Videreutdanning i relasjonskompetanse i barnevernet
Har du stått i utfordrende situasjoner hvor du er usikker på hvordan ivareta barn og familier på en god måte, hvor du synes det er krevende å lytte og være åpen for det som fortelles eller hvor du mangler kunnskap om hvordan legge til rette for at barn kan medvirke?
Denne videreutdanningen har som mål å styrke din kompetanse og kunnskap om relasjoner og samarbeid i barnevernet.
Hvem er utdanningen for
Videreutdanningen er primært rettet mot ansatte i det kommunale barnevernet. Utdanningen er et samarbeid mellom programområdene sosialt arbeid og familieterapi og systemisk praksis ved Fakultet for sosialfag, VID Oslo.
Utdanningens mål
Videreutdanningen skal bidra til å styrke barnevernsansattes relasjonskompetanse og samarbeid med barn og familier i barnevernet slik at barn og familier får den hjelp og bistand de har behov for. Det innebærer at det fokuseres på hvordan barn og foreldre, relasjoner og samarbeid forstås og konstrueres.
Studentene skal gjennom utdanningen styrke sin kompetanse til å systematisk og kritisk vurdere og videreutvikle egne ferdigheter, sin forståelse og handlingsmuligheter. Målet er at de skal kunne vurdere og anvende ulike perspektiv, teorier og kunnskapsbaserte metoder som fremmer brukeres medvirkning, innflytelse og styring av eget liv.
Utdanningens innhold
Videreutdanningen vil ha et særlig fokus på ferdighetstrening og praktisk anvendelse av teori for å kunne bidra til at barnevernsansatte kan møte krevende situasjoner på en konstruktiv og profesjonell måte. Familier og barn står ofte i svært krevende og vanskelige situasjoner som kan være knyttet til voldsutøvelse, bruk av rusmidler, psykisk helseutfordringer, konflikter, ensomhet, sykdom, fattigdom og utenforskap.
I samarbeid med familier, barn og samarbeidspartnere vil den ansatte kunne oppleve situasjoner der hun eller han berøres og utfordres. I studiet vil studentene arbeide med å analysere ulike perspektiv, metoder og modeller. Videre vil de reflektere over egen rolle, ferdigheter, handlingsmuligheter og begrensninger for å styrke deres evne til kritisk refleksjon, etisk dømmekraft og bidra til nytenking innenfor barnevernets område.
Avgifter
Videreutdanningen inngår i Barne- og likestillingsdepartementets tilskuddsordning for barnevernfaglig videreutdanning. Det er også mulig å søke Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet om vikarutgifter, reise- og oppholdskostnader, litteraturkjøp og lignende. Les mer hos Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet nettside for mer informasjon om ordningen. Merk at søknader om tilskudd behandles av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og må søkes om via deres side. Frist for dette er enda ikke bestemt.
Emner
- Kunnskapsgrunnlag om relasjoner og samarbeid i barnevernet
- Utfordrende relasjoner og samarbeid i barnevernet
Fakta
Programkode
RSB285020
Type
Deltid
Studiested
Studieby
Studiepoeng
30
Studiets lengde
1 år
Støttet av Lånekassen?
Nei
Fagansvarlig
Studieplasser
32
Undervisningsspråk
Norsk
Organisering av studiet
Videreutdanningen er samlingsbasert med tre samlinger á tre dager per semester. Emne 1 går høst-semester og emne 2 går vår-semester. En av samlingene vil foregå på hotell. Utdanningen er på masternivå og vil kunne inngå som del av master i sosialt arbeid ved Fakultet for sosialfag.
Samlinger høsten 2019
- uke 36 (2.- 4. september)
- uke 42 (14.- 16. oktober)
- uke 47 (18. - 20. november)
Samlinger våren 2020
- uke 5 (27. - 29. januar)
- uke 12 (16.- 18. mars)
- uke 18 (27. - 29. april)
Søknad
Opptakskrav
Videreutdanningen retter seg primært mot ansatte i det kommunale barnevernet, men kan også være aktuell for ansatte i andre deler av barnevernfeltet. De som er ansatte i den kommunale barneverntjenesten vil prioriteres ved opptak til studiet.
- Det kreves 3-årig bachelorutdanning eller tilsvarende
- Arbeidstilknytning i barnevernet
Dokumentasjonskrav
Du skal laste opp følgende:
• Vitnemål fra bachelorgrad
• Signert arbeidsattest(er) som inneholder fra dato og til dato, hvor du har jobbet og stillingsprosent. Attesten må dokumentere at du har arbeidstilknytning i barnevernet.
CV og arbeidsavtaler/-kontrakter godkjennes ikke som dokumentasjon på arbeidspraksis.
Søkere med utenlandsk utdanning må dokumentere at de oppfyller krav til norsk- og engelskkunnskaper i Forskrift om opptak til høgre utdanning (For-2017-01-06-13).
Om rangering av søkere
Spørsmål om opptak?
- Ella Johanne Flatland, rådgiver, opptaksleder, Oslo, telefon: +4722451926, e-post: opptak@vid.no
Søknadsfrist
15. april 2019