Feiret 25 år med videreutdanning om psykiske lidelser
Feiret 25 år med videreutdanning om psykiske lidelser
Helt siden 1998 har SEPREP tilbudt tverrfaglig videreutdanning i behandling av mennesker med alvorlige psykiske lidelser og ruslidelser.
Helt siden 1998 har SEPREP tilbudt tverrfaglig videreutdanning i behandling av mennesker med alvorlige psykiske lidelser og ruslidelser.

- For oss i VID har det vært en stor glede å få SEPREP TU inn som en del av vår familie. De har kommet inn med et sterkt faglig engasjement, et stort samfunnsengasjement og ikke minst et brennende engasjement for mennesker med alvorlige psykiske lidelser, sa instituttleder ved Institutt for helse, Kristin Fjelde Tjelle, da hun ønsket velkommen til SEPREP TUs 25-års jubileumskonferanse på VIDs campus i Oslo.
SEPREP er forkortelse for Senter for psykoterapi og psykososial rehabilitering ved psykose, mens TU står for tverrfaglig utdanning.
Videreutdanningen har vært et landsomfattende tilbud siden 1998, og over 4300 personer har hittil gjennomført studiet. VID overtok ansvaret for utdanningen i 2019.
- Vi er imponert over den desentraliserte modellen som er så godt utviklet, og over det omfattende nettverket SEPREP TU har i alle landets regioner, sa Fjelde Tjelle i sin gratulasjon.
Leverer utdanning fra sør til nord
Førsteamanuensis Erlend Rinke Maagerø-Bangstad er nylig ansatt som programansvarlig for SEPREP TU. Også han trakk fram den lokale tilnærmingen som en styrke. Utdanningen arrangeres lokalt i samarbeid mellom kommunene og spesialisthelsetjenestene.
- Vi har per i dag seks pågående program, fra Kristiansand i sør til Nidaros i nord. Etter jul får vi nye program i både Tromsø og i Alta, fortalte han på konferansen, som hadde fått tittelen «Psyke under press, samfunn i endring».
Utdanningen legger ifølge Maagerø-Bangstad særlig vekt på veiledning, i tillegg til at studentene setter seg inn i teori som retter seg inn mot behandling, rehabilitering og oppfølging av mennesker med alvorlige psykiske lidelser og ruslidelser. Det særlige fokuset på veiledning i utdanningen bidrar til å skille den fra andre videreutdanninger på feltet. Utdanningen er også den eneste tverrfaglige videreutdanningen i landet som spesifikt retter seg mot psykoseproblematikk.

Presenterte ny bok
På konferansen ble også den nye Relasjonsboka presentert.
- Relasjoner har vært den røde tråden i utdanningen i mange år, sa Gunnar Brox Haugen, som er daglig leder i SEPREP og redaktør for boka sammen med Anne Ek, Svein Haugsgjerd og Christina Schacht-Magnussen.
- Hensikten med boka er å belyse viktigheten av at relasjonsarbeidet sikres en sentral plass både i behandlingsapparatet og i grunn- og videreutdanningen, fortalte Brox Haugen.
Boka bidrar til sentrale perspektiver på dynamisk relasjonsarbeid i praksis, og understøtter en medmenneskelig, sammenhengende og effektiv behandling for mennesker med alvorlig psykisk lidelse.

Bredt spekter av innlegg
I tillegg til at Gunnar Brox Haugen og Anne Ek presenterte Relasjonsboka, bidro følgende på konferansen:
- Jan Olav Johannessen ga en innføring i en moderne forståelse av psykose som et dimensjonalt fenomen, som påvirkes av samspillet mellom biologiske, psykologiske og sosiale faktorer i individet. Det biopsykososiale tilnærmingen til psykoselidelser står helt sentralt i SEPREP TU.
- Karin Blix Flage ga deltakerne på konferansen en innføring i SEPREP TUs historie, og sammen med VIDs egen Olav Løkvik holdt hun også et innlegg om veiledningens rolle i utdanningen.
- Olav Løkvik og Maria Lousie Li presenterte “Se hele meg”, et læringsprogram utviklet på bakgrunn av NRK-serien “Stemmene i hodet”, og som utdanningen bruker til å fremme forståelsen av brukerstemmen, innenfraperspektiver og erfaringskunnskap om psykose.
- SEPREP TU tar mål av seg å fremme kritisk refleksjon over både kunnskapsgrunnlaget for praksis og praksis i psykisk helsetjenester blant studentene og SEPREP TUs egne Trond Nergaard Bjerke og Dag Erik Hagerup holdt et innlegg der de reflekterte og undret seg over hvordan, og om, kritisk refleksjon og utdanning og dannelse av studentene i SEPREP TU får betydning for praksis.
- De faglige innleggene ble avsluttet av Svein Haugsgjerd som la frem historisk, politisk og samfunnsmessig premisser for behandling av psykose. Det er tittelen på Sveins bok “Psyke under press, samfunn i endring” som har inspirert tittelen på jubileumskonferansen der SEPREP TUs første 25 år ble feiret.

Publisert av Kjersti Busterud. Dato: 9. november 2023.