Emnet omhandler det å leve videre etter betydelige tap. Det bygger på en forståelse av at tap, meningsløshet og meningsdannelse inngår i tilværelsen til alle mennesker.
Ulike former for tap vil tematiseres. Det vil både være tap når noen nære er døde, men også vesentlig tap av funksjon eller livskvalitet. Betydelige tap vil ha innvirkning menneskers liv og må derav forstås i et økologisk perspektiv. Et slikt perspektiv gjør at tap ikke kan sees som en isolert hendelse, men som en erfaring med innvirkning på større deler av menneskers hverdag, ofte i lang tid.
I emnet beskrives ulike perspektiver på hvordan mennesker søker etter og skaper mening når livet er blitt betydelig endret som følge av tap. I særlig grad vil det bygge på eksistensielle innganger fra psykologi og filosofi.
Eksistensiell psykologi tematiserer erfaringer av meningsløshet og mening som en del av menneskers grunnvilkår, og er opptatt av menneskers forhold til døden.
Mening og meningsskaping vil også bli belyst fra et religionspsykologisk perspektiv der betydningen av livssyn og ritualisering etter tap vil bli drøftet. Herunder vil meningsskaping som kroppslig praksis bli belyst.
Eksistensfilosofien vektlegger at mennesket har ansvar for egen eksistens, noe som også kan oppfattes som et ensomt prosjekt i en krevende og sårbar livssituasjon. Ved å tematisere andre fenomen som tillit, håp og empati vil emnet synliggjøre at fellesskapet har iboende muligheter til å støtte den enkelte i å ta ansvar for eget liv og bidra til å skape mening. Emnet tar også for seg erfaringskompetanse og hvordan egne erfaringer fra tap kan være betydningsfull støtte for andre.
Hovedtemaer
• Mening og meningsdannelse som fenomen i profesjonelle møter med sorg og krise
• Om å leve med ubearbeidet sorg og tapsopplevelser
• Å anvende egenerfaring i meningsskapende møter med andre
• Betydning av tro og livssyn i tapsprosesser
• Sentrale begreper fra eksistensfilosofi, eksistensiell psykologi og religionspsykologi
• Betydningen av kontakt og felleskap med andre som meningsdannende
• Om etikkens betydning i relasjoner hvor meningsløshet og mening er tema.
Samlinger vår 2025
Emnet «Tap og mening» (masos 406/vusorgb8070)
Uke 5 – mandag 27. januar og tirsdag 28. januar
Uke 10 - mandag 3. mars til og med onsdag 5. mars
Opptakskrav
For opptak til enkeltemnet kreves fullført bachelorutdanning med 180 studiepoeng innenfor sosialt arbeid, barnevern, sykepleie, vernepleie og ergoterapi. Søkere med profesjonsstudier i medisin, psykologi, diakoni eller teologi kvalifiserer også for opptak.
Søkere med annen utdanning av minimum tilsvarende omfang som en bachelorgrad og relevant arbeidserfaring, kan tas opp etter individuell vurdering. For disse søkerne må det dokumenteres minimum to års relevant yrkeserfaring etter endt utdannelse.
Søkere med utenlandsk utdanning må dokumentere at de oppfyller krav til norsk- og engelskkunnskaper etter Forskrift om opptak til høgre utdanning (For-2017-01-06-13).
Det tas opp 10 enkeltemnestudenter.