Bachelor i sosial bærekraft
Bachelor i sosial bærekraft
Studiet i sosial bærekraft er en tverrfaglig bachelorgrad med fokus på interkulturell kompetanse, pedagogikk og ledelse som forbereder studentene til en arbeidshverdag i organisasjoner og virksomheter som fremmer en bærekraftig samfunnsutvikling.
Studiet i sosial bærekraft er en tverrfaglig bachelorgrad med fokus på interkulturell kompetanse, pedagogikk og ledelse som forbereder studentene til en arbeidshverdag i organisasjoner og virksomheter som fremmer en bærekraftig samfunnsutvikling.

Hva lærer du?
Gjennom dette studiet vil du lære om hvordan vi mennesker kommuniserer, samhandler og skaper endring. Vi tar utgangspunkt i samfunnsutfordringer knyttet til mangfold, demokrati og marginalisering, og drøfter hvordan disse dilemmane kan forstås og ledes fra et bærekraftsperspektiv.
Studiet vil ruste studentene til å forstå og fortolke utfordringer i vår samtid som klimakrise, økt digitalisering og mangfold, og demokratiske institusjoner under press.
Studiets oppbygning
Studiet har tre studieretninger:
- Interkulturell kompetanse
- Verdibasert ledelse
- Pedagogikk
Studieretning interkulturell kompetanse har fokus på perspektiver og utfordringer knyttet til globalisering, migrasjon og kulturelt mangfold. Studiet tematiserer behovet for interkulturell kompetanse i mellommenneskelige relasjoner på arbeidsplassen og i forhold til barn og unges oppvekst.
Studieretning verdibasert ledelse lærer deg hvordan små og mellomstore virksomheter i framtiden må fokusere på oppdrag, mål, visjoner og verdier. Bærekraftig prosesser og sosial innovasjon inkluderes i dette for at vi i fellesskap skal kunne skape trygge arbeidsplasser og møte fremtidens klimautfordringer.
Studieretning pedagogikk retter seg mot deg som ønsker å forstå mer av de pedagogiske og samfunnsmessige utfordringene knyttet til oppdragelse, undervisning, formidling og utdanning. Sentrale temaer vil være mangfold, demokrati under press, klimakrise og digitalisering i lys av hvordan vi kan handle og forhandle pedagogisk for sosial bærekraft i et samfunn med ulike typer interesser.
Undervisning
Studiet er et samlings- og nettbasert studium.
Første studieår består av seks fellesemner innenfor fagområdene interkulturell kompetanse, pedagogikk og verdibasert ledelse. Undervisningen vil være en kombinasjon av samlingsuker på campus og nettundervisning. Det blir to samlingsuker på campus høst 22 og to samlingsuker vår 23. Mellom samlingsukene deltar studentene i digitale undervisningsaktiviteter på zoom og på læringsplattformen Canvas. Studenter som bor i Stavangerområdet vil få tilbud om å møtes til undervisningsaktiviteter på campus i stedet for digitalt, dersom de ønsker det.
Samlingsuker høst 22:
Innføring i pedagogikk: uke 35 i Stavanger
Interkulturell kompetanse: uke 42 i Stavanger
Andre og tredje studieår: Studentene velger studieretning før oppstart av andre studieår. Samlingsukene tilbys nå bare ved det studiestedet der studieretningen har tilhørighet. Det betyr at studieretning pedagogikk kun har samlingsuker i Bergen og at studieretning interkulturell kompetanse kun har samlingsuker i Stavanger. Studieretning verdibasert ledelse er et heldigitalt studium og har ikke samlingsuker. Antall samlingsuker kan variere noe, men det legges opp til maksimalt tre samlingsuker pr semester.
Også i andre og tredje studieår vil studentene delta på digitale undervisningsaktiviteter mellom samlingsukene. For studieretning interkulturell kompetanse vil studenter som bor i Stavangerområdet få tilbud om å møtes til undervisningsaktiviteter på campus.
Studenter som må reise for å delta på samlingsuker, må selv ordne med overnatting og betale for reise og opphold.
Studiet er et heltidsstudium og kan med unntak av samlingsuker, gjennomføres digitalt. Samlingsukene har krav om obligatorisk tilstedeværelse. I tillegg er flere av de digitale undervisningsaktivitetene knyttet til obligatoriske arbeidskrav og vil derfor kreve tilstedværelse. Digitale undervisningsaktiviteter vil foregå i sanntid, også på dagtid.
