Videreutdanning i demens og psykiske lidelser hos eldre for helsepersonell i kommunene i Østfold
Videreutdanning i demens og psykiske lidelser hos eldre for helsepersonell i kommunene i Østfold
Fra høsten 2020 tilbyr vi en videreutdanning for å styrke helsepersonells kompetanse innen demens og psykiske lidelser. Utdanningen er finansiert med midler fra Fylkesmannen i Oslo og Viken, og er et samarbeid mellom Fakultet for helsefag ved VID, Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester Viken (Østfold) og Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.
Fra høsten 2020 tilbyr vi en videreutdanning for å styrke helsepersonells kompetanse innen demens og psykiske lidelser. Utdanningen er finansiert med midler fra Fylkesmannen i Oslo og Viken, og er et samarbeid mellom Fakultet for helsefag ved VID, Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester Viken (Østfold) og Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.

Målgruppe
Helsepersonell i kommunene i Østfold. Søkere må ha:
- 3 års høyere utdanning innen helse og sosialfag
- Yrkeserfaring innen fagfeltet demensomsorg, alderspsykiatri
- Nåværende stilling innen demensomsorg/alderspsykiatri i en kommune i Østfold
Utdanningens innhold
Videreutdanningen setter fokus på prinsipper, metoder, rammer og tjenestetilbud i utredning, omsorg, pleie og behandling av eldre personer med demens og psykiske lidelser i institusjon og hjem. Personsentrert omsorg og miljøbehandling inkludert medvirkning og samhandling med bruker, pårørende og frivillige, utgjør en sentral del av studiet. Studentene vil videre få trening i bruk og vurdering av ulike kartleggingsverktøy og vurdering av resultatene. rettet mot nevropsykiatriske symptomer, smerte og adferdsforstyrrelser. Juridiske rammer, etisk refleksjon og moralske handlingsvalg i utfordrende, kliniske situasjoner, vil også ha fokus i utdanningen.
Tilskuddsordning
Fylkesmannen har innvilget tilskudd til dekning av studieavgift for inntil 40 prioriterte søkere ansatt i kommuner i Østfold.
Organisering av studiet
Videreutdanning i demens og psykiske lidelser hos eldre er et samlingsbasert desentralisert deltidsstudium. Dette tilsvarer et arbeidsomfang for studentene på 800 timer fordelt på ulike aktiviteter over to semestre.
Studiet har en praksisnær tilnærming med ferdighetstrening som bygger på studentenes erfaringer fra eget arbeid i demensomsorg og alderspsykiatri. Per semester vil det være to samlinger á tre dager og en samling á fire dager. Innholdet veksler mellom lærerstyrt undervisning/forelesninger og arbeid i lærerstyrte ferdighetsgrupper. I ferdighetsgruppene vil studentene gis mulighet til å trene på og videreutvikle sine ferdigheter. Dette vil enten skje ved at studenten under veiledning arbeider med egne pasientcases, trener på bruk av kartleggingsverktøy, bruk av rollespill, simulering eller andre studentaktive læringsmetoder. Studiet inngår som en del av utdanning på masternivå. Ved godkjent videreutdanning av 30 studiepoeng, kan kandidater søke innpass ved et av VID sine masterprogram (Tjenesteutvikling til eldre).
Semesteravgift
Studiet er gratis til ansatte i kommunene i Østfold (Aremark, Indre Østfold, Fredrikstad, Halden, Hvaler, Marker, Moss, Rakkestad, Rømskog, Råde, Sarpsborg, Skiptvet, Våler). For alle studenter tilkommer evt. utgifter for reise, parkering, overnattinger og litteratur osv.
Emner
- Demens og psykiske lidelser hos eldre
- Personsentrert omsorg og miljøbehandling
Demens og psykiske lidelser hos eldre for helsepersonell i kommunene i Østfold
Studiestart
2020-09-07
Programkode
VUDEM
Gjennomføring
Deltid
Studiepoeng
30
Studiets lengde
1 år
Støttet av Lånekassen?
Nei
Studieplasser
40
Undervisningsspråk
Norsk
Opptakskrav
Fagansvarlig
Organisering av studiet
Undervisningsuker:
Samlinger høsten 2020, Emne 1:
- Samling 1 Uke 37: 7. - 9.september 2020
- Samling 2 Uke 43: 19. - 21. oktober 2020
- Samling 3 Uke 49: 30. november – 3. desember 2020
Samlinger våren 2021, Emne 2:
- Samling 4 Uke 5: 1. - 3. februar 2021
- Samling 5 Uke 11: 15. - 17. mars 2021
- Samling 6 Uke 17: 26. - 29. april 2021
Søknad
Studiestart
7. september 2020
Søknadsfrist
1. september 2020
Søknadsfrist
Per dato er det fremdeles mulig å søke om studieplass. Endelig søknadsfrist er satt til 1. sept
Opptak til studiet er lukket
Opptakskrav
Ansatte i kommunene i Østfold vil prioriteres ved opptak til studiet. Videreutdanningen retter seg mot ansatte i helsepersonell i kommunene i Østfold, men kan også være aktuell for ansatte i resten av Viken ved ledig kapasitet.
- 3 årig høyere utdanning innen helse og sosialfag
- Yrkeserfaring innen fagfeltet demensomsorg og/ eller alderspsykiatri
- Nåværende stilling innen demensomsorg eller alderspsykiatri i en kommune i Østfold / Viken
Dokumentasjonskrav
Følgende må lastes opp i søknadsweb når du søker:
- Vitnemål fra bachelorgrad
- Bekreftelse fra leder dokumenterer at du har arbeidstilknytning i Østfold / Viken
CV og arbeidsavtaler/-kontrakter godkjennes ikke som dokumentasjon på arbeidspraksis.
Søkere med utenlandsk utdanning må dokumentere at de oppfyller krav til norsk- og engelskkunnskaper i Forskrift om opptak til høgre utdanning (For-2017-01-06-13).
Spørsmål om opptak?
- Ella Johanne Flatland, rådgiver, opptaksleder, Oslo, telefon: +4722451926, e-post: opptak@vid.no