Praksisstudier i bachelor i sykepleie for VID Oslo
Praksisstudier i bachelor i sykepleie for VID Oslo
Formålet med praksisperiodene er at studenten skal anvende teoretisk kunnskap under veiledning av sykepleier i praksis, utvikle ferdigheter og holdninger i sykepleie og arbeide målrettet for å oppnå læringsutbyttene.
Formålet med praksisperiodene er at studenten skal anvende teoretisk kunnskap under veiledning av sykepleier i praksis, utvikle ferdigheter og holdninger i sykepleie og arbeide målrettet for å oppnå læringsutbyttene.
- Felles informasjon for praksisstudier
For å få maksimalt utbytte av praksis er det viktig at du stiller forberedt. En nødvendig del av forberedelsene er at du leser og setter deg inn i følgende dokument
- Smittevern i forbindelse med praksisstudier
Studenter ved helse- og sosialfaglige utdanninger kan risikere å bli utsatt for smitte i løpet av studiet, og kan også smitte pasienter/brukere. Du er derfor omfattet av reglementet for medisinsk testing og vaksinasjon. Ved semesterregistrering må du bekrefte at du har lest og forstått informasjonen om medisinsk testing og smitterisiko.
Les mer om medisinsk testing og vaksinasjon her
- Hvor har høgskolen praksisplasser?
Vi har samarbeidsavtaler med ulike institusjoner og deres tjenestetilbud, og det legger føringer for hvilke praksisplasser vår utdanning har tilgang til. Noen avtaler løper kun for en praksisperiode. Tilbudet av plasser vil derfor variere innenfor ett studieår og fra ett år til et annet. Vi har samarbeidspartnere i kommunehelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten og private aktører.
I kommunehelsetjenesten samarbeider vi med følgende bydeler og etater i Oslo kommune:
- Vestre Aker bydel
- Ullern bydel
- Frogner bydel
- Sykehjemsetaten (SYE)
- Velferdsetaten (VEL)
- Barne- og familieetaten
- Legevakten
Videre samarbeider vi med ulike tjenestetilbud i Viken fylke, primært Bærum, Vestby, Enebakk og Nittedal kommune.
I spesialisthelsetjenesten samarbeider vi med følgende sykehus/foretak:
- Diakonhjemmet sykehus
- Lovisenberg sykehus
- Akershus universitetssykehus (Ahus)
- Vestre Viken helseforetak (Bærum sykehus, Drammen sykehus, Ringerike sykehus, Kongsberg sykehus og Hallingdal sjukestugu)
- Martina Hansens Hospital
- Tildeling av praksisplasser i Arbeidslivsportalen (ALP)
Tildeling av praksisplasser skjer basert på høgskolens tilgjengelige praksisplasser. Dette kan variere fra praksisperiode til praksisperiode.
Ved tildeling av praksisplasser benytter vi Arbeidslivsportalen (ALP). ALP er en digital plattform for å administrere praksisstudier. ALP bidrar til at praksisprosessen kvalitetssikres, effektiviseres og at tjenesteflyten forenkles mellom studenter, praksissted og studiested.
Som student vil du kunne:
- benytte ønskeliste (en prioritert liste over ønsket praksissted). Tildelingen utføres automatisk i ALP basert på studentønsker opp mot tilgjengelige praksisplasser.
- se din tildelte praksisplass
- se informasjon om praksisstedet*
- se navn og kontaktinfo til praksisveileder/kontaktperson *
- se navn og kontaktinfo til praksislærer
*ALP er under utvikling. Det betyr at ikke alle praksissteder har lagt ut informasjon om sitt praksissted og praksisveileder/kontaktperson enda. Vi oppfordrer deg til å benytte praksisstedets nettsider i mellomtiden.
ALP tar pr i dag ikke hensyn til geografisk fordeling. Vi oppfordrer studenter som bor i omkringliggende kommuner til å ønske seg til praksisplass nært sitt bosted.
Ved behov for manuelle endringer i etterkant av den automatiske plasseringen ser praksiskoordinator på studentens semesteradresse opp mot praksissted. Husk derfor å oppdatere din semesteradresse i Studentweb.
Selv om vi benytter ønskeliste er det ingen garanti for at du får ett av dine ønsker innfridd.
Du skal ikke søke praksisplass der du har et arbeidsforhold, mottar helsehjelp eller har familiær tilknytning. Dersom du allikevel tildeles plass her av ALP, må du melde dette til praksiskoordinator med en gang.
Vi gjør oppmerksom på at du som student har rett til praksisplass som høgskolen finner egnet, men ikke rett til en spesiell praksisplass.
Høgskolen tar forbehold om at endringer kan forekomme helt frem til praksisstart.
- Kan jeg finne/skaffe praksisplass selv?
Som hovedregel kan studenter ikke skaffe egen praksisplass, da VID har samarbeidsavtaler med mange ulike praksisarenaer. Tilbudet av plasser vil derfor variere fra praksisperiode til praksisperiode.
- Søknad om geografisk tilrettelegging av praksisplass på spesielle vilkår
Det er mulig å søke om geografisk tilrettelegging av praksisplass på spesielle vilkår.
Søknad om tilrettelegging av praksisplass på spesielle vilkår betyr at du ikke vil få unødig lang reisevei i praksis. Det vil innebære at du får praksisplass i egen eller nærliggende kommune ved de praksisplassene VID til enhver tid disponerer.
