Rundreise til ulike institusjoner
I hovedstaden Antananarivo hadde forskningsgruppen møter med historikere og eksperter på utdanning fra sivilsamfunnet ved Universitetet i Antananarivo. Der fikk de lære om utdanningssystemet på Madagaskar.
Gruppen besøkte også Antsirabe, den tredje største byen på Madagaskar. Der hadde de flere møter om publisering og aksjonsforskning som metode i de ulike landene som er med på prosjektet.
I tillegg hadde TranCit et seminar på Ecole Supérieure Spécialisée du Vakinankaratra (ESSVA), som er en av skolene VID har Erasmus-utveksling med. Her var fokus inkludering i utdanning. Mbolatiana M.M.A. Razakasoa, som har ansvar for lærerutdanningen på ESSVA, hadde en presentasjon om den gassiske konteksten. Helihanta Rajaonarison, som er workpackage leader for Madagaskar, presenterte Madagaskars historie. I tillegg hadde Øystein Johannessen fra VID og Geir Skeie fra Universitetet i Stavanger presentasjon om inkludering og mangfold i utdanning.
Ble kjent som mennesker og fagmennesker
Sammen med lærere og lærerstudenter diskuterte forskningsgruppen hva som er mangfold i utdanning i gassisk sammenheng. De var også på skolebesøk, og fikk høre hva lærere og elever tenker om historie, historieundervisning og undervisning i medborgerskap.
- Det var stor interesse for temaet, og vi gleder oss til å lære mer om dette gjennom aksjonsforskningen i prosjektet i de ulike landene, forteller prosjektleder Ellen Vea Rosnes.
Gruppen var også en tur i en vulkaninnsjø, og fikk se litt av naturen på Madagaskar.
I etterkant av workshopen var de to stipendiatene i prosjektet, Cliff Chinyama og Marie Sophie Caroline Lafleur-Yallappa, igjen for å besøke skoler. Både stipendiatene og to av VIDs ansatte fikk turen finansiert av Erasmus + Global Mobilitet.
- Turen til Madagaskar ristet oss som forskningsgruppe grundig sammen. Vi lærer noe av hverandre og landet vi besøker hele veien. Samværet over tid gir mulighet til å bli kjent som både mennesker og fagmennesker. Jeg tror det vil utgjøre en stor forskjell også på fagfeltet vi utforsker, sier Hovland.
- I tillegg må jeg rent personlig si at det er en gave å få lov til å bli kjent med et nytt land på den måten workshopen ga mulighet for. For et fascinerende land, kultur og historie vi fikk innblikk i!