Fire nye professorer ved VID
Fire nye professorer ved VID
VID har fått styrket toppkompetansen med ytterligere fire professorer: Beate Jelstad Løvaas, Oddgeir Synnes, Tone Dahl Michelsen og Halvor Melbye Hanisch.
VID har fått styrket toppkompetansen med ytterligere fire professorer: Beate Jelstad Løvaas, Oddgeir Synnes, Tone Dahl Michelsen og Halvor Melbye Hanisch.

Beate Jelstad Løvaas
Beate Jelstad Løvaas har fått opprykk til professor ved Fakultet for teologi, diakoni og ledelsesfag. Hun har forsket på hvordan organisasjoner innenfor ideell sektor og helse- og velferdssektoren kan fylle sine samfunnsoppdrag og være med på å bidra til å løse dagens samfunnsutfordringer.
Motivasjon og mening, ledelse og relasjoner, verdier og frivillighet, og innovasjon i form av nye organisatoriske praksiser er noen stikkord som beskriver hennes forskning i offentlige, kommersielle og ideelle organisasjoner, inklusiv kirke og sivilsamfunn.
- Dette er en stor anerkjennelse av mitt faglige arbeid, som jeg er takknemlig og glad for. Jeg er også glad for de gode samarbeidsrelasjonene jeg har vært en del av, og som har gjort de ulike forskningsprosjektene mulig. Opprykket til professor gir meg en solid plattform til å utforske videre, og det kan gi nye muligheter for nettverksbygging og samarbeidsprosjekter, kommenterer hun.
Løvaas ble tildelt status som merittert underviser i 2021, og har et stort engasjement for læring og pedagogisk arbeid. Hun har også forsket på utdanning, og er opptatt av å bygge bro mellom teori og praksis. Hun har lang og bred erfaring innen veiledning. Hun er hovedveileder for flere ph.d.-prosjekter, som har det til felles at de utforsker ulike sider ved innovasjonsprosesser i ideell sektor. Selv har hun de senere årene forsket på drivere og underliggende mekanismer som fremmer innovasjon og nye organisatoriske praksiser.
Dekan ved fakultet for teologi, diakoni og ledelsesfag, Tomas Sundnes Drønen, er veldig fornøyd med å ha fått på plass nok en professor ved fakultetet.
- Det som er ekstra gøy med Beate er at hun er et skikkelig «VID-produkt» som har gått gradene internt i organisasjonen, og både er en pådriver for endring og et produkt av et godt faglig og sosialt miljø. Det at hun også brenner for studenter, undervisning og pedagogisk utvikling gjør henne til en høyt verdsatt ansatt ved fakultetet.
Oddgeir Synnes
Oddgeir Synnes har fått opprykk til professor ved Senter for diakoni og profesjonell praksis. Hans fagområde er helsefaglig humaniora (health humanities), et tverrfaglig felt som anvender perspektiver fra humanistiske fagtradisjoner for å forstå sykdom, omsorg og aldring.
- Jeg er selv litteraturviter og har særlig vært opptatt av hvordan tilgangen til et skapende språk kan være viktig i møte med aldring og sykdom. Her har jeg blant annet forsket på bruk av kreativ skriving og fortelling innen eldreomsorg, palliativ omsorg, ved demens, kreftomsorg og mental helse. Jeg har også arbeidet med litterære representasjoner av sykdom og aldring og bruk av narrativ metode, forteller han.
Den siste boka hans er “A Poetic Language of Ageing” som er redigert sammen med Olga V. Lehmann, og blir utgitt på Bloomsbury Academic i mai.
- Helsefaglig humaniora er et relativt nytt fagfelt i Norge. Å få opprykk til professor er en anerkjennelse av både fagområdet og de forskningsprosjektene jeg har vært engasjert i.
Tone Dahl-Michelsen
Tone Dahl-Michelsen er ansatt som professor ved Institutt for helse. Hun skal ha sin primære tilknytning til masterprogrammet i medborgerskap og samhandling, men også ha oppdrag ved bachelor i vernepleie.
Dahl-Michelsen startet ved VID i 2021 i en 50 prosent stilling som førsteamanuensis. Hun er utdannet ballettpedagog fra Nord-norsk Balletthøgskole (1992), fysioterapeut fra Høgskolen i Oslo (1995), og har mastergrad i helsevitenskap fra Universitetet i Oslo (2007). I 2015 disputerte hun med en ph.d. i profesjonsstudier fra Høgskolen i Oslo og Akershus (OsloMet), med tittelen «Gender in physiotherapy education. A study of gender performance among physiotherapy students and changes in the significance of gender».
Dahl-Michelsen har vært ansatt ved OsloMet siden 2002, senest som førsteamanuensis med tilknytning til masterprogrammet i helsevitenskap, studieretning rehabilitering og habilitering. Hennes forskning omhandler kunnskap i helseprofesjonsutdanning, etisk refleksjon i profesjonell praksis, og behandlingserfaringer og kritisk tenkning i rehabilitering. Profesjonell praksis er en gjennomgående tematikk i forskningen. Hun har også status som merittert underviser fra OsloMet (2021).
- Jeg ser frem til å starte i professorstilling ved VID og til å være med i utviklingsprosessen frem mot å bli universitet. Som ny professor gleder jeg meg til å bidra til at VID utvikler en universitetskultur der forskningen er en naturlig del av det daglige virket, kommenterer hun. Sammen med professor Ragnhild Johanne Tveit Sekse leder hun den nyetablerte forskningsgruppen Kjønn, helse og samhandling.
- I fellesskap med gruppens medlemmer vil vi bidra til å utvikle og styrke dette forskningsfeltet. Som merittert underviser er jeg opptatt av at alle studentene ved VID, enten de er på bachelor, master eller ph.d., tilbys undervisning- og læringsaktiviteter som holder høy faglig kvalitet. Og at studentene møter engasjerte undervisere og forskere som bidrar både i deres personlige og profesjonelle utvikling, påpeker hun.
Halvor Melbye Hanisch
Halvor Melbye Hanisch er ansatt som professor ved Institutt for helse. Han har siden 2016 hatt en 20 prosent stilling som førsteamanuensis II på instituttet. Han skal ha sin primære tilknytning til masterprogrammet i medborgerskap og samhandling, men også ha oppdrag ved bachelor i vernepleie.
Halvor er utdannet sosiolog og disputerte i 2012 med en ph.d. i sosiologi fra Universitetet i Oslo. Avhandlingens tittel var «Tangles in the Weave of Disability. On the structurality of disabling structures». Siden 2015 har han vært ansatt ved Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet, hvor han har ledet og deltatt i en rekke prosjekter innen feltene funksjonshemming, rehabilitering og arbeidsinkludering.
- Jeg er svært glad for å begynne som professor i funksjonshemming og rehabilitering på VID. Gjennom forskning, men enda mer gjennom undervisning og veiledning innen temaet medborgerskap, håper jeg å kunne bidra til både anerkjennelse og deltakelse for mennesker med funksjonsnedsettelser, kommenterer han.
- Samtidig håper jeg, som forsker og underviser innen rehabilitering, å bidra til det profesjonelle arbeidet som støtter og muliggjør nettopp disse gruppenes medborgerskap. På dette området er VID en ledende institusjon i Norden, så jeg gleder meg til videre samarbeid med mange gode kolleger.
Publisert av Kjersti Busterud. Dato: 1. mars 2023.