Faith and Order-kommisjonen er den bredest sammensatte teologiske fagkommisjonen som finnes, med representanter fra hele verden og alle de kristne tradisjonene. Den har arbeidet med teologiske spørsmål siden 1948, med formål om «å søke kirkens enhet».
De neste årene skal den ledes av professor ved Fakultet for teologi og samfunnsvitenskap, Stephanie Dietrich.
- Det er et både spennende og krevende verv jeg har fått med å lede denne kommisjonen, i tett samarbeid med sekretariatet i Genève. Spennende, fordi medlemmene kommer fra så forskjellige kulturer, kontekster og teologiske fagtradisjoner. Og krevende, fordi det kan være utfordrende å lede komplekse prosesser og legge til rette for at samtalene kan være både åpne og konstruktive, sier hun.
Gir en unik mulighet til dialog
I Faith and Order-kommisjonen sitter teologer fra mange konflikt- og kriseområder i verden. Den har også representanter for kirker som kan være svært uenige seg imellom, eller som til og med har brutt fellesskapet med hverandre, forklarer Dietrich.
- Kommisjonen byr derfor på en unik mulighet til dialog der det ellers er få eller ingen muligheter til det, forteller hun.
Under møtet i Indonesia i februar vedtok kommisjonen tre studieprosesser for de kommende åtte årene: «Kirken i og for verden» skal arbeide med teologi rundt dekolonialisering, med et spesielt søkelys på spørsmålene om krig og fred. En studiegruppe arbeider med teologisk antropologi, med et spesielt fokus på etiske prosesser. Den tredje gruppen arbeider med kirkeforståelse, spesielt knyttet til forståelsen av kirkens synlige enhet og spørsmålet hvordan dåpsteologien kan bidra til å føre kirkene sammen.
Planlegger verdenskonferanse i 2025
Kommisjonen planlegger også en verdenskonferanse i oktober 2025, i forbindelse med markeringen av at det er 1700 år siden Nicaeakonsilet. Trosbekjennelsen fra Nicaea er fellesbekjennelsen for de fleste kristne tradisjoner.
- 2025 gir oss derfor en gylden anledning til å reflektere over betydningen av å dele en felles tro, og hvordan kristne aktører kan bidra positivt i en verden preget av konflikter og splittelse, sier Dietrich.
I dette videointervjuet på Kirkenes Verdensråd sin hjemmeside deler hun sin visjon for arbeidet i kommisjonen framover.