- Man går ikke på dette studiet, man går gjennom studiet, sier Andreas Ruud. For han ga studiet i sjelesorg ved VID både verdifull selvinnsikt og bedre samtaleferdigheter.
- Det jeg husker best fra studiet er hvordan man blir dratt inn i prosesser som er utviklende for egen del, og som gjør at man kan møte mennesker på en helt annen måte enn tidligere. Man går ikke på dette studiet, man går gjennom studiet, sier Andreas Ruud.
Som sjelesorgstudent jobber man med alt fra casestudier til rollespill, og må prøve seg i rollen både som sjelesørger og en som kommer til samtale, med medelevene som tilhørere.
- Man får noe ut av et slikt studium, selv om man ikke ender opp som sjelesørger, påpeker han.
Elevene ønsket samtaler
Sjelesorg kommer av det tyske ordet «seelsorge», som kan oversettes med «omsorg for sjelen».
- Hvis folk spør hva sjelesorg er, pleier jeg å beskrive det som et kristent samtaletilbud. Det er ikke terapi eller behandling, men sjelesorg kan ha terapeutiske effekter, sier han.
Andreas Ruud fattet interesse for sjelesorg da han jobbet som lærer på en bibelskole i Oslo.
- Allerede det første året fikk jeg henvendelser fra elever som ønsket samtale med en lærer. Jeg opplevde at både jeg og elevene ville ha nytte av at jeg tok et slikt studium, sier han.
Samtalene kunne dreie seg om tro, men like gjerne om temaer som kan møte alle i livet, som følelser, identitet og relasjoner.
- En bibelskole er som en folkehøyskole - de fleste som går der er 19-20 år, og kommer tett på andre og seg selv. De stod i situasjoner og prosesser som de trengte hjelp til å komme videre med. Studiet i sjelesorg ga meg flere verktøy å spille på i disse samtalene, forteller han, og legger til at han opplevde umiddelbar effekt av det han lærte.
Livskriser, relasjoner og følelser
Etter åtte år som lærer på bibelskole begynte han i 2020 som sjelesørger ved Fermate sjelesorgsenter. I dag jobber han med IT i firmaet Agens, men har fortsatt sjelesorgsamtaler ved Fermate.
- Jeg er veldig glad for at jeg fikk fortsette med samtalene selv om jeg begynte i en ny stilling, forteller han.
Hos Fermate møter han et større spekter av samtaleemner enn da han jobbet som lærer.
- De som oppsøker meg har gjerne noe med livet eller i livet de trenger hjelp til å komme videre med, ofte noe som føles akutt eller aktuelt her og nå. Det kan handle om tro, men like gjerne om livskriser, relasjoner og følelser, sier han.
Har lært å lytte
Ruud håper flere blir klar over hvor verdifull en slik utdanning er.
- Min opplevelse er at VIDs studium gir kunnskaper og ferdigheter man kan få bruk for overalt. Jeg skulle ønske flere frivillige i kristne menigheter og organisasjoner tok studiet - både for sin egen del og for dem rundt seg, påpeker han.
Han mener man slett ikke trenger å være kristen for å ha glede av studiet.
- Det kan være en videreutdannelse også for andre som jobber med samtale. Jeg traff faktisk min nåværende kone på sjelesorgstudiet, og hun skrev fordypningsoppgave om folk uten kristen bakgrunn som kom til sjelesorg, forteller han.
Han mener studiet særlig har lært han å lytte.
- Studiet har gitt meg ferdigheter i å lytte med alt det jeg er og alt det jeg har.