Kurs i universitets- og høgskolepedagogikk
Kurs i universitets- og høgskolepedagogikk oppfyller kravet til pedagogisk basiskompetanse for vitenskapelig ansatte ved universitet og høgskoler.
I perioden fra 2023-2025 vil våre kurs i UHped ledes av Dag Huseby fra Universitet i Stavanger i samarbeid med representanter fra våre fakultet og LoDU. Høsten 2024 tilbyr vi et norskspråklig kurs kun for VID-ansatte. Det norskspråklige kurset har første samling 10-11. oktober 2024 (obligatorisk samling).
Mer om kurset
Kurset, som strekker seg over to semestre, har både fysiske, hybride og digitale samlinger. Formålet er å gi deltakerne kompetanse til å håndtere grunnleggende begreper, modeller og teorier som kan bidra til ny innsikt og forståelse av begrepene undervisning, læring og universitets- og høgskolelærerarbeid.
I løpet av emnet vil deltakerne tilegne seg ny kunnskap og ferdigheter relatert til planlegging, gjennomføring, vurdering og utvikling av undervisning. I tillegg gir emnet anledning til erfaringsdeling, og til å reflektere over egen pedagogisk praksis sammen med kollegaer fra ulike fagfelt.
Kursets teoretiske rammeverk er basert på sosiokulturelle teorier med vekt på virksomhetsteori hvor læring gjennom deltaking i praksisfellesskap og bruk av ulike medierende redskaper står sentralt. Gjennomgående didaktiske grunnlagsspørsmål i alle temaene vil være:
- hva av innhold skal læres,
- hvordan skal innholdet organiseres og læres, og
- hvorfor skal det som skal læres læres?
Kursinnholdet må også ses i sammenheng med de fire hovedkriterier som er utviklet for meritteringsordninger i Norge, basert på SoTL-ideer:
- et tydelig fokus på studentenes læring
- kvalitativ utvikling over tid,
- en forskende tilnærming til undervisning og læring og
- en kollegial holdning og fokus på kollegial utvikling.
Det er forarbeid og etterarbeid knyttet til samlingene. Kursbeskrivelse vil bli tilgjengelig her.
Viktig informasjon til deg som søker:
Det er krav om undervisning ved oppstart, og påmelding må avtales med leder. Første samling er obligatorisk! Dersom du ikke har anledning til å bli med på denne henvises du til kurset i 2024. Deltakere må normalt være ansatt på VID eller i bedrifter som mottar studenter fra VID for å få plass. Dersom det er ledige plasser, kan eksterne få tildelt plass.
Søkere prioriteres etter følgende liste:
- Ansatte med vilkår om UFK innen 2 år
- Faste vitenskapelig ansatte
- Faste ansatte på venteliste som ikke fikk plass ved forrige opptak
- Høyskolelektorer som tar phd
- Stipendiater
- Midlertidig vitenskapelig ansatte
- Administrativt ansatte med undervisningsrelaterte arbeidsoppgaver
- Andre
Påmelding:
Klikk her for påmelding: https://nettskjema.no/a/424447(norskspråklig kurs)
E-læringsstøtte / digitale læringsverktøy
E-læringspersonalet i VID har ansvar for å støtte bruken av digitale læringsverktøy og læringsmetoder. De holder undervisning for studenter og ansatte, tilbyr veiledning og opplæring etter behov, og bidrar med utvikling av digitalt læringsinnhold.
Utvikling av fag- og studieprogramplaner
Disse sidene, som du finner på intranett, skal sikre at fag-/studieplaner og emnebeskrivelser er utformet i tråd med krav og føringer som gjelder både på europeisk og nasjonalt nivå, samt internt for VID. Sidene inneholder oversikt over relevant lov- og regelverk, mal og veileder for fag-/studieplaner og emnebeskrivelser, samt nettressurser som gir nyttige innspill i forbindelse med utvikling av fag-/studieplaner og emnebeskrivelser.