Carola Lingaas har fått opprykk til professor i juss ved Fakultetet for sosialvitenskap. Hennes forskning er konsentrert rundt tre temaområder:
1) urfolk og forsoning. Innenfor dette temaområde er hun særlig opptatt av den samiske urbefolkningens møte med store statlige prosjekter og rettssaker, som f.eks. i Fosen-saken, på bakteppet av den pågående forsoningsprosessen. (Opp)levd urettferd, fremstillingen av samiske rettighetskamper og protester mot staten er noe hun for tiden forsker på.
Den så langt største delen av Carola Lingaas' forskning befatter seg med 2) internasjonal strafferett. Her forsker hun særlig på hvordan individers levde erfaringer av alvorlige forbrytelser gjenspeiles i rettspraksis til internasjonale straffedomstoler.
3) Menneskerettigheter og staters ansvar for disse, f.eks. reparasjon av historisk urett som slaveri og assimilering er det tredje temaområde som, til en viss grad, knytter sammen de to første temaområdene.
Carola Lingaas har forsket på rasebegrepet, dehumanisering, metaforer, arkiv, GIFs, luktesansen, samisk sedvanerett, samehets og andre hatefulle ytringer, migrasjon, og rettssakene i etterkant av WWII., folkemordet i Rwanda og konfliktene på Balkan.
Carola Lingaas har en mastergrad i juss fra Universitetet i Zürich (1999), en master i folkerett (LL.M.) fra Universitetet i Oslo (2005) og en PhD i internasjonal strafferett fra UiO (2017). Før hun begynte med doktorgraden, jobbet hun i over syv år i Røde Kors og noen år hos påtalemyndighetene, en domstol, og et advokatkontor. Carola har jobbet ved Fakultet for sosialvitenskap siden 2018 og underviser hovedsakelig på bachelor i sosialt arbeid.