Innvilget søknad gir ikke rett til noe form for tilrettelegging i praksis i forhold til tidspunkt for vakter, fritak fra deltagelse på aktiviteter eller fortrinnsrett til enkelte praksissteder.
Hvem kan søke?
- Studenter med barn under 12 år
- Studenter med eneforsørgeransvar for barn under 12 år
- Studenter med helseutfordringer
Du må søke senest 8 uker før praksisoppstart. (For høstens 1. praksisperiode er søknadsfrist 23. mai)
Bruk denne søknaden for å søke om tilrettelegging av praksisplass.
- Hva med reiseveien til praksisstedet?
Høgskolen har mange praksissteder fordelt på et stort geografisk område, disse er i hovedsak fordelt i Oslo og Viken fylke. Du må derfor påregne reisevei til og fra praksissteder.
Høgskolen vil i størst mulig grad tilpasse praksisstedet i forhold til semesteradresse. Det er derfor viktig at du oppdaterer din semesteradresse i Studentweb.
- Får jeg dekket mine reiseutgifter i praksisperioden?
Det er mulig å søke om reiserefusjon i forbindelse med praksisstudier. Se egne kriterier og fremgangsmåte i linken nedenfor.
Rimeligste reisemåte kollektivt legges til grunn.
Frist for å søke om reiserefusjon er 2 uker etter endt praksis.
Se kriterier og fremgangsmåte her for å bruke reiseappen for reiserefusjon i praksis
Les mer i retningslinjer for refusjon av ekstraordinære reise- og/eller boutgifter for studenter i praksis.
- Turnus i praksisperioden
Studenten går i en turnus som er nødvendig for å utnytte praksisstedets læresituasjoner optimalt.
Turnus skal fortrinnsvis settes opp i samsvar med praksisveileders turnus for å oppnå kontinuitet i faglig utvikling og gi et godt grunnlag for vurdering. Turnus godkjennes av praksislærer, og er en bindende avtale mellom praksissted og student. Eventuelle endringer i turnus underveis skal godkjennes av praksisveileder.
Det er forventet gjennomsnittlig 30 timers praksis per uke, dvs 4 vakter per uke. Hele uken og hele døgnet kan benyttes, det innebærer vanligvis dagvakter, kveldsvakter, nattevakter og helgevakter. Det er ikke anledning til å komprimere praksisperioden. Praksisstedet kan ha lengre vakter enn 7,5 timer og da skal studenten følge disse. Det er ikke anledning til å gå doble vakter. Studenter har i utgangspunktet fri alle helligdager.
Studenter kan under praksisperioden bli bedt om å møte på høgskolen til refleksjonsgrupper og simulering, og dette vil regnes som timer i praksis.
Viser til informasjon i Felles informasjon for praksisstudier
- Hva skjer dersom jeg er syk under praksisperioden?
Fravær kan ikke overstige 10 % i den aktuelle praksisperioden.
Ved fravær utover 10 % kan det være en mulighet til å ta dette igjen, men bare etter avtale mellom praksissted og høgskole. Det er ikke anledning til å gå doble vakter for å ta igjen fravær.
Viser til informasjon i Felles informasjon for praksisstudier
Studenter som deltar i studentrådsarbeid ved høgskolen, får ikke fritak fra praksisstudier. Studenten må ta dette som en del av de 10 % de har rett til å ha som fravær.
Det er ikke anledning til å ha trekke seg fra obligatorisk praksis uten gyldig grunn i henhold til forskrift om opptak, studier, eksamen og grader ved VID Vitenskapelige Høgskole kap. 5 §18 tredje ledd. Du kan levere legeattest om du ikke kan delta i praksis eller blir syk underveis. Scroll deg lenger ned på denne siden for å levere legeattest gjennom nettskjema.
Dersom du skal søke om permisjon kan du lese mer og finne søknadsskjema her.
- Hva skjer dersom praksisstedet frafaller sitt tilbud?
Det kan oppstå situasjoner som gjør at praksisstedet allikevel ikke kan motta studenter, til tross for inngått avtale.
Dette kan skje både etter at plassering av studenter er gjort, og i enkelte tilfeller etter at praksis er påbegynt. Da må høgskolen finne ny praksisplass så fort som mulig. Høgskolen forbeholder seg retten til å endre tidspunkter for praksisperioder dersom dette blir nødvendig for gjennomføringen.
- Er jeg forsikret i praksisperioden?
VID har flere ulike forsikringer som gjelder deg som er student hos oss. Les mer om studentforsikring her.
- Uforutsette hendelser i praksisstudier og ved Senter for simulering og ferdighetstrening (SSF)
Prosedyre og meldeskjema for blodsmitte og stikkskader
- Skikkethetsvurdering
Skikkethetsvurdering skal avdekke om studenten har de nødvendige forutsetninger for å kunne utøve yrket.
Fikk du ikke svar på det du lurte på?
Send e-post til: sykepleiepraksis-oslo@vid.no. Skriv i emnefeltet kull, klasse, praksisemne og stikkord om hva det gjelder. Oppgi hele navnet ditt i e-posten.
Praksiskoordinatorene Siri von Zernichow Varstad, Bitte Flinder og Marie Brandsrud