Praktisk-teologisk utdanning
Praktisk-teologisk utdanning
Studieprogrammene i praktisk teologisk utdanning har som målsetting å forme og utruste dyktige medarbeidere til kirken, lokalt og globalt.
Studieprogrammene i praktisk teologisk utdanning har som målsetting å forme og utruste dyktige medarbeidere til kirken, lokalt og globalt.

VID tilbyr praktisk-teologisk utdanning på heltid i Stavanger og på deltid i Tromsø.
Målsettingen for praksisstudiene er å forme og utruste prester til lederskap og menighetsbyggende arbeid i kirken lokalt og globalt med vekt på forkynnelse, forvaltning av sakramentene, diakoni og sjelesorg. Forming og danning av personlighet og spiritualitet inngår også i utdanningen.
Praktisk-teologisk utdanning tilbys også søkere som ikke går på profesjonsstudiet. Se opptakskrav i studieplanen nederst på siden.
Studiet har krav om obligatorisk frammøte i undervisning og praksis. Studiet bestemmer praksissted. For detaljert informasjon se studieplan nederst på siden.
Praktisk teologisk utdanning i Stavanger
Den praktisk teologiske utdanningen (PTU) er en integrert av profesjonsstudiet i teologi både på lavere og høyere grad.
PTU lavere grad
Fire emner, til sammen 35 studiepoeng, inngår i lavere grad i utdanningen.:
- Menighetpraksis, gudstjeneste og forkynnelse (10 stp) – 3. semester
- Kirkelig undervisning, praksis (5 stp) – 4. semester
- Misjonal praksis, lederskap og diakoni (10 stp) – 5. semester
- Institusjonspraksis, sjelesorg og gudstjeneste (10 stp) – 7. semester
Opptak til første emne er fullført årsstudium, og emnene bygger på hverandre. For dem som ikke følger ordinært studieløp, er opptakskravet fullført bachelor i teologi.
PTU høyere grad
Avsluttende praktisk teologisk utdanning( 30 stp) er samlet i vårsemesteret og innebærer undervisning og fem ukers menighetspraksis. Dette semesteret er en videreføring av praktisk teologisk utdanning på lavere grad.
Studieprogrammene er bygd opp av undervisning, øvelser, selvstudium og oppgaveskriving, faglig oppfølging, samt ulike typer praksis og veiledning.
Fullført profesjonsutdanning ved VID Stavanger gir rett til cand.theol.-graden som er normalveien til ordinasjon i Den norske kirke.
Praktisk teologisk utdanning i Tromsø
VID vitenskapelige høgskole (VID) tilbyr i Tromsø ved Kirkelig utdanningssenter nord/ Girkolaš Oahpahusguovddáš Davvin (KUN) 60 studiepoeng samlingsbasert tverrfaglig praktisk-teologisk utdanning:
Praktisk teologisk utdanning PTU1 for prester: 30 studiepoeng – bachelornivå.
- PTUKUN2013 Kirke og kontekst, gudstjeneste med menighetspraksis (høst)
- PTUKUN2014 Homiletikk, sjelesorgs- og trosopplæringspraksis (vår)
Praktisk teologisk utdanning PTU2 for prester: 30 studiepoeng – masternivå
- PTUKUN4010 Pastoralteologi, ledelse og diakoni med institusjonspraksis (høst)
- PTUKUN4011 Homiletikk, liturgikk og kateketikk (vår)
- PTUKUN4012 Stiftspraksis, profesjonsutøvelse og kirkerett (vår)
Det er mulig å ta PTU2 over 3 semester, kontakt oss for mer informasjon
Den praktisk-teologiske utdanningen som VID tilbyr i Tromsø ved KUN kan søkes innpasset i teologistudier/grader tatt ved andre institusjoner, som for eksempel ved VID eller ved Institutt for arkeologi, historie, teologi og religionsvitenskap (AHR) ved Norges arktiske universitet i Tromsø (UiT). Sammen med annen bachelor- og mastergrad godkjent av Den norske kirke (Dnk) som relevant utdanning til prest gir praktisk kirkelig utdanning for prest ved KUN kompetanse tilsvarende graden cand.theol., seksårig profesjonsutdanning i teologi og kvalifiserer til prestetjeneste i Dnk, forutsatt biskopens ordinasjon.
