Emnet «Barn, unge og straffegjennomføring» handler om barn og unge mellom 15 og 25 år som begår lovbrudd. Hvordan straffes de, hvordan erfarer de straff og hvordan møtes de av de ansatte i kriminalomsorgen og av samarbeidende tjenester?
Emnet gjennomføres dette semesteret på tvers av masterutdanningen i sosialt arbeid ved VID og fengselsbetjentutdanningen ved KRUS. Fra neste år tilbys emnet også for mastergradsstudenter i barnevern og barnevernsarbeid.
Det skal bidra til bedre samarbeid mellom ulike fagområder.
- Når studenter i sosialt arbeid og straffegjennomføring treffer hverandre i studietiden, kan de lære om hverandres fag, «stammespråk» og yrkeskontekst. Det gir et bedre grunnlag for samarbeid om forebyggende arbeid og samarbeid underveis i straffegjennomføring og i tilbakeføringsarbeid, forklarer Elisabeth Fransson. Hun er professor ved Fakultetet for sosialvitenskap, og har hatt ansvar for å utvikle emnet sammen med førsteamanuensis ved KRUS Ingrid Rindal Lundberg og seniorrådgiver ved KRUS Siv Gaarder.
Fyller et kompetansebehov
Emnet er det første i sitt slag, og fyller et behov innen sosialt arbeid, barnevern og barnevernsarbeid som ikke er dekket av andre utdanningstilbud.
Unge med barnevernshistorikk blir oftere siktet for kriminalitet enn andre. Barnevernsansatte må derfor kunne følge opp og forholde seg til unge innenfor kriminalomsorgen, mens ansatte i kriminalomsorgen har behov for samarbeid med barnevernet og andre sosiale tjenester.
- Dessuten kan kriminalomsorgen også være en interessant arbeidsplass for studenter ved VID, påpeker Fransson.
Undervisningen består av en kombinasjon av forelesninger, studentaktivt arbeid, feltbesøk i fengsel og møter med ulike aktører i feltet.
Gir ut forskningsantologi
Fransson har en stilling som professor II ved KRUS. Hun har i mange år drevet med fengselsforskning, med et særlig fokus på barn og unge i fengsel. I tilknytning til det nye emnet arbeides det med en forskningsantologi som vil bli utgitt på Cappelen Damm Akademisk.
Forskere ved Fakultetet for sosialvitenskap ved VID har flere bidrag i antologien, og bidrar også i undervisningen i det nye emnet.
I tillegg til samarbeid om det nye emnet, har VID et forskningssamarbeid med KRUS. Nylig leverte de en rapport til Kriminalomsorgsdirektoratet om arkitektur og livskvalitet i fengsler.