Una-Kristine Johansen Schau (24) jobber i Forsvaret, er deltidsstudent på sosialt arbeid, og er en av dem som skal på utveksling til høsten.
- Uansett hvor man reiser så vil det bli gøy, smiler hun.
Schau skal til Marie Cederschiöld Högskola i Stockholm sammen med en medstudent.
Marie Cederschiöld högskola er en del av Erasmus+-nettverket. De fokuserer på studier innen sosialt arbeid, sykepleie, helse, psykoterapi, teologi og kirkemusikk. Det var ikke tilfeldig at det ble nettopp denne skolen, forteller Schau.
- Vi undersøkte masse på forhånd. og fikk snakket med en student som hadde vært der tidligere. Når man vil være utvekslingsstudent så går man kanskje litt lenger i å finne riktig sted, forteller hun.
Det er heller ikke første gang Schau er på utveksling. Som 16-åring dro hun til England.
- Jeg husker jeg utviklet meg mye på det året, og håper jeg kan gjøre det samme nå, også faglig sett, sier hun.
Hanne Liv Østtveit-Moe, seniorrådgiver ved Seksjon for internasjonalisering, tror noe av grunnen til at flere søker utveksling nå kan handle om at VID har fått mange nye og spennende partnerskap for studentmobilitet i Europa. Her har man også sett en økning i antall søknader.
- Den kommende generasjonen studenter er opptatt av å tenke på miljøet når de reiser, så da forsvarer man mye bedre en utveksling til Europa når man kan velge å reise grønt om man ønsker det.
Nye muligheter for utveksling
Steffen Suur-Nuuja er internasjonal koordinator ved Fakultet for sosialfag, og jobber blant annet med å finne gode samarbeidspartnere for studentmobilitet på VID.
- Det viktigste er at vi finner partnere som har samme verdier, samme faglige perspektiver og samme forståelse av sosialt arbeid, med tanke på praksis- og teoretiske rammer.
I tillegg til å kvalitetssikre hver partner inngår det også en sikkerhetsvurdering for å sørge for at studentene har det trygt når de er på utveksling.
- Med konflikter som kan skje, og skjer nå, så må vi tenke på hvor vi kan sende våre studenter. Derfor jobber vi veldig tett sammen med våre partnere, og har gode sikkerhetsrutiner. Vi er prøver å være forberedt på alt som kan skje, sier Suur-Nuuja.
Et fokus område for VID er at så mange som mulig skal få oppleve utveksling. Det er derfor flere ulike utvekslingsprogrammer man kan velge mellom. Et av disse er Blended intensive programme (BIP), et nytt tiltak gjennom Erasmus + fra 2021. Her samles studenter fra ulike land og jobber sammen digitalt, før man har en fysisk samling over en uke hos universitetet som arrangerer programmet.
- BIP skal være et alternativ til studenter som ellers ikke ville hatt mulighet til å reise på utveksling den interkulturelle erfaringen og de internasjonale ferdighetene som man får gjennom å reise på utveksling, bare i et annet format, forklarer Østtveit-Moe.
Verdien av å reise
Østtveit-Moe er opptatt av å se verdien i det man lærer på utveksling.
- Det handler om å klare å forstå andre mennesker og at deres perspektiver kan være annerledes enn våre. Man blir kanskje satt litt utenfor sin komfortsone, men det er faktisk det man vokser på.
I tillegg til at studenten får ny kunnskap, får også VID flere verktøy å jobbe med når studenten kommer tilbake til Norge.
- Det er viktig at vi internasjonaliserer, ikke bare for å få et godt omdømme og nettverk, men fordi studenter går ut og får nye perspektiver gir dette tilbake til studentene her hjemme, poengterer Suur-Nuuja.
Schau er klar på at dette er en sjanse man ikke kan la gå fra seg.
- Man må by på seg selv, gå ut av komfortsonen og bli kjent med nye folk. Kanskje jeg får lært meg litt svensk og, ler hun.