Internasjonalt samarbeid
Internasjonalt samarbeid
VID er anerkjent av den Europeiske Kommisjon gjennom sitt Erasmus charter for høyere utdanning for perioden 2014–2020. I tillegg er VID er medlem av 3IN Alliance, som sammen med syv europeiske institusjoner for høyere utdanning har et felles mål å skape en bedre verden.
VID er anerkjent av den Europeiske Kommisjon gjennom sitt Erasmus charter for høyere utdanning for perioden 2014–2020. I tillegg er VID er medlem av 3IN Alliance, som sammen med syv europeiske institusjoner for høyere utdanning har et felles mål å skape en bedre verden.

Internasjonalt kontor bistår studenter og ansatte med å orientere seg om mobilitetsmidler og søknader om prosjektmidler knyttet til internasjonalt utdanningssamarbeid. Vi formidler også kontakt til våre internasjonale partnere.
Prosjektsamarbeid
- Erasmus+
Erasmus+-programmet
De overordnede mål for programmet er:
- Å styrke studentenes ferdigheter og attraktivitet i arbeidsmarkedet
- Å modernisere utdanning, opplæring og ungdomsarbeid
- Å bedre mulighetene for ungdom
Studenter kan søke om inntil 12 måneders støtte med Erasmus+-finansiering per studie syklus, med minimum 3 måneders opphold om gangen.
Vitenskapelig ansatte og teknisk-administrativt ansatte kan søke om støtte til gjennomføring av mobilitet, både for å styrke egen kompetanse, og for å undervise studenter i en partnerinstitusjon. Det kan også søkes om prosjektmidler til å utvikle utdanningssamarbeid med internasjonale partnere.
Kontakt Internasjonalt kontor på intl@vid.no for ytterligere informasjon om Erasmus+-programmet, og mulighetene for studenter og ansatte i VID.
Erasmus charter
Erasmus charter for høyere utdanning (ECHE charter) er VIDs plattform for kvalitet i utveksling og mobilitetssamarbeid med høyere utdanningsinstitusjoner internasjonalt.
Høgskolens Erasmus Policy Statement er VIDs plattform for internasjonalisering innenfor Erasmus+-programmet.
- Erasmus+ Global Mobilitet
Global mobilitet
Siden 2015 har VID hatt mobilitetsmidler fra Erasmus+ Global Mobilitetsprogrammet til samarbeid med partnere utenfor Europa. i 2020 fikk VID tildelt midler til seks prosjekter i henholdsvis Etiopia, Malawi, Sierra Leone, Israel, på Cuba og Madagaskar.
Les mer om våre tildelinger og prosjekter
- NORDPLUS
Nordplus
Nordplus er Nordisk ministerråds rammeprogram som støtter det nordiske samarbeidet innen utdanning.
Det består at et knippe nettverks- og mobilitetsprogram som har som målsetting å utvikle samarbeid innen den nordiske utdanningssektoren, og fremme et kulturelt og språklig fellesskap som baserer seg på fellesnordiske verdier.
Nordplus-program for høyere utdanning gir nærmere informasjon om programmet som dekker høgskolens aktiviteter.
Høgskolens Nordplus-nettverk er:
Nordiakoni
Nordiakoni-nettverket består av sykepleie-, diakoni- samfunns- og sosionomutdanninger fra seks utdanningssinstitutioner i de fire nordiske landene. Partnerne har den diakonale basis felles. Innenfor nettverket møtes administratorer og fagfolk og det er en gjensidig utveksling av lærere og studenter. Nettverkets aktiviteter er rettet mot mobilitet, innovasjon og kvalitet i utdanning og praksis.
Kontaktperson ved Internasjonalt kontor er Inger Marie Hognestad. Faglig kontaktperson i VID er Britt Haugland.
Sköndal-nettverket
Nettverket Sköndal består av fire sosialarbeiderutdanninger i Stockholm, Helsinki, Odense og Oslo, og jobber med student- og lærermobilitet, og kurs- og studieplanutvikling.
Kontaktperson ved Internasjonalt kontor er Inger Marie Hognestad. Faglig kontaktperson i VID er Kjersti Grosvold Maudal.
Trollnet
Trollnet er et sykepleienettverk støttet av Nordplus-programmet. Det er partnere fra fire nordiske land og et baltisk land involvert i nettverket: Norge, Sverige, Danmark, Finland og Litauen.
Kontaktperson ved Internasjonalt kontor er Maria Tendenes. Faglig kontaktperson i VID er Britt Haugland.
Det teologiske nordplus nettverket
Den teologiske nordplus nettverket er et samarbeid mellom 11 teologiske fakulteter i Sverige, Danmark, Norge, Finland og Island. Nettverket koordineres fra universitetet i Helsinki. I tillegg har hver institusjon sin egen Nordplus-koordinator.
Kontaktperson ved Internasjonalt kontor er Maria Tendenes.
Occupational Therapy in Nordic and Baltic Countries
VID ble med i dette nettverket for første gang i 2017.
