Spørsmål og svar
Samtalesenteret
- Koster tilbudet ved Samtalesenteret noe?
Nei, samtaletilbudet er gratis.
- Hva registreres om meg og fra samtalene?
Når du tar kontakt med Samtalesenteret ringer vi deg for å høre litt om hva henvendelsen din gjelder. Vi registrer da ditt navn, kontaktinformasjon og drøfter i vårt inntaksteam om vi har kapasitet og mulighet for å gi deg/dere et samtaletilbud. Dersom vi kan tilby samtaler registrerer vi deg/dere inn i et trygt datasystem hvor det lagres korte notater fra samtalene. Disse har du mulighet for å lese når du skulle ønske det.
Når du og terapeutene er enige om å avslutte samtaleløpet har du rett til å lese notatene fra samtalene. Etter et år slettes notater og alle personopplysninger om deg fra vårt system. Du får god informasjon om dette når du kommer til Samtalesenteret, og du må skrive under på et samtykkeskjema hvor dette står skriftlig. Samtykkeskjema og personvernerklæringen ligger tilgjengelig her slik at du kan lese dette før du kommer til samtale.
Samtalesenteret anonymiserer ellers alle opplysninger.
- Bruker Samtalesenteret tolk?
Ja, vi kan bestille tolk, når dette er nødvendig for å få til gode samtaler. Hvis du tenker at dette er nyttig for deg eller noen du kommer sammen med, gir du beskjed om dette. Du vil få beskjed om hvilken tolk som skal være med på timen, slik at du kan gi beskjed dersom du kjenner tolken eller av ulike grunner ønsker en annen tolk. Vi prøver å få samme tolk til å være med på alle timene.
- Hvor lenge varer en samtale, og hvor mange ganger kan jeg komme til Samtalesenteret?
Du er velkommen til én eller flere samtaler, avhengig av hva du/dere har behov for. En samtale varer vanligvis i 60 minutter. Første gang du/dere kommer, kan det bli noe lenger grunnet praktisk informasjon og for å bli kjent.
- Hvem er studentene og veilederen jeg møter ved Samtalesenteret?
På Samtalesenteret møter du et studentteam med to studenter under veiledning av en lærer. Studentene du møter vil ha ulik sosial- eller helsefaglig bakgrunn. Alle har bachelor og to års arbeidserfaring. Mange studenter har i tillegg flere års yrkeserfaring med samtaler og tar i dag videreutdanning eller mastergrad i familieterapi. Alle studentene ved Samtalesenteret har grunnleggende innføring og trening i familieterapi og ulike måter å møte mennesker og deres utfordringer på. Fordi studentteamet du møter er under veiledning kan du bli spurt om samtykke for filming underveis i samtaleforløpet.
Veilederne for studentene er lærere ved utdanningen for familieterapi og har mange års utdanning og relevant yrkeserfaring.
- Hva er familieterapi og systemisk praksis?
Familieterapi er samtaler hvor vi får hjelp til å løse problemer vi opplever sammen med de som er viktigst for oss; familien eller andre nære personer. Utgangspunktet er at problemer forstås relasjonelt og at problemer preger alle i en familie eller nettverk. I samtale er det dermed viktig å lytte til flere involverte for at vi skal kunne gjøre nødvendige endringer. Som terapiform har familieterapi vokst i omfang og betydning siden den ble introdusert i Norge på midten av 1960-tallet. Fremgangsmåten har sitt utgangspunkt i systemtenkning, kommunikasjonsteorier og teorier om endring i klinisk arbeid med mellommenneskelige relasjoner.
De som har utdanning i familieterapi har ekstra kunnskap om hva relasjoner betyr for hvordan vi mennesker har det psykisk, fysisk og for hvordan vi fungerer sosialt. Familieterapeuter kan arbeide med en person alene, par, hele familier, grupper eller annet nettverk. Familieterapeuter kan ha ulik grunnutdanning, fagbakgrunn og utgangspunkt for sin måte å jobbe på. Felles er å få fram ulike stemmer og følelser, samt bidra til å snakke sammen og lytte på nye måter. Tilnærminger og metoder velges ut fra hva familien eller den enkelte kan ha nytte av for å skape en forskjell.