Om prosjektet
En undersøkelse av klienters og terapeuters opplevelse av hvilke faktorer som fremmer og hemmer avdekking av familievold når vold ikke er kjent ved oppstart av parterapi.
Dette studiet utgjør en av to arbeidspakker i et overordnet forskningsprosjekt. De to komplementære arbeidspakkene har individuelle og komplementære forskningsspørsmål og delstudier. Denne arbeidspakken fokuserer på tematisering og avdekking av familievold i parterapi. Den andre arbeidspakken undersøker det å avklare om parterapi er hensiktsmessig når vold blir et tema i parsamtaler.
Datainnsamlingen vil bli gjennomført i Familieverntjenesten. Det overordnede forskningsprosjektet er et samarbeid mellom Barne- ungdom- og familieetaten (Bufetat region Øst), Norges forskningsråd (NFR) og VID vitenskapelige høgskole.
Familievold blir ofte underrapportert og sjelden tematisert av de parene som oppsøker parterapi. Dette utgjør en utfordring i forhold til å kunne tilby relevante og trygge tjenester til familiene.
Hovedmålet med denne arbeidspakken er å undersøke hvordan både terapeuter og klienter i et lavterskeltilbud for par- og familier opplever tematisering og avdekking av aggresjon og vold når vold ikke er kjent ved oppstart av parterapi. Studiene har til hensikt å samle både kvalitative og kvantitative data om individuelle, relasjonelle og organisatoriske faktorer som fremmer og hemmer tematisering og avdekking av familievold i parterapi.
Bakgrunn
Profesjonstudiet i Psykologi, Universitetet i Oslo
Forskersgruppe
Profesjonell praksis med barn, unge og familier (PROBUF)