Vernepleier med master i Medborgerskap og samhandling og Leder sentralstyre i LUPE - Landsforbundet for utviklingshemmede og pårørende
Astrid Meier – leder lokallaget NFU Stavanger.
Bakgrunn for arrangementet
Utstillingens hensikt er å styrke medborgerskap og helse for borgere i sårbare livssituasjoner. Det gjøres på to måter:
FOTOUTSTILLING: Først og fremst ønsker vi å synliggjøre foto som mulighet for å gi rom for stemmen til personer i sårbare livssituasjoner og med behov for livslang støtte. Fotografiene med tilhørende tekst, samt dialog med fotografene under omvisning i utstillingen, er tenkt som inngang til å beskrive og forstå helsefremmende ressurser og utfordringer som personer med utviklingshemming erfarer i sitt hverdagsliv.
PANELDEBATT: Det andre målet er å skape diskusjon for å styrke medborgerskap og mulighet for medvirkning for personer som lever i sårbare livssituasjoner. I paneldebatten vil både borgerne det angår, velferdstjenestene, planleggere, politikere og forskere delta. Vi ønsker å diskutere hvordan alle borgere kan fremme egen helse ved å delta i utforming av eget hverdagsliv og lokalsamfunn.