Nyheter

Sliter du under pandemien, eller kjenner du noen som sliter? Da er du ikke alene

Sliter du under pandemien, eller kjenner du noen som sliter? Da er du ikke alene

Ingrid Bruun er CEO i Kompetansesenter for livsmestring og folkehelse. Hun forteller om hvordan det er å leve med angst. Foto: Iselin Bråten Yucedag

Ingrid Bruun er CEO i Kompetansesenter for livsmestring og folkehelse. Hun forteller om hvordan det er å leve med angst. Foto: Iselin Bråten Yucedag

Vinterferien står for døren, og mange føler seg alene. Sosiale medier flommer over av mennesker som går på ski og ser lykkelige ut sammen. Men ikke alle skal på hytta, og ikke alle har noen å være sammen med. Noen trives best alene, men andre føler seg ensomme.

Økning av personer som føler seg ensomme under pandemien

Ingrid Bruun er CEO for Kompetansesenter for livsmestring og folkehelse. Hun er åpen om hvordan det er å leve med angst, og forteller at mange synes tiden under pandemien kan være utfordrende. Vi har spurt henne om hvordan koronaen kan påvirke den mentale helsen til folk.

– Korona kan påvirke på godt og vondt, men de fleste kjenner nok dessverre på de negative konsekvensene – meg selv inkludert. Isolasjonen og hjemmekontor begrenser vår sosiale kontakt med andre, og kontakt og relasjoner med andre mennesker er så altfor viktig for vår psykiske helse.

Hvorfor blir vi så påvirket av å føle oss alene?

– Som flokkdyr har vi overlevd ved å holde oss sammen. For 50 000 år siden, i steinalderen, kunne vi dø av å miste flokken. Dette forstod hjernen vår raskt, og den begynte å sende SOS-signaler med en gang den oppfattet at vi hadde gått for langt bort fra flokken, eller hadde mistet flokken. Følelsen av frykt skulle under steinalderen beskytte oss fra farlige ting, som sabeltigre. Til tross for at omstendighetene i dag er helt annerledes, og det å være alene ikke er like synonymt med å dø, så har ikke hjernen klart å tilpasse seg dette.

Men hvorfor blir følelsen av å være alene så sterk under pandemien?

– Det å bli sett og hørt har blitt et menneskelig behov. Mange får ikke dette behovet dekket under pandemien, og flertallet av disse kjenner på ensomhet. Ensomhet er en sterk og ubehagelig følelse. Det samme gjelder angst, som mange opplever i dagens situasjon hvor det herjer et usynlig virus. I tillegg opplever mange stor usikkerhet for hvordan fremtiden vil være. Angst er en forsterket følelse av frykt, og kan i visse mengder og situasjoner være bra for oss. Men mye av det kjennes alt annet enn behagelig, og kan få konsekvenser for den fysiske helsen vår.

Medisinpodden - en podkast for pasienter og pårørende

Hilde Frøyland jobber som klinisk farmasøyt på Diakonhjemmet Sykehusapotek. I 2018 laget de den første podkast-episoden av Medisinpodden, som er en podkast for pasienter og pårørende. Den tar for seg ulike temaer innen legemiddelbehandling, som for eksempel vaksiner og vaksinering, vanedannende legemidler med mer.

Hilde Frøyland jobber som klinisk farmasøyt på Diakonhjemmet Sykehusapotek.Hilde Frøyland jobber som klinisk farmasøyt på Diakonhjemmet Sykehusapotek.