Kombinerte stillinger er viktig og bør videreføres
Kombinerte stillinger er viktig og bør videreføres
Med færre sykepleiere i fremtiden bør det tenkes nytt med tanke på veiledning av studenter og her har kombinerte stillinger en viktig plass. Dette var en av flere konklusjoner da sykepleierutdanningen ved VID Oslo arrangerte et erfaringsseminar torsdag 4. mai.
Med færre sykepleiere i fremtiden bør det tenkes nytt med tanke på veiledning av studenter og her har kombinerte stillinger en viktig plass. Dette var en av flere konklusjoner da sykepleierutdanningen ved VID Oslo arrangerte et erfaringsseminar torsdag 4. mai.

Sykepleierutdanningen er 50 prosent praksisstudier og derfor er samarbeidet mellom utdanning og praksisfelt særdeles viktig for å sikre kvalitet på studentenes læring og utvikle nye måter å veilede på. Det kreves også samarbeid rundt finansiering av kombinerte stillinger dersom ordningen skal utvides og utvikles
Deltakerne på seminaret er samarbeidspartnere fra praksisfeltet, sykepleiere i kombinerte stillinger og ledere, samt ansatte ved sykepleierutdanningen som innehar eller er involvert i arbeidet med kombinerte stillinger.
Faglig gevinst med kombinerte stillinger
På seminaret ble erfaringer delt, og det er enstemmighet om at kombinerte stillinger er viktig og bør videreføres. Gevinster som løftes frem er:
- Ordningen styrker samarbeide mellom utdanning og praksissted.
- Kombinerte stillinger skaper flere praksisplasser og kvaliteten på veiledningen og vurderingen av studentene styrkes
- Koordinering og tilrettelegging for nye studenter blir bedre ivaretatt
- Praksisveilederne støttes, motiveres og ivaretas av de kombinerte stillingene
- Flere tar veilederutdanning som VID tilbyr
- Helsefagarbeidere trekkes inn som en viktig del av veiledningen i sykehjem
- Studentenes læring i praksisstudier blir tydeliggjort gjennom ansvar for egen læring
- Nye former for veiledningsmodeller utvikles
- Sykepleiere i kombinerte stillinger deltar i undervisning, ferdighetstrening og simulering ved behov
- Rekrutering av ansatte i sykehus og sykehjem og frafall av gode fagfolk minskes
- Viktige Forsknings- og utviklingsarbeid (FOU) prosjekter initieres og gjennomføres

Bakgrunn: Kombinerte stillinger ved sykepleierutdanningen
Sykepleierutdanningen i samarbeid med Diakonhjemmet sykehus, startet opp med kombinerte stillinger i 2020. Sykehuset tar imot mange sykepleierstudenter hvert år og er en viktig praksisarena for våre studenter. Utlyste samarbeidsmidler er tildelt og tross pandemi ble prosjektet startet opp. Syv sykepleiere og to lærere har jobbet sammen i kombinerte team ved medisinsk og kirurgisk enhet.
Høsten 2021 var det oppstart av deltidsstudenter i Sandvika, både innen sykepleie og vernepleie. En arbeidsgruppe ble etablert for å planlegge kombinerte stillinger i Bærum og i januar 2022 ble prosjektplan ferdigstilt. Denne la grunnlaget for oppstart av kombinerte stillinger høsten 2022, hvor to team bestående av lærer og sykepleier i kombinerte stillinger ble etablert ved demenslandsbyen Carpe Diem og Mariehaven helsehus.
Våren 2023 er det etablert kombinerte stillinger på Helgeland og disse vil være en viktig ressurs for deltidsstudentene.
Utdanningen har kombinerte stillinger ved Haraldsplass Diakonale sykehus og Haukeland universitetssykehus. Denne våren gjennomføres det et prosjekt med kombinerte stillinger ved to sykehjem i Oslo, henholdsvis Solfjellhøgda helsehus og Midtåsenhjemmet.
Kickstart på sykehjem er et stort og viktig fagutviklingsprosjekt som er gjennomført i tre år ved 10 forskjellige sykehjem. Her er kombinerte stillinger i team sentrale for gjennomføring av prosjektet.
Nasjonale føringer
Satsningen på kombinerte stillinger er nedfelt i VIDs Strategiplan og i Fakultetet for helse sin Handlingsplan. Det er nasjonale føringer for etablering av kombinerte stillinger og i NOU 2023. 4. Tid for handling- Personellet i en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste anmodes det om at kombinerte stillinger etableres.
Publisert av Marta Grongstad. Dato: 12. mai 2023.