Kontaktperson ved Internasjonalt kontor er Maria Tendenes. Faglig kontaktperson i VID er Kjersti Helene Haarr.
- Scholars at Risk
Scholars at Risk
Scholars at Risk er et internasjonalt solidaritetsnettverk av høyere utdanningsinstitusjoner over hele verden. Hovedtyngden av medlemsmassen sitter i den vestlige verden, med tyngdepunkt i USA og England.
Etter England er Norge det europeiske landet med høyest institusjonsrepresentasjon i nettverket.
Scholars at Risk arbeider for akademisk frihet og forskeres menneskerettigheter
Scholars at Risk arbeider for å fremme akademisk frihet og for å forsvare forskeres menneskerettigheter verden over. En viktig del av arbeidet er å løfte fram situasjonen for aktuelle forskere og bidra til å sette offentlig søkelys på manglende akademisk frihet og dens følger rundt om i verden. En annen metode er å tilby forfulgte akademikere midlertidige stillinger hos enkelte nettverksmedlemmer, slik at disse forskerne får anledning til å bygge opp livet sitt på nytt. Et tredje virkemiddel er å invitere forfulgte forskere til å holde enkeltforedrag eller foredragsserier på en eller flere medlemsinstitusjoner, både for å presentere sitt eget faglige arbeid og for å sette søkelys på brudd på menneskerettigheter i den situasjonen/de landene de selv kommer fra.
Som medlem har VID forpliktet seg til å formidle informasjon om nettverkets arbeid, og høgskolen vil løpende vurdere om det er regionale aktiviteter, så som foredragsserier, som det kan være aktuelt å gå inn i.
Alle ansatte inviteres dermed til å orientere seg om aktiviteten i Scholars at Risk.
Egen webside
Gå til Scholars at Risks webside
Vil du vite mer?
Har du lyst til å vite mer om nettverket og dets arbeid så ta kontakt med Internasjonalt kontor.
Nyhetsbrev fra Scholars at Risk
Les Scholards at Risks nyhetsbrev på Scholars at Risk Academic Freedom Monitor.
- USA og Fulbright stipend
Fulbright programmet er et amerikansk stipendprogram som tildeler midler til norske og amerikanske studenter og forskere som ønsker å bruke tid i partnerlandet for å studere, forske, eller undervise.
Hvert år mottar cirka 40 nordmenn stipend for å studere, undervise eller utføre forskning i USA, og rundt 30 amerikanere får tilskudd til å gjøre det samme i Norge. Tilskudd tildeles i vitenskap og teknologi, kunst og humaniora, utdanning, journalistikk, media, styresett, lov og nesten alle faglige disipliner. Studenter på mastergrad og ph.d.-nivå og forskere (postdoktor eller tilsvarende) er kvalifisert til å søke og kan få stipend i størrelsesorden fra 100 000 til 200 000.
Det forutsettes at studiet ikke allerede er påbegynt ved et universitet i USA, og at studiestedet i USA er akkreditert.
For forskere er oppholdstiden i USA fra mellom tre måneder til ett år. Unntak: Ph.d.-studenter kan søke om stipend til opphold på minimum 6 måneder (dette er nytt for det akademiske året 2018–2019). Masterstudenter har minimumstid ett år.
Det er ikke krav om at man er tatt opp ved et amerikansk lærested før man søker om stipend fra Fulbright. Søker er selv ansvarlig for søknadsprosessen og opptak til akkreditert lærested i USA.
- Strategiske partnerskap
Strategiske partnerskap skal støtte faglig samarbeid mellom organisasjoner som jobber innenfor høyere utdanning. Partnerskapene skal ha som mål å utvikle, overføre og implementere nyskapende praksis som fører til økt kvalitet i utdanning og læring på tvers av landegrensene.
Hva er et strategisk partnerskap?
Strategiske partnerskap er fleksible prosjekter der norske institusjoner/organisasjoner/bedrifter kan samarbeide med partnere fra andre land i Europa. Det er også mulig å inkludere partnere fra land utenfor Europa dersom det gir en tydelig merverdi for prosjektet. Partnerskap som er relevante for høyere utdanning kan søke om støtte til strategiske partnerskap som fremmer innovasjon. I disse prosjektene kan man søke støtte til å utvikle innovative resultat og aktiv spredning av resultatene man utvikler til et større publikum.
Hvem kan søke?
Alle organisasjoner som er involvert i høyere utdanning kan delta i et strategisk partnerskap, enten som koordinator eller som partner. Dette kan være høyere utdanningsinstitusjoner, videregående skoler, fagskoler, bedrifter, bransjeorganisasjoner, kommuner, fylkeskommuner og statlige organer. Et strategisk partnerskap må bestå av minst tre organisasjoner fra tre programland.
Alle programland deltar på lik fot innenfor Erasmus+. Dette gjelder de 28 EU-landene, de tre EØS/EFTA-landene og i tillegg Tyrkia og Makedonia.
Detaljert informasjon finnes i Erasmus+ programguide, om strategiske partnerskap.
- Kapasitetsbyggingsprosjekt
Hva?
