Gå til innholdet
VID vitenskapelige høgskole
Meny
  • Studier
  • Student
  • Alumni
  • Bibliotek
  • Forskning
  • Internasjonalt
  • Kontakt
  • Om VID
  • Studier
  • Student
  • Alumni
  • Bibliotek
  • Forskning
  • Internasjonalt
  • Kontakt
  • Om VID
Nyheter

Råd for en urolig tid

Råd for en urolig tid

  • VID vitenskapelige høgskole
  • Nyheter
  • Råd for en urolig tid

Koronakrise, klimakrise og krig - dette vil visst ingen ende ta. Så hva gjør vi nå? – Nå er det tid for å grave lenger ned i verktøykassa, sier diakon Elisabeth Nilsen Aas.

Koronakrise, klimakrise og krig - dette vil visst ingen ende ta. Så hva gjør vi nå? – Nå er det tid for å grave lenger ned i verktøykassa, sier diakon Elisabeth Nilsen Aas.

Husk: Det går mot vår!
Tekst og foto: Mette Solberg Fjeldheim

─ At vi har opplevd krise før, betyr ikke at vi er mentalt rustet for en neste, sier diakon Elisabeth Nilsen Aas. ─ Det er ikke slik at tidligere erfaringer og tilegnet kunnskap strekker til når livet butter igjen, legger hun til. Slik det gjør nå.

For nå er vi her igjen. Etter mange år med økt velferd, i et århundre vi aldri trodde vi skulle oppleve krig så nært på oss. Frykten har satt seg i kroppen til mange av oss. Vi har lagt bak oss to år med pandemi, der mange har vært ensomme, redde og gått glipp av mye.

Torsdag 24. februar gikk Russland til angrep på Ukraina, og med det er Europa i krig. Vi opplever altså det vi ikke hadde trodd vi skulle se i vårt århundre. Og for å toppe det hele: Denne uken ble også andre del av klimarapporten fra FNs klimapanel publisert. Det viser seg at vi har enda dårligere tid på å rette opp de menneskeskapte klimaendringene. Vil dette ingen ende ta?

Det er hjelp i å dele

For mange er opplevelsen av frykt reell – og langvarig. Ifølge forskeren Brené Brown er frykt en negativ, kortvarig følelse som respons på en opplevd trussel. Men hva når negative hendelser overlapper hverandre i så lang tid som vi opplever nå? Hva kan vi gjøre for å få det bedre med oss selv? Hvordan kan vi hjelpe andre som ikke har det så bra nå?

─ Når ting surrer i hodet er det lurt å ta en prat. Slik at du unngår at ting krøller seg til i toppen, sier Nilsen Aas. For det hjelper å dele sine bekymringer. Det vet hun godt, gjennom sitt virke med sjelesorg for studentene i VID.

─ De fleste av oss opplever en voldsom informasjonsstrøm knyttet til krigen i Ukraina. Men det er lov å skru av, å ta en pause. Gå en tur i solen, drikke en kopp kakao, gjør noen yogaøvelser, le med venner.

Elisabeth Nilsen Aas er diakon ved VID og sertifisert kursholder i selvmordsforebygging. Bildet er fra et av hennes kurs. Foto: Christine Vatnøy

Frem med verktøykassa!

Likevel: Erfaring viser at det å ta initiativ, også når det gjelder hyggelige ting med venner, kan være veldig tungt av og til. ─ Dørstokkmila kan bli lang, som diakonen ved VID sier. Det er da du må ta frem verktøykasse og grave lenger ned. Hent frem drillen, eller skrutrekkeren, det du ikke bruker så ofte.

─ Det handler om å rigge seg til, for din egen del, sier Nilsen Aas. ─ Planlegg lyspunktene: Legg inn tid til å se nyheter og hvor mye – og når du ikke skal det. Og vit hva du skal gjøre i helgen, så du har noe å se frem til.

Ikke minst: ─ Gå sammen med et knippe venner. Del på ansvaret det er å være initiativtaker. Slik trenger du ikke alltid bære børen alene og heller bare henge med noen av gangene.

Har du behov for å snakke med noen?

Studentprestene og diakonen er tilgjengelige for samtaler om det som rører seg i livet. De har taushetsplikt og tid til våre studenter.

Diakon Elisabeth Nilsen Aas holder til ved VID Oslo og er til stede hver dag.

Kristin Lødøen Hope er studentprest ved VID Bergen og Ine Linn Marthinsen er studentprest for studenter i Stavanger-regionen.

Er du student eller ansatt hos VID finnes også muligheter til å ta en uformell prat. På VIDs campus finner du ulike tilbud for studenter og ansatte. Benytt gjerne også skravlekoppen som du kan finne på våre campus i Oslo, Bergen og Stavanger.

Våre kapeller er også åpne for deg som heller vil tenne lys eller være stille.

Psykologtjenester

VID tilbyr også psykologtjeneste gjennom avtaler med lokale institusjoner på våre ulike studiesteder.

SIO - studentsamskipnaden i Oslo

Se informasjon her

SiS, studentsamskipnaden i Stavanger, har et samtaletilbud som er tilgjengelig via e-post og telefon.

For individuelle samtaler med psykolog på nett kan du se mer på videotjenestene deres.

Se også løpende oppdateringer om kommende webinarer og andre tilbud på https://www.facebook.com/sistavanger

Som en del av studenttilbudet i Bergen tilbyr Sammen kontakt med en psykolog eller rådgiver. Ring telefon 55 96 88 44 for å book time, eller les mer her. Telefontid er mandag til onsdag klokken 10.00 til 19.00, torsdag til fredag klokken 10.00 til 15.00.Dersom du ønsker det kan timeavtale hos rådgiver eller psykolog gjennomføres som videokonsultasjon.

Krisetjenester

Kirkens SOS og Mental helse tilbyr også døgnåpne krisetjenester på telefon og internett. Kirkens SOS - 22 40 00 40 | Mental helse - Hjelpetelefonen 116 123

Dato: 4. mars 2022.

Kontakt

Kontakt oss

Spørsmål og svar

Ansatte

Presse og media

VID

Om VID

Misjons- og diakoniarkivet

Samfunnsbidrag

Blogg

Studierelatert

Studier og enkeltemner

Utveksling

Utvekslingsmuligheter

Opptak

Aktuelt

Nyheter

Arrangementer

Campusutvikling

Ledige stillinger

For deg

For studenter

For ansatte

Personvern og GDPR

Korona og smittevern

Følg oss på sosiale medier

Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Linkedin

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gjøre din opplevelse så god som mulig. Les mer om hvordan VID behandler personopplysninger, om dine personvernrettigheter ved VID og om hvorfor vi bruker informasjonskapsler.