Tre personer har fått opprykk til professor ved Fakultet for helsevitenskap: Lise-Merete Alpers, Sidsel Ellingsen og Trine Oksholm. I tillegg har Tom Sverre Bredal-Tomren fått opprykk ved Fakultet for teologi og samfunnsvitenskap.
Tom Sverre Bredal-Tomren
Tom Sverre Bredal-Tomren er blitt professor innen to fagområder. Den ene er systematisk teologi, som omfatter etikk og kristen troslære. Den andre er global kristendom, som handler om kristendom i ulike kulturelle kontekster.
– Opprykket til professor gir først og fremst en god plattform for å videreutvikle og styrke fagfeltene jeg brenner for: Økoteologi, utdanning i bærekraft og global kristendom. En professortittel gir trolig et fortrinn når man skal formidle forskning, kommunisere fag i det offentlige rom og søke på forskningsmidler, forteller han.
Forskningen hans handler kort oppsummert om disse temaene: Økoteologi – med fokus på religion og kirke som aktører i miljøkrisen, afrikanske misjonskirker – med vekt på feminisme og særlig Kamerun, samisk kirkeliv og natursyn, samt bærekraftsutdanning.
Fellesnevneren for forskningen er at den kan omtales som etisk teologi eller bærekraftsteologi.
I tillegg til å publisere og forske ved VID underviser Bredal-Tomren regelmessig ved Det protestantiske universitetet i Sentral-Afrika i Kamerun og ved Det teologiske lutherske instituttet i Meiganga i samme land. Han er også aktiv i flere nasjonale og internasjonale forskningsnettverk. Blant annet er han leder for det nyetablerte European Christian Ecotheology Research Network.
– For meg personlig er det fint å oppleve at komiteen som vurderte professorsøknaden har anerkjent det jeg har publisert og gjort av formidling, så stor takk til dem for jobben de har gjort, sier han.
Lise-Merete Alpers
Lise-Merete Alpers har blitt professor i sykepleievitenskap/helsefag. Hennes forskningsområder er helseutfordringer hos innvandrere, helsepersonells kulturelle kompetanse, helseutfordringer knyttet til økt andel eldre i befolkningen, «compassion» i sykepleie, bruken av sosiale roboter i helsetjenesten og sykepleie til kritisk syke.
Alpers har deltatt i flere internasjonale prosjekter gjennom et langvarig og omfattende samarbeid med internasjonale forskningsnettverk knyttet til European Transcultural Nursing Association.
Hun har også hatt en bistilling ved Avdeling for smertebehandling på Oslo universitetssykehus, hvor hun har forsket på kroniske smerter blant innvandrere.
Fra tidligere har hun mange års erfaring som intensivsykepleier.
– Jeg opplever det derfor som spesielt meningsfullt å kunne bidra med forskning som er praksisnær og har klinisk nytte, påpeker hun.
Komiteen skriver at hun har hatt en imponerende utvikling med mange publikasjoner.
– Jeg er takknemlig og glad for komiteens vurdering av kompetansen min, og den anerkjennelsen det er å få opprykk. Ikke minst er jeg glad for mulighetene det gir for videre utvikling av kunnskap, forteller hun.
Sidsel Ellingsen
Sidsel Ellingsen har fått opprykk til professor i sykepleievitenskap.
Hun er utdannet anestesisykepleier og startet som førstelektor ved VID (Haraldsplass diakonale høyskole) i 2009. Hun har siden den gang vært tilknyttet videreutdanningen i palliativ omsorg, og er nå programansvarlig for videreutdanningen i palliativ sykepleie.
Ellingsen avla sin doktorgrad ved Universitet i Bergen i 2015. Hun har sin kliniske erfaring fra spesialisthelsetjenesten, og var i flere år lærer i anestesisykepleie.
Hennes forskning fokuserer på hvordan pasienter og pårørende opplever kreft og alvorlig sykdom. Hun forsker også på organiseringen av helsetjenesten, det filosofiske og teoretiske grunnlaget for å forstå pasientenes erfaringer, samt oppfølgingen de får og hvordan dette kan forskes på.
– Etter et langt arbeidsliv som sykepleier, lærer, veileder og forsker er det veldig kjekt å få anerkjennelse for den jobben jeg har gjort. Det gir motivasjon for videre arbeid, sier hun.
Trine Oksholm
Trine Oksholm har fått opprykk til professor ved Fakultet for helsevitenskap. Hun har de siste tre årene arbeidet ved videreutdanningen i palliativ sykepleie. Hun underviser også på andre utdanninger på både bachelor- og masternivå, spesielt om lungesykepleie.
Før hun begynte på VID, arbeidet hun mange år som fagsykepleier ved lungeavdelingen på Oslo Universitetssykehus.
Oksholm disputerte i 2016 med en avhandling om rehabilitering etter lungekreftoperasjon. Hun leder forskningsgruppen Pasientopplevelser og intervensjoner (PIFO). Gruppen forsker på pasientens opplevelse i møte med sykdom, og på tiltak som kan bedre pasientens opplevelse.
Hun er også med i en gruppe som i 2024 fikk tildelt NORPART-midler til et fireårig samarbeidsprosjekt med Palestina.
Oksholms forskning har tre hovedfokus. Den første er livskvalitet og symptomer etter lungekreftoperasjon. Doktorgradsavhandlingen tok for seg hva som skjer med pasienter etter at de er operert for lungekreft.
Det andre hovedområdet er pasientoverflytning og oppfølging hjemme. De siste årene har hun forsket mer på overflytting. I en pågående en studie utforsker hun taxisjåførers erfaring med å flytte pasienter.
Hennes siste interesseområde er å sørge for sykepleiepraksis med høy kvalitet. Oksholm har skrevet prosedyrer for VAR Healthcare, et kapittel om lungesykepleie i Sykepleieboken 3 og vært redaktør og forfatter i en bok om lungesykepleie.