Besøk fra universitetsansatte ved Mzuzu universitetet i Malawi
Besøk fra universitetsansatte ved Mzuzu universitetet i Malawi
30 januar til 5 februar hadde Institutt for sykepleie Oslo besøk fra kollegaer ved Mzuzu universitetet i Malawi.
30 januar til 5 februar hadde Institutt for sykepleie Oslo besøk fra kollegaer ved Mzuzu universitetet i Malawi.

Besøket var i forbindelse med ERASMUS, om et globalt prosjekt som omhandler simulering i sykepleieutdanningen. Prosjektledere er førstelektor Line Lindenskov og høgskolelektor og internasjonal koordinator Christine Grave Meyer. Fra Malawi deltok universitetslektorene Ferestas Mpasa, Getrude Munthali, Florence Tamanda Lungu and Etta Chimbe. Prosjektleder fra Malawi er universitetslektor og internasjonal koordinator Mep Chipeta som har vært på besøk i Norge tidligere.
VID har samarbeidet med Malawi i flere år, og dette er det andre mobilitetsprosjektet i Erasmus + som er gjennomført. I mange år har VID sendt sykepleierstudenter på utveksling til Mzuzu universitetet. Dette har gitt studentene erfaring fra sykehus innen kirurgisk/medisinsk sykepleie, og folkehelsearbeid. Denne våren skal fire studenter reise til Mzuzu og være i praksis i tre måneder.
Gjennom uken som gikk ble det diskutert simulering som didaktisk metode i sykepleieutdanningen. Spesielt fokus ble lagt på debrifings delen av simulering. Simulering med levende markører «live simulated patients» blir brukt blant annet på VID innen psykiatri og hjemmesykepleie. Dette gir studentene realistisk læring som og er overførbart til hvordan man driver med simulering ved Mzuzu universitetet.
Deltagerne var med på simulering i hjemmesykepleie organisert med høgskolelektor og emneansvarlig Thine Lunde. Prosjektdeltagerne fra Malawi, VID-studenter og lærere ved SFF var under simulering i flere dager. De fikk også erfaring med VR-teknologi, og også her var søkelyset på hvordan vi benytter debrifing i etterkant av simuleringen.

Mzuzu har lang erfaring med bruk av Objective Structured Clinical Examination (OSCE) i bachelorutdanningen sin. OSCE er en eksamensform som står svært sentralt i helsefaglige utdanninger verden over, men har i sin fullskalaform ikke blitt benyttet så mye i Norsk sykepleieutdanning, med unntak av sykepleiere som er utdannet uten for EU som gjennomgår denne eksamensformen for å få autorisasjon i Norge (Fagprøven).
I tillegg ble det satt i gang mange gode samtaler om samarbeid og felles forskningsprosjekter i samtale med professor Anne Raustøl og professor Bodil Tveit fra forskningsgruppen Lærings forsk.
Ut over dette møtte prosjektdeltagerne ansatte og ledelsen ved institutt for sykepleie og dekan. Det ble også gjennomført et kulturelt program med blant annet sightseeing i Bjørvika, testing av langrennsski ski i Holmenkollen, vandring i Vigelandsparken, og lunsj og middager hjemme hos prosjekt gruppen.
Vi ser frem til videre samarbeidet med Mzuzu universitet, og alle mulighetene dette samarbeidet gir innen simulering. Videre ser vi frem til videreføring av studentutveksling samt fremtidig forsknings samarbeid.
Dato: 24. februar 2023.