Studieopphold i utlandet
Studieretning interkulturell kompetanse har fire ukers studieopphold i et afrikansk eller asiatisk land, som regel Madagaskar, i vårsemesteret første studieår. Studieoppholdet inngår som del av emnet medborgerskap- lokalt og globalt. Studieretning pedagogikk ønsker å legge til rette for ekskursjoner /studieopphold som del av studiet.
For studieopphold med varighet på minst 4 uker er det mulig å søke Lånekassen om et reisestipend som vil dekke deler av reiseutgiftene til turen.
I løpet av det tredje studieåret får du mulighet til å studere ett semester ved en av våre samarbeidsinstitusjoner i utlandet, for eksempel Krakow (Polen), Stockholm (Sverige), Budapest (Ungarn), Uganda eller USA. Les mer om delstudier i utlandet.
Jobbmuligheter og videre utdanning
Ønsker du å jobbe med integrasjon av flyktninger? Hva med å jobbe i frivillige organisasjoner med et globalt fokus? Ønsker du å jobbe med pedagogikk i ulike sammenhenger? Ønsker du å utvikle deg som leder med kompetanse innen sosial bærekraft?
Flere institusjoner, både i offentlig og privat sektor, spør etter kompetanse relatert til flerkultur, mangfold, komplekse samfunnsspørsmål og demokratisk samfunnsstyring.
Med en bachelorgrad i sosial bærekraft fra VID, vil du bli en ressurs i denne sammenhengen.
Bachelorgraden gir grunnlag for opptak til opptak til ulike masterløp knyttet til hver av studieretningene, deriblant Master in Community Development and Social Innovation og Master i verdibasert ledelse. Mastergrad i pedagogikk og spesialpedagogikk er under planlegging. Studieretning pedagogikk vil være opptakskrav.
Andre mastergrader i VID, som Master i interkulturelt arbeid og Master i medborgerskap og samhandling, kan også være aktuelle, men vil ha opptakskrav knyttet til til arbeidserfaring og/eller individuell vurdering.
Emner
- Samfunnsvitenskapelig og humanistisk teori og metode
- Interkulturell kompetanse
- Globalisering og bærekraftig utvikling
- Innføring i pedagogikk
- Sosial innovasjon og bærekraft
- Flerkulturell ledelse
- Pedagogikk og politikk
- Sosial bærekraft og praksisrefleksjon
- Livssyn, verdier og relasjoner i profesjonell praksis
- Bacheloroppgaven
- Fagspesifikke emner tilknyttet hver studieretning.
Fakta og priser
Studiestart
2022-08-15
Programkode
BASOB
Gjennomføring
Heltid
Studiepoeng
180
Studiets lengde
3 år.
Støttet av Lånekassen?
Studieplasser
30
Undervisningsspråk
Norsk
Opptakskrav
Priser BSAMF 2022-2023
- NOK 460 Semesteravgift
- NOK 320 Kopiavgift / studentråd
- Studieavgift NOK 6200
- Totalt per semester NOK 6980
Programansvarlig
Organisering av studiet
Studiet har to obligatoriske samlingsuker i høstsemesteret. Du kan velge om du vil delta på samlingsuke i Bergen eller i Stavanger.
BASOB1020 Innføring i pedagogikk
uke 35 i Bergen fra mandag klokken 12.00 - torsdag klokken 14.00.
eller
uke 36 i Stavanger fra mandag klokken 12.00 - torsdag klokken 14.00.
Du skal bare velge én av ukene. Velg den som passer best for deg.
BASOB1010 Interkulturell kompetanse
uke 42 i Stavanger, fra mandag klokken 12.00 - torsdag klokken 14.00.
eller
uke 43 i Bergen, fra mandag klokken 12.00 - torsdag klokken 14.00.
Du skal bare velge én av ukene. Velg den som passer best for deg.
Du må selv ordne med overnatting og dekke alle kostnader knyttet til reise og opphold.
Søknad
Studiestart
15. august 2022
Søknadsfrist
20. april 2022
Opptak til studiet er lukket
Opptakskrav
Generell studiekompetanse. Les om generell studiekompetanse på Samordna opptak.
Det er mulig å søke med realkompetanse. Det gjelder søkere over 25 år. Les om realkompetanse på våre opptakssider.
Spørsmål om opptak?
- Alexander Didriksen, studiekonsulent, Oslo, telefon: +47 22 96 37 90, e-post: opptak@vid.no