Postdocs
Wearables and Meaning-Making: Understanding the Role of Self-Monitoring Technologies for People with Dementia
Wearables and Meaning-Making: Understanding the Role of Self-Monitoring Technologies for People with Dementia
Prosjektperiode
oktober 2020–oktober 2023
Om prosjektet
I sitt postdoktorgradsprosjekt prosjekt utforsker Ana hvordan mennesker som lever med milde kognitive funksjonsnedsettelser og tidlig demens, bruker sine legemliggjorte legater, overkommelige priser og selvovervåkingsteknologier som wearables for å få mening i verden og å engasjere seg i hverdagen. Ved å fokusere på levde opplevelser, tar dette prosjektet sikte på å adressere gapet i litteraturen som ellers hovedsakelig undersøker teknologiske, medisinske og kulturelle aspekter av disse teknologiene.
Prosjektet søker å forstå de pre-konseptuelle og affektive aspektene av forsøkspersonenes erfaringer og hvordan de tilvenner kroppen og kognitiv svikt. Metodisk er prosjektet forankret i sensorisk etnografi og kroppens fenomenologi. Prosjektet er teoretisk tverrfaglig og kommer fra biosemiotikk, affektteori, kritisk funksjonshemning og demensstudier.
Bakgrunn
Ana Koncul er postdoktor ved CitPro. Hun har en doktorgrad fra Universitetet i Sørøst-Norge og en MA i semiotikk (University of Tartu, Estland). I sitt akademiske arbeid utforsker Ana hvordan sensoriske og kognitive forskjeller påvirker meningsskapende prosesser innenfor helsesammenheng. På VID jobber Ana med et forskningsprosjekt med fokus på velferdsteknologi og demens. Hennes forskningsinteresser inkluderer kognitiv semiotikk, helsestudier, påvirkningsteori, fenomenologi, ny materialisme og universell design.
Tidligere jobbet hun som gjesteforsker ved Institutt for medier, kommunikasjon og kulturstudier (Goldsmiths, University of London, Storbritannia), og fakultet for helse, medisin og biovitenskap (Maastricht University, Nederland). I sine ikke-akademiske roller jobbet Ana som art direktør og produsent i forskjellige internasjonale organisasjoner.
Forskningsgrupper og nettverk:
Work package leder: Velferdsteknologi og demens
Arbeidsgrupper om brukersentrert design og integrerte helse- og velvære
- Forskningsgruppe Tjenester og kvalitet i eldreomsorgen:
Styrke pasientens autonomi ved å legge de medisinske etiske prinsippene i bruk av kunstig intelligens (AI) i pleie
Veiledning
Elizabeth George (doktorgradsstipendiat ved VID)
Undervisning
Universell utforming (2021, 2022)