Vurdert av både publikum og dommerpanel
Veronica Øverlid var VIDs kandidat i Forsker Grand Prix i Stavanger i år. Hun måtte koke flere år med forskning ned til en fire minutters presentasjon, og attpåtil overbevise både dommere og publikum om at hun er Stavangers beste formidler.
– Det jeg grudde meg aller mest til var å stå på scenen. Jeg har blitt vant til å presentere forskningen min på konferanser, men det var noe helt annet å skulle huske alt utenat – vi fikk ikke ha med en lapp med stikkord engang! Samtidig måtte jeg tenke på variasjon i stemmeleie og tempo, og ikke minst kroppsspråk, forteller hun.
Hun synes at det alt i alt har vært en morsom reise.
– Ikke minst har jeg blitt kjent med fantastiske formidlere, og hørt om all den spennende forskningen som foregår i Stavanger-regionen, sier hun.
Møtte ufiltrerte ungdomsskoleelever
Anine Madsgaard og Alette H. Svellingen tok på seg et oppdrag mange nok kunne kviet seg for, nemlig å snakke for ungdomsskoleelever.
De to forsker på hvor viktig det er å rapportere om feil i helsevesenet, og besøkte tre ulike 8. klasser på Hop ungdomsskole i Bergen med presentasjonen «Modig og trygg – våg å si i fra!». Presentasjonen handlet om hvor viktig det er å tørre å si fra, og at ærlighet og mot fører til forbedringer.
– Det var utfordrende å tilpasse språket til tilhørerne, og vi fikk bryne oss på å holde på elevenes konsentrasjon, sier Anine Madsgaard.
Hun forteller at det var kjekt å møte ufiltrerte 13-åringer.
– Det var en artig gjeng, og vi fikk god kontakt med elevene, sier hun.
Madsgaard og Svellingen savnet imidlertid at besøket ble satt litt mer i kontekst, og at elevene hadde arbeidet med temaet eller hatt fokus på Forskningsdagene på forhånd.
Snakket om eldre for unge
Linda Rykkje og Marianne Morland snakket for et lite hakk eldre publikum, nemlig elever på videregående. På Forskningsdagene UNG i Bergen kommer elever fra videregående skoler for å høre foredrag fra ulike forskere.
Morland og Rykkje snakket om hvordan det er å bo på sykehjem, og hvordan man kan bidra til at eldre trives og føler seg ivaretatt.
– Det var kjekt å få profilere VID og sykepleie. Vi fikk frem budskapet om helhetlig omsorg, at omsorg for eldre er naturlig del av livsløpet og viktig for verdigheten, og at det er fint å jobbe på sykehjem, sier Rykkje.
Flere av de unge så ut til å kjenne seg igjen i sitatene fra de eldre som ble brukt i presentasjonen.
Rykkje påpeker imidlertid at det var vanskelig å få til dialog med elevene.
– Det hadde nok litt med lokalet og bruken av mikrofon å gjøre, det hevet terskelen for å spørre, sier hun.
Neste år er er det nye muligheter for VID-forskere som vil prøve seg på folkelig formidling. Forskningsdagene 2025 arrangeres fra 17.-28. september.