Vernepleierutdanningen ved VID Stavanger har i en årrekke hatt Lovasoa som praksisbase for tredjeårsstudenter. I vår har det vært fire studenter fra VID i praksis her.
På programmet sto både praksisplassbesøk, samtaler om videre faglig samarbeid og refleksjonsveiledning for både studenter og ansatte ved Lovasoa. Sammen med studentene og tolker fra Lovasoa fikk vi et lite innblikk i den praksishverdagen vi sender våre studenter ut til.
Besøk til barnehjem, fengsel og TOBY
Fanantenana er et barnehjem for sosialt utsatte barn – barn som er utsatt på så mange måter. Ved vårt besøk var det 15 barn på barnehjemmet, 4 jenter og 11 gutter i alderen 10-17 år.
Barna kommer hit på bakgrunn av sosiale utfordringer. Det kan være overgrep og vold (både som utsatt eller har utsatt andre), tyveri og drap, eller at de mangler omsorgsfamilie. Barna kommer til Fanantenana etter en rettslig kjennelse, enten for å få nødvendig omsorg eller som straff. Det er en utfordrende sammensetning av barn, noe personalet understreker. Men her er det fritidsaktiviteter, kjøkkenaktiviteter og engelskopplæring – og alle barna presenterte seg på engelsk (og var veldig gode lærere for oss som ville lære noen enkle ord på gassisk).
Barna spiller fotball sammen på barnehjemmet Fanantenana.
Studentene fra VID har i mange år hatt deler av praksis i fengslet i Antsirabe, men i år er det under oppussing så det er ikke aktuelt som praksisplass for våre studenter. Fengslet består av et ungdomsfengsel, og et voksenfengsel som har inndeling for kvinner og menn. Fengslet er veldig overfylt; det har plass til ca. 380 personer, og det var ca. 1500 personer der nå. Det sier seg selv at forholdene er utfordrende, med begrensede muligheter for rehabilitering og andre sosiale aktiviteter.
Rettssystemet på Madagaskar er veldig korrupt, og våre ledsagere forklarte at de som har penger kan betale både for å få folk innsatt – eller for at de ikke skal slippe ut.
Den siste praksisplassen vi besøkte var TOBY Ambohimahazo i Antsirabe, dette er en av de praksisplassene vi har hatt i veldig mange år. En TOBY er en landsby for personer med ulike livsutfordringer, og TOBY’ene drives av den lutherske kirken. De fleste som bor her har psykiske utfordringer, mange er rusmisbrukere, noen har fysiske utfordringer og noen er veldig fattige. Felles for alle er at de ikke har noen som kan ta vare på dem, og bor de hos hyrdene i TOBY’en. En hyrde (hjelper) kan ha mange pasienter boende sammen med seg og sin familie inne i landsbyen. I Ambohimahazo bor det ca. 180-200 pasienter, 28 hyrder og 2 pastorer. I tillegg kommer barna til både hyrdene og pasientene. Ifølge gassisk tro er psykiske lidelser forårsaket av onde ånder, og en del av behandlingen er åndeutdrivelse og medisinering. Barn er heldigvis barn overalt, og studentene har jobbet en del med gode miljøtiltak for barna – og de voksne – i TOBY’en.
Drikkepause i åkeren i TOBY Ambohimahazo i Antsirabe.
Flere nye praksisplasser
Vernepleierstudentene har i år deler av praksisen på en døveskole som heter FOFAMA, dette er en ny praksisplass i år. Her er det både barnehagetrinn, grunnskole, mellomtrinn og ungdomstrinn. Mange av elevene bor på skolen, da det er store avstander på Madagaskar. Elevene som bor på skolen kommer fra både rike og veldig fattige familier, og skolen forsøker å balansere levestandarden gjennom utjevning av sosiale forskjeller.
FOFAMA følger i stor grad den nasjonale læreplanen for elevene, men de gjør noen tilpasninger siden mange av elevene bruker lengre tid på å lære. Elevene får også opplæring i praktiske ADL-ferdigheter, med mulighet for å få fagbrev.
Studentene har fått grunnopplæring i døves tegnspråk (og påsto at det nesten var enklere enn å lære gassisk), og deltok i undervisning og ulike aktiviteter.
Undervisning på døveskolen FOFAMA.
En annen helt ny praksisplass er Mozika Manova Fiainana (Musikk forandrer liv), en musikkskole som ble grunnlagt i 2021 av Eline Rodvelt Hansen fra Stavanger og Dina Rasalina fra Madagaskar. Musikkskolen jobber helhetlig for å hjelpe barna ut av fattigdom. Elevene får daglig instrumentundervising og leksehjelp, og skolen støtter og så elevene med mat, klær, helsehjelp, skolegang og utdanning. Det er ca. 70 elever mellom 3-18 år ved MMF. Studentene beskriver et faglig spennende og relevant praksisopphold, hvor de har fått bruke både helsefaglig og miljøterapeutisk kompetanse.
Elevene på MFF musikkskole etter en forestilling.
Viktig med gode støttespillere
Det er sterke opplevelser i Antsirabe, på mange måter. Fattigdommen er fremtredende i bybildet og på praksisplassene, og inntrykkene er mange. Etisk refleksjon er viktig i all praksis, og spesielt viktig i utenlandspraksis. Studentene opplever situasjoner som er skjellsettende og som røsker og sparker i eget verdigrunnlag. Det må luftes og sorteres. Da må det være gode veiledere og støttespillere med gode verktøy tilgjengelig når studentene har behov for dette.
VID har et tett og godt samarbeid med Lovasosa, som har den daglige oppfølgingen av studenter i praksis. Det gjelder både veiledning underveis, tolketjeneste, oppfølging og løpende kontakt med oss koordinatorer her «hjemme». Under partnerbesøket i vår hadde vi mange gode refleksjoner og faglige påfyll for både studenter og de andre ansatte. Internasjonal koordinator hadde blant annet undervisning i ulike veiledningsmodeller og vernepleierens kunnskaps- og verdigrunnlag. Vi vil nå prøve å utvikle et felles opplegg på fagutvikling om etisk refleksjon i praksis sammen med de praksisansvarlige på Lovaosa.
Undervisning i etisk refleksjon med Hanne Line Wærness.
Til neste år er det nye spennende muligheter i Antsirabe for våre studenter – fra hele VID – i forbindelse med et nytt prosjekt som NMS Exchange holder på å utvikle.
Internasjonalisering er den store og viktige midterste bokstaven i VID!
Og studentene er engasjert for mennesket – både lokalt og globalt.