Gjennom jobben i Turistforeningen oppdaget Helen Adamson hvor mye universell utforming kan bety for å få folk ut på tur.
- Uansett hvor mange turer vi arrangerer for folk med funksjonsnedsettelser, når vi bare noen få. Hvis vi klarer å forbedre tilgjengeligheten på hyttene, kan vi nå så mange flere, sier Helen Adamson. Hun jobber som rådgiver i Den Norske Turistforening, med ansvar for tilrettelegging for personer med funksjonsnedsettelse.
Hun har bakgrunn som ergoterapeut, og startet i 2017 i Stavanger Turistforening for å jobbe med tilrettelagte turer og aktiviteter. Det vekket interessen for universell utforming.
- Det tok ikke lang tid før jeg så at noe kan gjøres med hyttene våre, slik at også folk med funksjonsnedsettelser kan reise på tur med venner og familie. Ikke alle ønsker å reise på fellesturer, forteller hun.
Tok temaet fra tørt til interessant
Adamson har ikke alltid interessert seg for universell utforming.
- Vi lærte litt om universell utforming på ergoterapistudiet, men jeg oppfattet det som litt tørt og teoretisk, sier hun.
Det endret seg da hun kom ut i arbeidslivet.
- Jeg jobbet noen år som ergoterapeut i kommunen, og var med i en arbeidsgruppe som jobbet med universell utforming. Da oppdaget jeg at det både var praktisk og interessant. Og komplisert! forteller hun.
I 2019 gikk hun fra jobben i Stavanger Turistforening til stilling som rådgiver for tilrettelegging i DNT sentralt. Året etter startet hun på emnet Samfunnsplanlegging og universell utforming ved VID. Det ga henne noen nye perspektiver.
Fikk større forståelse for det politiske
- Jeg følte behov for å styrke meg faglig og teoretisk, forteller Helen, som tok studiet ved siden av jobb.
- Jeg har fått større forståelse for universell utforming som fagfelt. Og ikke minst større forståelse for det politiske, hva som legger føringene for arbeidet med universell utforming. Jeg har også lært mer om samfunnsplanlegging og hvordan de prosessene fungerer. Det har vært veldig nyttig, forteller hun.
De hun studerte sammen med kom fra ulike fagfelt, og jobbet med alt fra folkehelse til byplanlegging.
- Jeg syntes det var supert at kurset var så tverrfaglig. Det er alltid nyttig å se et tema fra ulike sider, sier hun.
Kunnskapen fra studiet har hun tatt med inn i jobben i DNT.
- Å se arbeidet mitt i et større perspektiv har gjort det enklere å formidle det jeg brenner for internt, sier hun.
Har kartlagt 56 hytter
Da Helen startet i DNT, var det lite fokus på universell utforming. I dag jobber foreningen aktivt for å gjøre hyttetilbudet sitt tilgjengelig for alle.
- Jeg har ikke all æren for dette, vi er flere som har vært med på å løfte problemstillingen, sier hun.
Arbeidet er både tid- og kostnadskrevende.
- Utgangspunktet vårt er utfordrende, med mange gamle bygninger. Men målet er å gjøre dem så tilgjengelige som mulig, sier hun.
Foreløpig har hun vært med på å kartlegge tilgjengeligheten på 56 hytter, og publisert en intern tilgjengelighetsveileder.
- Nå har vi fått 2,5 millioner fra Lotteri- og stiftelsestilsynet for å gjøre utbedringer på hyttene, og venter på svar på en annen søknad, sier hun, og legger til at kunnskapen fra studiet har vært til god nytte i arbeidet med å søke pengestøtte.
Vil gå foran som forbilde
Helen er også med i prosjektgruppa for en helt ny DNT-hytte som bygges i Øvstebødalen i Rogaland. Hytta skal være universelt utformet, selv om den ligger 15-20 minutters gange fra nærmeste bilvei.
- At det har en verdi at en fjellhytte bygges etter prinsippene for universell utforming, er en helt ny tanke. Hvis folk klarer å komme seg hit, skal det i hvert fall ikke være et hinder at hytta ikke er tilrettelagt, sier hun, og legger til at det for eksempel er mulig å komme seg til hytta i pulk om vinteren.
Hun ønsker at DNT skal gå foran som et forbilde.
- DNT er godt kjent og en viktig samfunnsaktør. Jeg håper vi kan påvirke andre friluftslivsaktører til å jobbe i samme retning.
Her kan du lese mer om studiet Samfunnsplanlegging og universell utforming