Praksisstudier i bachelor i sykepleie for VID Oslo
Praksisstudier i bachelor i sykepleie for VID Oslo
Samarbeid mellom høgskolen og praksisfeltet legger føringer for hvilke plasser vår utdanning har tilgang til.
Samarbeid mellom høgskolen og praksisfeltet legger føringer for hvilke plasser vår utdanning har tilgang til.
Denne siden er kun for studenter ved VID Oslo.
Dette påvirker derfor praksisplasseringen i hver periode. Samarbeid er grunnlaget for et utviklende læringsmiljø for studenten.
Formålet med praksisperiodene er at studenten skal anvende teoretisk kunnskap under veiledning av sykepleier i praksis, utvikle ferdigheter og holdninger i sykepleie og arbeide målrettet for å oppnå læringsutbyttene.
- Kan jeg finne/skaffe praksisplass selv?
Som hovedregel kan studenter ikke skaffe egen praksisplass. Høgskolen har samarbeidsavtaler med flere praksisinstitusjoner. Disse er i hovedsak i Oslo og Viken. Noen avtaler løper kun fra ett studieår til neste. Tilbudet av plasser vil derfor variere innenfor ett studieår og fra ett år til et annet studieår.
Studenter kan skaffe egne plasser i fagutvikling og ledelsespraksis (gjelder ikke praksisplasser i utlandet). Dette skal avtales med høgskolen. Skriftlig melding sendes med informasjon om praksisplass i god tid, før gjeldende praksisperiode begynner. Send e-post senest seks uker før praksisstart til sykepleiepraksis-oslo@vid.no.
I studieåret 2020/2021 blir det ikke mulig med utveksling til utlandet.
- Hvor har høgskolen praksisplasser?
Vi har samarbeidsavtaler med ulike institusjoner og deres tjenestetilbud. Avtalene kan variere fra år til år, enkelte ganger fra periode til periode i løpet av studieåret.
I kommunehelsetjenesten samarbeider vi med følgende bydeler og etater i Oslo kommune:
- Vestre Aker bydel
- Ullern bydel
- Frogner bydel
- Sykehjemsetaten
- Velferdsetaten
- Barne, og familieetaten
- Legevakten
Videre samarbeider vi med ulike tjenestetilbud i Viken fylke, primært Bærum, Vestby, Enebakk og Nittedal kommune.
I spesialisthelsetjenesten samarbeider vi med følgende sykehus/foretak
- Diakonhjemmet sykehus
- Lovisenberg sykehus
- Akershus universitetssykehus (Ahus)
- Vestre Viken helseforetak (Bærum sykehus, Drammen sykehus, Ringerike sykehus, Kongsberg sykehus og Hallingdal sjukestugu)
- Fordeling og tilrettelegging av praksisplasser
Fordeling skjer basert på høgskolens tilgjengelige praksisplasser. Dette kan variere fra semester til semester.
Vi ser på studentens semesteradresse opp mot praksissted. Det er mulig å søke om geografisk tilrettelegging. Du må søke senest 8 uker før praksisoppstart. Bruk søknad om tilrettelegging av praksis. Se egne kriterier i søknadsskjema.
Vi gjør oppmerksom på at du som student har rett til praksisplass som høgskolen finner egnet, men ikke rett til en spesiell praksisplass.
Studenter må informere praksiskoordinator innen åtte uker før hver praksis om man har et fast arbeidsforhold eller/og mottar helsehjelp der høgskolen tilbyr plasser.
En foreløpig praksisfordeling legges på Canvas under aktuell studentinformasjon cirka 2 uker før praksisperiodens start. Innen en oppgitt frist har studenter anledning til å bytte praksisplass med medstudenter. Endringer skal formidles til praksiskoordinator. Deretter ferdigstilles den endelige praksisfordelingen. Etter dette er endringer ikke tillatt. Informasjon om endelig praksisfordeling legges ut på Canvas.
Høgskolen tar forbehold om at det kan skje endringer i tildelingen av praksisplass fram til endelig praksisfordeling foreligger.
Har du spørsmål, send e-post til sykepleiepraksis-oslo@vid.no
- Hva med reiseveien til praksisstedet?
Studenter må påregne reisevei til og fra praksissteder.
Høgskolen har mange ulike praksisområder og disse er i hovedsak fordelt i Oslo og i Viken fylke. Studenter kan ikke garanters praksisplass i nærhet av bosted.
Høgskolen vil i størst mulig grad tilpasse praksisstedet i forhold til bostedsadresse.
- Får jeg dekket mine reiseutgifter i praksisperioden?
Som hovedprinsipp har ikke høgskolen anledning til å dekke studenters reiseutgifter i forbindelse med praksisstudiet.
Informasjon om refusjon av reiseutgifter ved praksisstudier. Fakultet for helsefag, Oslo.
Se eget skjema for Fakultet for helsefag, Oslo: Bruk reiseappen for reiserefusjon i praksis.
- Har jeg mulighet for å bytte praksisplass?
