Nyheter

Vil øke trivselen i en krevende tid

Vil øke trivselen i en krevende tid

Seher Meryem Bahar og Veronica Løken arrangerer ulike aktiviteter for medstudentene sine i en tid hvor de fleste savner et vanlig, sosialt liv. (Foto: Anna Slinning)

Seher Meryem Bahar og Veronica Løken arrangerer ulike aktiviteter for medstudentene sine i en tid hvor de fleste savner et vanlig, sosialt liv. (Foto: Anna Slinning)

Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) for 2021 viser at studenter ved alle landets studiesteder sliter psykisk under korona-pandemien. Digitale forelesninger og minimalt med sosial omgang tærer på trivselen og skaper ensomhet og isolasjon. Det som skulle vært en tid hvor man knytter vennskapsbånd hånd i hånd med faglig læring, blir i stedet ensformige dager alene på hybelen med få impulser utenfra.

Etterlyser tips

Ved VID Stavanger har de ansatt to miljøarbeidere i et forsøk på å øke trivselen for studentene i en krevende tid. Seher Meryem Bahar og Veronica Løken er MACOM-studenter (Master in Community Development and Social Innovation) på henholdsvis første og andre året. De arrangerer sosiale treff og aktiviteter for både bachelor- og masterstudenter.

Bowling, quiz, yogatrening, byvandring, vaffeldager, frisbeegolf og hjemlevering av lunsjpakker til studentene, er noen av aktivitetene miljøarbeiderne har tatt initiativ til, og de etterlyser flere tips og ideer fra sine medstudenter.

– Det er bare å si fra til oss hvis noen har tips til aktiviteter vi kan gjøre sammen. Vi kan også bidra hvis noen vil arrangere noe innad i egne klasser, sier Veronica og Seher.

Hjelp og støtte

Da Veronica begynte på masterprogrammet for snart to år siden, merket hun at det var behov for noen som kunne ta tak i det sosiale.
– Jeg tok litt initiativ selv overfor klassen min. Da kullet til Seher startet året etter, ble jeg spurt om å være med som en slags ambassadør for MACOM. Poenget var at de nye studentene skulle ha en de kunne stille spørsmål til når de lurte på noe, og jeg kunne også vise dem rundt på campus eller bidra med hjelp og støtte på andre måter. Det er spesielt viktig fordi vi har såpass mange internasjonale studenter på dette studiet. Da VID Stavanger lyste ut to miljøarbeider-stillinger, søkte jeg på en av dem, forteller Veronica.

Ikke så mange venner i Norge

Seher Meryem søkte den andre stillingen fordi også hun ønsket å bidra til økt trivsel for medstudentene sine. Hun er utdannet psykolog og kommer opprinnelig fra Iran, men har bodd mange år i Tyrkia. Da mannen fikk jobb i Stavanger, tenkte hun at hun kunne studere i Stavanger mens han jobbet. Først lette hun etter et doktorgradsprogram, men landet på masterstudiet MACOM ved VID Stavanger.

– Den største utfordringen for meg, har vært å være alene. Som internasjonal student har jeg ikke så mange venner i Norge, og det har vært tøft å ikke få sjansen til å bli kjent med de andre studentene. Det å sitte hjemme med digital undervisning og ikke møte andre, er en vanskelig situasjon å være i, både for internasjonale og norske studenter, sier hun.

Med synkende smittetall og et stadig økende antall mennesker som blir vaksinert, håper de to miljøarbeiderne at høstens studenter får en mer sosial studiehverdag.

Følg med på miljøarbeidernes instagramkonto her.

Ved VID Oslo har de hatt miljøarbeidere siden før pandemien og ved VID Bergen er de i ferd med å ansette miljøarbeidere.