- Å se forholdene i Sierra Leone setter situasjonen her hjemme i perspektiv
- Å se forholdene i Sierra Leone setter situasjonen her hjemme i perspektiv
I tre år har Fakultet for helsefag samarbeidet med University of Sierra Leone. Nå håper de å kunne skrive en innføringsbok i sykepleie tilpasset helsesituasjonen i landet.
I tre år har Fakultet for helsefag samarbeidet med University of Sierra Leone. Nå håper de å kunne skrive en innføringsbok i sykepleie tilpasset helsesituasjonen i landet.

- Å se forholdene i Sierra Leone setter situasjonen her hjemme i perspektiv. Vi har møtt sykepleiere som har jobbet 6-7 år og fremdeles venter på lønn, forteller professor ved Fakultet for helsefag, Tove Giske.
I 2020 fikk fakultetet innvilget midler til et treårig samarbeidsprosjekt i Sierra Leone gjennom Erasmus+ Global mobilitet-programmet. Tove Giske har siden starten jobbet sammen med Anneline Røssland i dette prosjektet.
- Bakgrunnen for prosjektet er at jeg helt siden 2012 har samarbeidet med en sykepleier i Sierra Leone. I 2019 besøkte jeg University of Sierra Leone, som ønsket et samarbeid, forteller Giske.
Vil forstå hverandres land og kultur
Formålet med prosjektet i 2020-2023 har vært todelt: Det ene er å lære om kultur, historie, utdanning og helse i hverandres land. Det andre er et forskningsprosjekt om hva sykepleierstudenter i de to landene ser på som viktig.
- For å kunne fremme kvalitet i sykepleierutdanningen er det viktig å forstå hverandres land, kultur og utdanningssystem, sier hun.
Hun forteller at de ansatte ved University of Sierra Leone særlig har vært opptatt av å ha mer fokus på læring.
- I stedet for å mest være opptatt av hvordan lærerne underviser, ønsker de å ha større fokus på hva studentene faktisk lærer. Vi har derfor undervist i temaer som adult learning, ulike læringsstiler, sammenhengen mellom læringsutbytter, undervisningsinnhold og eksamener, samt betydningen av refleksjon, forteller hun.

Mangler utstyr og fagfolk
For VIDs del har prosjektet handlet om å lære mer om hvordan man kan undervise når både utdanningen og helsevesenet mangler utstyr, medisiner og fagfolk.
- Hvordan kan man forberede studentene på å fungere i et helsevesen med så mange mangler? En viktig del av undervisningen blir da å lære å improvisere, påpeker Giske, og legger til at man blir ydmyk av å se forholdene sykepleierne jobber under i Sierra Leone. Som det faktum at de kan vente årevis på å få lønn.
- Vi lurte jo på hvordan det var mulig å jobbe uten inntekt. De svarte bare “by the grace of God", som ofte vil si at de blir støttet av andre eller at de har en annen jobb på si. Hvis de sluttet i jobben som sykepleiere, mistet de kompetansen sin.
Vil lage tilpasset lærebok
Prosjektet ble naturlig nok påvirket av pandemien, men prosjektdeltakerne har likevel fått gjennomført 11 besøk fra mai i fjor til mai i år.
- Vi var i Sierra Leone i november i fjor og februar i år. Vi besøkte sykehus, snakket med studenter og møtte ledere på ulike nivåer i helsevesenet. På samme måte har representanter fra Sierra Leone besøkt institusjoner her i Norge, sier Giske.
Prosjektperioden var fra 2020-2023, men Fakultet for helsefag har nå søkt om midler til videre samarbeid.
- Målet er å lage en innføringsbok i sykepleie som er tilpasset kulturen og helsesituasjonen i Sierra Leone. I dag bruker de gjerne engelske og amerikanske bøker, som er skrevet for helt andre forhold, påpeker hun.
I juni får de svar på om prosjektet innvilges.

Om Erasmus+ Global mobilitet
Erasmus+ Global mobilitet (GM) gir norske høyere utdanningsinstitusjoner mulighet til å sende og motta studenter og ansatte til og fra tredjeland som ikke er assosiert med programmet. Studenter kan reise på studie- og praksisutveksling, mens ansatte kan reise på undervisnings- og opplæringsopphold.
VID har i flere år hatt flere GM prosjekter, og seksjon for internasjonalisering har også i år sendt inn en søknad på vegne av FTDL, FH og FS om økt samarbeid gjennom gjensidig mobilitet med partnere i Asia (Thailand, Thammasat), Afrika (The University of the Western Cape), Madagaskar (Adventiste Université og ESSVA), Sierra Leone (University of Sierra Leone) og Australia (The University of Queensland).
Publisert av Kjersti Busterud. Dato: 17. mars 2023.