- Det mest motiverende har vært å kunne bidra med noe som kan føre til konkret forbedring i klinisk praksis, forteller Maria Didriksen Evjen, Ida Helene Olsen, Kristin Ramstad og Astrid Kjesbo Risøy.
De er blant studentene som i høst har gjennomført emnet “Sykepleiefaglig ledelse og innovasjon i et samfunn i endring” ved VID Bergen. På oppdrag fra Psykiatrisk klinikk i Helse Bergen har de laget en opplæringsfilm i VR.
- Emnet ”Sykepleiefaglig ledelse og innovasjon i et samfunn i endring” er nytt på bachelorstudiet, og ble gjennomført for andre gang denne høsten. Målet er å ruste studentene til å møte arbeidslivets krav til fremtidens sykepleiere, forteller emneansvarlig Kristin Tuven.
Samfunnet er i endring, og dermed også kravene til helsetjenestene. Framtidens sykepleiere må derfor ha kunnskap om ledelse, samarbeid og innovasjonsprosesser, slik at de kan bidra til utvikling og forbedring av disse tjenestene.
Samarbeider med frivillige organisasjoner
Studiet består av en seks ukers praksisperiode der studentene gjennomfører et innovasjons- og forbedringsarbeid. Praksisen kan gjennomføres på tradisjonelle arenaer som sykehjem og i spesialisthelsetjenesten, men VID har også blant annet et samarbeid med Kreftforeningen.
- Som emneansvarlig opplever jeg at dette er en praksismodell som gir studentene læringsmuligheter de ikke får i andre praksisstudier, forteller Tuven.
- Vi ser at de utvikler ferdigheter innen ledelse, ansvar og samarbeid. Samtidig får de mulighet til å reflektere over tjenestene, og de får se betydningen av at sykepleiere bidrar til å utvikle helsetjenester til det beste for pasientene, forteller hun.
Lagde VR-film om paranoid psykose
Den siste uken i praksisstudiet presenterer studentene arbeidet sitt for medstudenter og praksisstedet. Ved VID Bergen ble studiet avsluttet med et tre dagers åpent seminar, der både lærere, studenter og eksterne samarbeidspartnere var til stede.
En av dem som presenterte sitt prosjekt, var VR-gruppen.
Gruppen har på oppdrag fra Psykiatrisk klinikk i Helse Bergen planlagt og produsert en VR-film som skal brukes til simuleringstrening for ansatte. Filmen gir et virkelighetsnært innblikk i hvordan det oppleves å ha en aktiv paranoid psykose i en dagligdags behandlingssituasjon.
- Fokus for prosjektet har vært brukermedvirkning for mennesker med psykoselidelser som er innlagt på lukket post. Gruppen har samarbeidet tett med avdelingen i planlegging av innholdet i filmen. Studentene forteller at arbeidet har gitt dem en langt bedre forståelse av hva brukermedvirkning innebærer, og hvilket ansvar sykepleiere har for å legge til rette for medvirkning, sier Tuven.
Praksisveileder og lærer Solveig C. Olerud er svært fornøyd med studentenes arbeid, og VR- filmen vil tas i bruk allerede denne vinteren.