Praktisk-teologiske utdanning, studieretning prest skal bidra til å utvikle kompetente, ansvarsbevisste, samarbeidsorienterte og engasjerte medarbeidere som kjenner seg forpliktet på kirkas oppdrag. Den skal bidra til inkluderende samarbeid mellom ulike yrkeskategorier i kirka med forståelse for de ulike tjenestenes særpreg. Utdanningen skal videre bidra til personlig og åndelig utvikling hos studentene og ha fokus på den nordnorske landsdelen samt vektlegge samiske og kvenske perspektiv.
Studiet legger vekt på tverrfaglighet, kontekstualitet og nærhet til praksisfeltet. Studieprogrammene er bygd opp av undervisning, øvelser, selvstudium og oppgaveskriving, faglig oppfølging, samt ulike typer praksis og veiledning. All undervisning og øvelser ved praktisk-teologisk seminar skjer normalt på norsk. Studiet har krav om obligatorisk frammøte.
Samlingsuker
PTU1-studenter har undervisning i:
- Uke 34 (introuka)
- Uke 35
- Uke 39
- Uke 44
Av disse blir uke 34 på Canvas, ingen Zoom-møter.
Uke 35 og 39 blir på Zoom og i Canvas.
Fysisk oppmøte i Tromsø i uke 44 (hvis koronasituasjonen tillater det).
PTU1 studentene må derfor være tilgjengelige for zoommøter i uke 35 og 39.
PTU2-studenter har undervisning i:
- Uke 39
- Uke 45.
Uke 39 blir nettbasert, PTU2 studenter må derfor være tilgjengelige for zoommøter. Fysisk oppmøte i Tromsø i uke 45 (hvis koronasituasjonen tillater det).
Med forbehold om endringer.
Se også: https://www.vid.no/om-oss/beredskap/
Fakta og priser
- HeltidDeltid, VID Stavanger, VID Tromsø, Kirkelig utdanningssenter nord, (ASP)
Studiestart
2020-08-17
Programkode
ASP
Gjennomføring
Heltid
DeltidStudiepoeng
60
Studiets lengde
1 år
Støttet av Lånekassen?
Undervisningsspråk
Norsk
Opptakskrav
Heltid 2019–2020
- NOK 460 Semesteravgift
- NOK 320 Kopiavgift / studentråd
- Studieavgift NOK 2800
- Totalt per semester NOK 3580
Fagansvarlig
- Deltid, VID Tromsø, Kirkelig utdanningssenter nord, (KUN)
Studiestart
2020-08-17
Studieby
Programkode
KUN
Gjennomføring
Deltid
Studiepoeng
30-60
Studiets lengde
1-2 år år
Støttet av Lånekassen?
Undervisningsspråk
Norsk
Opptakskrav
KUN priser 2019-2020
- NOK 460 Semesteravgift
- NOK 320 Kopiavgift / studentråd
- Studieavgift NOK 2800
- Totalt per semester NOK 3580
Fagansvarlig
Søknad
HeltidDeltid, VID Stavanger, VID Tromsø, Kirkelig utdanningssenter nord, (ASP)
Studiestart
17. august 2020
Opptakskrav
Opptakskrav Stavanger:
For studenter med opptak til profesjonsstudiet i teologi (6 år) inngår praktisk-teologisk seminar utdanning i studiet og krever ingen særskilt søknad. Eksterne søkere til PTU lavere grad må dokumentere fullført og bestått årsstudium i KRLE. Hvert av emnene på PTU lavere grad må være bestått for å ta neste PTU-emne.
Opptak til praktisk teologisk utdanning, høyere grad, forutsetter at teori og praksis på PTU lavere grad (35 studiepoeng) er bestått og at minst 60 studiepoeng i høyere grad er bestått. Søkere med mange års realkompetanse fra arbeid i kirke og misjon kan etter særskilt individuell vurdering søke fritak fra obligatorisk undervisning og praksisstudier på PTU lavere grad. Det gis ikke fritak fra vurdering.
Opptakskrav Tromsø:
PKI: 60 studieoeng teologi-kristendom på bachelornivå. Noen av emnene på PKI må være bestått for å ta neste PKI-emne. Opptak til praktisk kirkelig utdanning prest, høyere grad, forutsetter 60 (av 120) studiepoeng teologifag på masternivå innenfor cand.theol. graden eller tilsvarende og bestått PK1 - eller godkjenning av Kirkerådets evalueringsnemnd og bestått PK1.
