Interkulturell kompetanse
I dette emnet blir sentrale begrep og prinsipper innen fagfeltet interkulturell kommunikasjon presentert og diskutert. Emnet henter sine teoretiske verktøy fra en tverrfaglig tradisjon hvor sentrale emner er: Hermeneutikk, lingvistikk, semiotikk, sosialantropologi og sosialpsykologi.
Emnet relaterer begrepet interkulturell kompetanse til fagområdene undervisning, ledelse, migrasjon, misjon, utviklingsstudier, helse, konflikthåndtering, og internasjonal forretningsvirksomhet. Målet med emnet er å øke studentenes interkulturelle kompetanse. Det skjer både gjennom fordypning i teori som beskriver hvordan vi forstår og skaper mening, og gjennom analyser av kulturbegrepet.
Begge disse perspektivene forsøkes samlet i gjennomgang av praktiske problemstillinger knyttet til flerkulturelle arbeidsplasser. Emnet har den filosofiske hermeneutikken som teoretisk grunnmur i sin tilnærming til interkulturell kommunikasjon, men vektlegger også mer pragmatiske tilnærminger som praksisteori og analyse av makt, stereotypier og fordommer.
Undervisning
Kurset er nettbasert og består av ti nettleksjoner. I tillegg gis det tilbud om tre samlinger på kveldstid á to timer ved studiested Stavanger, Misjonshøgskolen. Samlingene er ikke obligatoriske. Emnet gjennomføres vår 2018.
Foreleser
Ellen Vea Rosnes, førsteamanuensis i interkulturell kommunikasjon og globale studier ved VID.
Arbeidsform og eksamen
Emnet inneholder en kombinasjon av forelesninger via internett og samlinger på VID. Studentene utfører alle arbeidskrav, deltar i faglig diskusjonsforum og leverer inn eksamen via inspera (digital eksamen). Normalt vil det bli gitt tilbud om tre samlinger á tre timer knyttet til emnet, men disse er ikke obligatoriske for å ta eksamen i emnet.
Arbeidskrav
- Studentene må skrive et essay på 1000 ord (+/- 10 %) som kombinerer teoretisk refleksjon med erfaringer fra egen praksis. Problemstilling for essayet må godkjennes av faglærer.
- Studentene må bestå to av tre flervalgstester på itslearning.
- Studentene må skrive minst to faglige innlegg (i tillegg til selvpresentasjon) på det faglige forum. Alle tre arbeidskrav må bestås for å kunne gå opp til eksamen i emnet.
Eksamen
Tre dagers hjemmeeksamen i mai/juni som evalueres med bokstavkarakter. Antall ord 2500 (+/- 10 %)
Fakta
Type enkeltemne
NettstudiumPris
Kr 3130. Prisen består av semesteravgift kr 460, kopiavgift kr 200, kontingent til studentrådet kr 70 og studieavgift kr 2400.Dette enkeltemne tilhører
Master i interkulturelt arbeidOpptakskrav
Opptak er lukket
