Ergoterapeuter gjør hverdagslivet mulig
Ergoterapeuter gjør hverdagslivet mulig
Glenn, Bård, Caroline og Helena ønsker å bidra til at folk skal en bedre hverdag. Derfor vil de bli ergoterapeuter.
Glenn, Bård, Caroline og Helena ønsker å bidra til at folk skal en bedre hverdag. Derfor vil de bli ergoterapeuter.

Ergoterapeuter kan gi praktisk og faglig støtte til at folk skal få muligheter til å leve det hverdagslivet de selv ønsker. Kjernen i ergoterapi er menneskers aktivitet i lek, arbeid og fritid. De fire studentene vil støtte barn, voksne og eldre til en aktiv livsstil.
Trening og tilrettelegging
Glenn Haugsengen har alltid vært interessert i helse, kropp og trening. Ergoterapistudiet var derfor et godt valg.
– Jeg har selv vært skadet og følt på kroppen hvor viktig det er å få hjelp og støtte til å komme seg. Derfor har jeg interesse for å støtte andre som sliter med helsen.
– Hva ønsker du å jobbe med når du er ferdig utdannet?
– Yrket er veldig variert! En kan jobbe med alle aldersgrupper – fra små barn til de eldste eldre. Jeg synes det virker spennende å trene med personer etter hjerneslag, og andre fysiske skader.
Helena Marie Son Løvbræk har alltid vært opptatt av trening, og tenker som Haugesengen når hun en dag skal ut og søke jobb.
– Jeg liker å være sammen med mennesker, og kan godt tenke meg en jobb som dreier seg om rehabilitering og trening for mennesker som skal tilbake til hverdagen sin.
Lærer om menneskekroppen
Bård Grongstad forteller at som ergoterapeut lærer de mye om menneskekroppen. Skuldre, overkropp og hånd har vi inngående kjennskap til. Opptrening av håndskader med for eksempel senekutt er en aktuell oppgave for ergoterapeut å jobbe med.
– Hvor er det vanlig for ergoterapeuter å jobbe?
– I sykehus kan ergoterapeut blant annet jobbe på en rehabiliteringsavdeling. Der kan en sørge for at personer som er syke eller skadet får trene på aktiviteter som likner på hverdagslivet.
– I kommunehelsetjenesten er det flest ergoterapeuter. Der kan en jobbe mer helsefremmende, oppsøke folk der de bor, arbeider, går på skole eller i barnehage.
Forsmak på arbeidslivet
Caroline Birkedal forteller at de får en god forsmak på arbeidslivet tidlig i utdanningen.
– Vi har lange praksisperioder gjennom alle tre studieårene, hvor vi blant annet jobber med tilrettelegging av omgivelsene eller trening i daglige aktiviteter.
Også Birkedal vil gjerne jobbe med å få mennesker med nedsatt funksjonsevne til å fungere best mulig slik de selv ønsker – hjemme, i arbeidsliv og i samfunnsliv.
– Jeg liker å veilede, støtte og utfordre, og samarbeide med mennesker for at de skal få mulighet til å delta i dagligdagse gjøremål – ting de fleste tar for gitt.
– Jeg kan tenke meg å jobbe med habilitering for barn. Jeg kan også tenke meg å jobbe med universell utforming – det vil si tilrettelegging for at alle uavhengig av funksjonsnivå, skal kunne delta uten hindringer, på kjøpesenter eller hvor som helst.
Bachelor i ergoterapi
En ergoterapeut fremmer inkludering i samfunnslivet og bidrar til hverdagsmestring. Vil du bidra til at mennesker i alle aldre skal ha mulighet til å leve aktive liv og delta i samfunnet, gjerne gjennom trening og tilrettelegging uansett sosial, psykisk eller fysisk funksjon, kan en bachelor i ergoterapi være veien å gå. Som ergoterapeut kartlegger du hva som hindrer eller muliggjør aktivitet på ulike arenaer, med utgangspunkt i hva som er viktig i livet til den personen du skal hjelpe.