Annen dokumentasjon
Når du har fått opptak til studiet, kreves det
Spørsmål om opptak?
- Inger Brit Tungland Haugen, studiekonsulent, Stavanger, telefon: +4751516224, e-post: opptak@vid.no
Deltid, VID Tromsø, Kirkelig utdanningssenter nord, (KUN)
Studiestart
17. august 2020
Søknadsfrist
22. juli 2020
Opptak til studiet er lukket
Opptakskrav
Diakon
KUN tilbyr master i diakoni i samarbeid med VID vitenskapelige høgskole og Det teologiske menighetsfakultet (MF) som gir studiepoeng og utsteder vitnemål. Studenten tar et praktisk-kirkelig emne MADIA 410 med hovedvekt på diakoni på KUN (30 studiepoeng). Opptakskrav er bachelor, cand.mag eller tilsvarende i helse-og sosialfag eller pedagogikk. Mer om studiet på KUN se studieplan.
Mer om masterstudiet i diakoni ved VID vitenskapelige høgskole,
Kirkemusikk
Årsstudiet i kirkemusikk går over to år og gir til sammen 60 studiepoeng. Studiet har en tverrfaglig profil og legger vekt på kontekstualitet, ikke minst nordnorske forhold. En studerer sammen med prest- diakon og kateketstudenter, selv om mye av undervisningen er yrkesspesifikk. Studiet gis i et tett samarbeid med Universitetet i Tromsø, Det kunstfaglige fakultet, for nærmere informasjon om opptak/opptakskrav se HER
Kateket
KUN samarbeider med Universitetet i Nordland om en Master i tilpasset opplæring - fagretning KRLE/kateketikk. Mastergraden er 2-årig tilsvarende 120 studiepoeng. Kun leverer inn praktisk-kirkelige utdanning med veiledet praksis i menighet tilsvarende 30 studiepoeng (PKII) i masteren. Ellers inngår det fellesemner fra masteren i tilpasset opplæring og en masteroppgave i kristendom.
Opptakskrav for PKI: 30 stp kristendom/KRLE (kan tas parallelt.) For å kunne begynne på PKII – som er en del av masteren, kreves lærerutdanning minst på bachelornivå og 60 stp i relevant fordypningsfag. Som relevant fordypningsfag teller en kombinasjon av minst 30 stp Kristendom/RLE og 30 stp praktisk-kateketisk utdanning (PKI). For førskolelærere eller faglærere med PPU kreves det 80 stp fordypning. Også her vil PKI telle inn med 30 stp.
KUN samarbeider også med MF om en erfaringsbasert Master i kirkelig undervisning. Her kan studenter ta PKII (30stp) i tredje og fjerde semester på masteren. Opptak søkes ved MF for masteren, og ved VID for tredje of fjerde semester (PKII kateket). PKI kateket på KUN inngår ikke i dette studieløpet.
Prest
Studiet retter seg mot alle som vil utdanne seg til prester og teologer med tanke på tjeneste og lederskap i en misjonal kirke, lokalt og globalt.
Opptak og rangering skjer i henhold til forskrift 12. desember 2016 nr. 1595 om opptak, studier, eksamen og grader ved VID vitenskapelige høgskole. Opptak til profesjonsutdanningen i teologi skjer på grunnlag av generell studiekompetanse. Søkere som ikke oppfyller kravene til generell studiekompetanse, kan etter fastsatte kriterier søke opptak på grunnlag av realkompetanse.
Det er en forutsetning for opptak til profesjonsutdanningen at søkerne har gode norskkunnskaper både muntlig og skriftlig. Søkere med utenlandsk utdanning må dokumentere at de oppfyller krav til norsk- og engelskkunnskaper med hjemmel i forskrift 06.januar 2017 nr. 13 om opptak til høgre utdanning.
Annen dokumentasjon
Når du har fått opptak til studiet, kreves det
Spørsmål om opptak?
- Inger Brit Tungland Haugen, studiekonsulent, Stavanger, telefon: +4751516224, e-post: opptak@vid.no