Av Gunhild Odden, prorektor forskning
Den forrige såkalte «flyktningkrisen» fant sted i 2015. Flere av oss husker godt bildene av syrere som syklet over til Norge fra Russland, plakatene med påskrevet «Welcome to Norway» og frivillige som engasjerte seg på både etablerte og nye asylmottak. Så hva har vi lært siden sist?
VID-prosjektet «Mellom ambisjoner og virkelighet. Nyankomne flyktningers ambisjoner om og faktiske tilknytning til arbeidsmarkedet» undersøker hvordan det har gått med de som kom til Norge 2015. Tre VID-studenter har skrevet sine bacheloroppgaver innenfor rammen av dette prosjektet, det samme har en masterstudent. Prosjektet inkluderer videre en ph.d.-stipendiat, en postdoktor og flere etablerte forskere. Dette prosjektet er bare ett av flere eksempler på hvordan VIDs forskere og studenter produserer samfunnsrelevant og forskningsbasert kunnskap som, i dagens kontekst, er særlig relevant. Det kan VID bidra med!
VIDs utdanninger er i stor grad rettet mot praksisfeltet. Vi utdanner sykepleiere, helsesykepleiere, sosionomer, barnevernsarbeidere, familieterapeuter med flere. Disse studentene skal vi utruste med kunnskaper, ferdigheter og holdninger som etterstreber prinsippet om likeverdige tjenester, noe som ofte fordrer nyansert kunnskap om migrasjonsprosesser og kulturforskjeller. Det kan VID bidra med! VID har dessuten også spesialiserte studietilbud innenfor nettopp disse feltene, som videreutdanningen Minoritetskompetane i barnevernet, årsstudiet i Interkulturell kompetanse og bærekraft eller den erfaringsbaserte mastergraden i Interkulturelt arbeid. Videre utdanner vi prester og diakoner som ofte spiller sentrale roller i lokalt inkluderingsarbeid.
Men ukrainerne vil også komme til oss på VID, som studenter eller ansatte. Norske myndigheter har vedtatt å gi ukrainerne midlertidig opphold. Sist dette ble gjort var på slutten av 90-tallet. Dette er, mener jeg, en gledelig beslutning. Mange forskere, også på VID, påpeker at det å vente lenge på et svar på om man får opphold, og den usikkerheten det medfører, er uheldig for flyktningenes livskvalitet. Jeg har selv snakket med mange flyktninger som føler at de «mister» måneder, noen ganger også år, av livet sitt, slik det norske asylsystemet i dag er bygget opp.
Ved å gi ukrainerne opphold raskere, kan de også, forhåpentligvis, komme raskere i utdanning eller arbeid. Hvordan dette helt konkret vil arte seg vet vi ikke enda, men VID, som pådriver for sosial bærekraft, og med mottoet «engasjert for mennesket – lokalt og globalt», har et særlig ansvar, tenker jeg, for å legge til rette for mottak av studenter og ansatte når det blir aktuelt. Mitt ønsker er at VID blir et godt sted å være og et godt sted å lære, og som huskes som nettopp det, den dagen noen av ukrainerne drar hjem, mens andre blir.
Og så kan vi sende en mail, dele et innlegg eller ta en telefon til de som vi vet er berørte av denne situasjonen, studenter eller ansatte. Slik kan vi også bidra.
Les også om innsamlingsaksjon, appell og #prayforus her