I de fleste tilfeller kan du bytte plass med en medstudent, innen oppgitte frister. Endringer skal formidles skriftlig til praksiskoordinator fra begge studenter.
- Kan jeg ha fravær i praksisstudiet?
Fravær utover 10% i en praksisperiode innebærer at praksisstudiet vurderes til ikke bestått.
Ved fravær utover 10% kan det være en mulighet til å ta dette igjen, men bare etter avtale mellom praksissted og høgskole. Det er ikke anledning til å gå doble vakter for å ta igjen fravær.
Studenter som deltar i studentrådsarbeid ved høgskolen, får ikke fritak fra praksisstudier. Studenten må ta dette som en del av de 10% de har rett til å ha som fravær. Fravær utover 20% kan ikke tas igjen.
- Turnus i praksisperioden?
Studenten går i en turnus som er nødvendig for å utnytte praksisstedets læresituasjoner optimalt. Det innebærer vanligvis dagvakter, kveldsvakter, nattevakter og helgevakter.
Studenten følger den turnus som praksisstedet har satt opp. Studenten har i gjennomsnitt 30 timers praksis per uke. Som praksistid regnes den tiden studenten oppholder seg i avdelingen/posten samt tid brukt i veiledningsgruppe og praksisseminar sammen med medstudenter og lærerveileder.
Timene skal fordeles over alle praksisukene. Det er ikke anledning til å komprimere praksisstudier. Som hovedregel må studenten gjennomføre den aktuelle praksisperiode innen den oppgitte tidsperiode.
Turnus avtales mellom student og praksissted. Høgskolen har ikke anledning til å avtale studentens arbeidstider på vegne av praksissted. Studenter har i utgangspunktet fri alle helligdager. Se for øvrig følgende dokumenter: Generelle bestemmelser for praksisstudier eller Ansvarsfordeling i praksisstudier.
- Hva skjer dersom praksisstedet frafaller sitt tilbud?
Det kan oppstå situasjoner som gjør at praksisstedet allikevel ikke kan motta studenter, til tross for inngått avtale.
Dette kan skje både etter at plassering av studenter er gjort, og i enkelte tilfeller etter at praksis er påbegynt. Da må høgskolen finne ny praksisplass så fort som mulig. Høgskolen forbeholder seg retten til å endre tidspunkter for praksisperioder dersom dette blir nødvendig for gjennomføringen.
- Er jeg forsikret i praksisperioden?
Høgskolen har kollektiv ulykkesforsikring som også dekker studenter ved utplassering i arbeidslivet når det inngår som ledd i undervisningen. Forsikringen gjelder også på direkte vei mellom hjemmet og arbeidsstedet. Dersom du blir skadet i praksisstudiet vil slik skade dekkes av Folketrygdens bestemmelser for Yrkesskader. Se Lov om yrkesskadeforsikring (yrkesskadeforsikringsloven) (LOV-1989-06-16-65) og Lov om skadeserstatning (skadeserstatningsloven) (LOV-1969-06-13-26). Virksomheten der studenten er i praksis regnes som arbeidsgiver.
Skademeldingsskjema på praksisstedet fylles ut. Skjemaet leveres til ledelsen på praksisstedet og kopi sendes til VID vitenskapelige høgskole, Studieseksjonen, Postboks 184 Vinderen, 0319 Oslo.
Skjemaet melding om yrkesskade eller yrkessykdom påført under arbeid på norsk eller utenlandsk landterritorium fylles ut på praksisstedet. Skjemaet sendes til NAV-kontoret på ditt bosted.
- Krav til medisinsk testing før oppstart av praksis
Studenter som skal ut i praksisstudier eller klinisk undervisning må være bevisst sin smittestatus når det gjelder tuberkulose (TBC) og multiresistente gule stafylokokker (MRSA). Dette gjelder gjennom hele studietiden. Som student er du omfattet av reglementet for medisinsk testing.
Les mer om krav til medisinsk testing og vaksinering
Prosedyre og skjema for smitte og skader
- Meldeskjema for blodsmitte under praksis
- Prosedyre for stikkskader (sykepleie, VID Oslo)
Informasjon vedrørende Covid-19
For oppdatert informasjon, følg link under
https://www.vid.no/om-oss/beredskap/
- Skikkethetsvurdering
Skikkethetsvurdering skal avdekke om studenten har de nødvendige forutsetninger for å kunne utøve yrket.
Les mer om skikkethetsvurdering
- Grunnlagsdokument for praksisstudier
Dokumentet benyttes i alle praksisperioder. Stikkord for innhold er krav, forventninger, roller, fraværsregler og skikkethet.
Har du andre spørsmål?
Er det noe du lurer på angående praksis, kontakt oss på e-post: sykepleiepraksis-oslo@vid.no
- VID- Oslo Praksiskoordinator Siri von Zernichow Varstad
- VID- Oslo- Diakonhjemmet: Praksiskoordinator Bitte Flinder
- VID- Oslo Praksiskoordinator: Herdis Karin H Rangnes