Om prosjektet
I vår tid med store og komplekse utfordringer og endringer er det behov for å finne nye måter å lede og organisere ideell virksomhet. Ulike typer organisasjoner står overfor gjennomgripende endringer både internt og i sine omgivelser, og mange ser behovet for innovasjon både når det gjelder interne prosesser og arbeidsformer, og når det gjelder hvordan organisasjonene bidrar for å skape sosial endring. Sosial innovasjon kan enkelt defineres som nye ideer som fungerer til det beste for folk. På denne bakgrunn studerer jeg hvordan man kan skape og opprettholde evne til sosial innovasjon i organisasjoner.
Jeg prøver å svare på spørsmålet: Hvordan kan man stimulere evnen til nytenkning og innovasjon i organisasjoner?
Jeg gjennomfører case-studier med to organisasjoner der de utviklet nye måter å lede og organisere arbeidet på. Dette er verdibaserte organisasjoner med global utbredelse og aktivitet, og de opplever store endringer i sine omgivelser. På denne måten ser jeg hvordan institusjonelt arbeid og verdiarbeid i frivillige organisasjoner påvirkes av, og svarer på skiftende kontekster med økende kulturelt mangfold. På grunnlag av slikt institusjonelt arbeid fornyet de måten de organiserte seg på (nye og refleksive vedtekter, verdier, prosesser og strukturer). Dette kan beskrives som sosial organisasjonsmessig innovasjon. Resultatet av det ble at de arbeidet mer i tråd med sine verdier, og økt organisasjonsmessig mangfold stimulerte læring og innovasjon. Dette bidro igjen til at de som organisasjoner presterte bedre i forhold til grunnleggende mål og hensikt.
Jeg beskriver det arbeidet som ble gjort for å skape og vedlikeholde kapasitet til innovasjon gjennom de ulike stadiene av disse selvforsterkende spiraler av innovasjonsprosesser. Det blir tydelig at verdier og refleksjon spiller i en viktig rolle i slike prosesser, og at en gjennom å finne nye måter å organisere, strukturere og lede organisasjoner på, kan fremme disse organisasjoners evne til videre innovasjon av tjenester, produkter og prosesser.
Til sammen viser det hvordan en kan stimulere og opprettholde evne til nytenkning og innovasjon i organisasjoner.
Jeg vil hevde at denne forskningen er relevant for både frivillige organisasjoner, bedrifter og det offentlige som møter komplekse endringer internt og i sine omgivelser. Min motivasjon for å gjennomføre denne studien er å bidra til økt forståelse av verdi-drevet innovasjonsprosesser innenfor organisasjonsstudier, og formidle innsikt som er relevant for praksis og undervisning.
Bakgrunn
Cand Philol grad bestående av kristendom hovedfag og støttefagene sosialantropologi og organisasjonspsykologi.
Forskningsgrupper
LOVIP - Ledelse, Organisasjon og Verdier i Praksis
CODE – Community Development