Nye arkiver
I 2022 har vi tatt imot arkiv fra NKSS-Laget, Bibelselskapet, Strømmstiftelsen, Tro og Medier og Kirkens Familievern. Det nyeste tilskuddet til Misjons- og diakoniarkivet er Frelsesameens arkiv. Vi var i Oslo for å forberede overføring til Stavanger i oktober, og første sending ble satt opp i hyllene like før jul. VID skrev en nyhetsak om dette høsten 2022, og den kan du lese her.
I desember inngikk vi også avtale med Normisjon og Israelsmisjonen. Arkivene kommer i løpet av våren 2023.
Arkivene vi tar inn ordnes og katlogiseres. Rapporter og korresponsdanse ut av esker og permer, og over i syrefrie mapper og bokser. Alt blir deretter registrert i systemet Asta, for så å publiseres på Arkivportalen.no. Her kan interesserte søke opp arkivet, legge aktuelt materiale i en handlekorg og sende bestilling til Misjons- og diakoniarkivet. Akkurat som i en nettbutikk.
Vi sender ut digitale kopier, men vi har også lesesal. Her kan studenter, forskere og andre interesserte selv få muligheten til å lese brev fra Zululand eller bla i rapporter fra 1880 årenes Madagaskar. I 2022 har vi blant annet hatt besøk av en professor fra Pace University, New York, en masterstudent fra NTNU og masterstudenter fra Taiwan Lutheran Church.
I 2022 intensiverte vi digitaliseringsarbeidet. Du finner digitale arkiver på Digitalarkivet.no og Bokhylla.no, men mer er på vei. Se foreløpig samling her.
Misjons- og diakoniarkivet har også et utrolig spennende digitalt bildearkiv. Se en liten smakebit på vår hjemmeside ved å klikke her. Her finner du blant annet bilder og film fra NMS, og opptak av taler i regi av NKSS-Laget. Vi publiserer også bilder på portalen IMPA (International Mission photography Archives.)
Bildene blir blant annet brukt av slektsforskere, i forskjellige publikasjoner, i studentoppgaver og i forskningsprosjekt. Arkivleder Silje Dragsund Aase hadde for eksempel et foredrag om bruk av misjonsfotografi som historiske kilder på Historie dagene i Bergen.
Flere andre interessante forskningsprosjekt er også knyttet opp mot Misjons- og diakoniarkivet. Vi kan for eksempel nevne et masterporsjekt om NMS sit arbeid på Madagskar, et doktorgradsprosjekt om Diakonhjemmet, og VIDs prosjekt Connected Histories-Contested Values, som med utgangspunkt i begrepet “transloyalities” leser arkivkilder på nye måter. En av gruppens postdocer, Marina Wang, arrangerte en workshop med temaet Medical Missions. Workshopen hadde deltakere fra Asia, Amerika og Europa, og Misjons- og diakoniarkivet bidro med en sesjon om kildebruk. Les artikkelen om dette her.
Flere deltakere var medlemmer i VIDs forskergruppe RethinC (Research on the Intercultural History of Christianity). Forskergruppen er knyttet opp mot Misjons- og diakoniarkivet, og har medlemmer fra flere forskjellige norske universitet og høgskoler, men også internasjonale medlemmer fra blant annet Madagskar, Kina, India og Kamerun. Interessert i å lære mer om RetinC så finner du det her.