- I 1988 ga jeg ut en bok som het “Etikk for helse- og sosialarbeidarar”. Den var i salg i nesten tretti år, og forlaget mente den begynte å bli for gammel. Samtidig var det etter hvert flere yrkesgrupper som ønsket en bok som var mer spisset inn mot sine etiske problemstillinger, forteller Einar Aadland.
- Forlaget inviterte seg selv til en undervisningsøkt i etisk refleksjon på masterstudiet i verdibasert ledelse ved VID. De ble engasjert, og ville lage en ny satsning på etikk. Jeg foreslo en serie der jeg skriver en generell innføring i etikk som den første halvdelen, mens den andre halvdelen skrives av fagfolk fra det aktuelle yrket, forteller han.
Det er bakgrunnen for at han i dag står som forfatter på åtte av de ni bøkene i Profesjonsetikk-serien, i tillegg til en bok om organisasjonsetikk.
Forbereder leseren på vanskelige situasjoner
Bøkene i Profesjonsetikk-serien handler om hvordan ansatte i velferdsyrker kan håndtere de mange etiske utfordringene de møter i jobbhverdagen, enten de er politi, helsepersonell eller sosialarbeidere.
- Den første delen av bøkene er stort sett lik, men alle har en egen introduksjon med en typisk situasjon for det aktuelle yrket, sier Aadland.
- Jeg har selvfølgelig også måttet gjøre noen justeringer. Politiet lurte for eksempel på hva “brukere” var, det er noe sosionomer snakker om, forteller han.
Den generelle innføringen i etikk er også gitt ut som en egen bok for tverrfaglige studier, under navnet “Etikk i profesjonell praksis”.
Aadland har dessuten gitt ut en bok om organisasjonsetikk, som kom i 2020.
Bidrag fra VID-ansatte
VID-ansatte har bidratt på flere av bøkene. Herdis Alvsvåg har vært med på å skrive “Profesjonsetikk i sjukepleie”, mens Tone Dahl-Michelsen og Karen Synne Groven har bidratt på “Profesjonsetikk i ergoterapi og fysioterapi”.
15. januar kommer “Profesjonsetikk i sosialt arbeid”, som er skrevet av VIDs Ingri-Hanne Brænne Bennwik og Turid Misje. Samme dag er det lanseringsseminar for «Profesjonsetikk for barnevernsarbeidarar» på OsloMet.
Aadland har i tillegg spilt inn en film om hvordan man kan reflektere rundt etiske dilemmaer, som ble lagt ut i desember.
- Å lede en etisk refleksjonsprosess er en ferdighet man må øve på. Folk skjønner ikke alltid hvordan det skal gjennomføres i praksis bare ved å lese om det. Forlaget har derfor laget en film som et supplement til bøkene, forteller han.
Filmen varer en drøy halvtime, og ligger åpent tilgjengelig her.
Mer informasjon om lanseringsseminaret for «Profesjonsetikk for barnevernsarbeidarar» finner du her.