Kapasitetsbyggingsprosjekter er internasjonale samarbeid basert på multilaterale partnerskap, primært mellom høyere utdanningsinstitusjoner. Formålet med samarbeidsprosjektene er å støtte modernisering, tilgjengelighet og internasjonalisering av høyere utdanning i partnerland og fremme nettverksbygging, interkulturell bevissthet og forståelse.
Hvem?
Kapasitetsbygging er prosjekter for alle som er interessert i å utvikle/påvirke/modernisere høyere utdanning i utvalgte partnerland. Dette kan være ansatte, forskere og studenter fra de deltakende institusjonene eller organisasjonene. Prosjekter kan, dersom det er relevant, involvere frivillige organisasjoner, NGOs, bedrifter og andre organisasjoner med tilknytning til høyere utdanning.
Detaljert informasjon finnes i Erasmus+ programguide, om kapasitetsbygging.
- Kunnskapsallianser
Kunnskapsallianser er Europeiske partnerskap der høyere utdanning, organisasjoner og private foretak kan delta. Her er noe av det du kan oppnå ved å delta i en kunnskapsallianse:
- Samarbeide med prominente europeiske fagmiljøer fra høyere utdanning og næringsliv.
- Produsere innovative løsninger.
- Utvikle kurs som fremmer entreprenørskap hos undervisere, studenter og bedriftsansatte.
- Heve kompetansen for å møte behov innen et fagfeltet eller bransje.
- Utforme nye metoder for undervisning og læring.
- Utveksle erfaringer på tvers av fag og sektor.
Et av hovedmålene for kunnskapsallianser er å modernisere Europas høyere utdanningssystem i tråd med EUs moderniseringsagenda for høyere utdanning. Dette inkluderer blant annet å:
- Øke arbeidslivsrelevansen av høyere utdanning.
- Styrke kvaliteten i høyere utdanning.
- Å få kunnskapstriangelet, forskning, utdanning og innovasjon, til å fungere.
- Prioritere god bruk av digitale verktøy som beskrevet i EUs kommunikasjon om åpen utdanning.
Et partnerskap må bestå av minst seks organisasjoner fra tre programland. Programlandene består av EU-medlemmer, Norge, Island, Liechtenstein, Tyrkia og Makedonia.
To av partnerne må være høyere utdanningsinstitusjoner og to må være virksomheter. Virksomheter er definert i Erasmus+ som foretak som driver med økonomisk virksomhet. Kommersielle bedrifter kan delta som både partnere eller stå som koordinator.
Detaljert informasjon finnes i Erasmus+ programguide, om kunnskapsallianser.
- Norske prosjektmidler - Partnerskapsprogrammet for Nord-Amerika
Prosjektmidlene er finansiert av Kunnskapsdepartementet og administreres av DIKU. Målet med disse midlene er å støtte prosjekter som bidrar til etablering av nye samarbeid eller styrking av eksisterende samarbeidsinitiativer med utdanningsinstitusjoner i USA og Canada. Partnerskapsprogrammet for Nord-Amerika.
- UTFORSK
UTFORSK er et norsk verktøy for å styrke forbindelsen mellom høyere utdanning og forskning i internasjonalt samarbeid, og for å styrke samarbeidet mellom Norge og Brasil, Kina, India, Japan, Russland og Sør-Afrika. Les mer hos Senter for internasjonalisering av utdanning.
- Internasjonale prosjekt, EEA-finansiering og partnersøk
Har du et prosjekt du ønsker deg internasjonale partnere til? Institusjoner i mottakerlandene (Bulgaria, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Romania, Slovakia, Slovenia, Spania, Tsjekkia og Ungarn) kan søke om EEA - støtte til sitt nasjonale programkontor, men ofte forutsettes det samarbeid med en eller flere institusjoner i de tre donorlandene Norge, Island og Liechtenstein. Innen enkelte programmer kan også norske institusjoner søke selv. Norske aktører, både individer og organisasjoner, kan derfor dra nytte av støtten gjennom partnerskap med en europeisk utdanningsinstitusjon. Les mer om EØS midlene hos DIKU.
Forskningsrådet er norsk programpartner for forskningssamarbeid innen EØS-midlene.
VID er medlem av 3IN Alliance

VID er medlem av European University Alliance of Inclusion, Integration and Involution - 3IN Alliance.
3IN-alliansen ble opprettet i 2019 som et kunnskapsskapende læringsfellesskap bestående av 95 000 studenter, 8 000 lærere, forskere og administratorer, og hundrevis av interessenter på opprinnelig seks, og siden 13. februar 2020 syv forskjellige utdanningskurser; Diaconia University of Applied Sciences (Finland, koordinator) VID Vitenskapelige høgskole (Norge), University of Applied Sciences Würzburg-Schweinfurt (Tyskland), Transilvania University of Brasov (Romania), University of Malaga (Spania), ISAVE Institutt for høyere utdanning av Helse (Portugal) og Université Sorbonne Paris Nord (Frankrike).
Interessert i internasjonalt samarbeid?
Kontakt Internasjonal kontor for ytterligere informasjon.